Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all 2895 articles
Browse latest View live

Stan Getz – geni eller buse?

$
0
0

Ibland är det svårt att veta hur man skall förhålla sig till en artist vars privatliv inte tycks stämma överens med bilden av konstnärskapet. Stan Getz var en gudabenådad jazzsaxofonist men en usel familjefar. Han misshandlade hustru och barn och var en livslång alkoholist och drogmissbrukare.

Sin första bekantskap med alkoholen stiftade Stan Getz 1943, då han som sextonårigt underbarn blev anställd som saxofonist i den berömda Jack Teagardens orkester.

Teagarden blev något av en mentor för den unge Stan, men maestrons dåliga vanor smittade av sig. Inom kort var Stan Getz beroende av dagligt alkoholintag.

Heroin bak i bussen

Missbruket nådde nya nivåer då Stan 1944 flyttade över till Stan Kentons orkester i Kalifornien. Flera av musikerna i bandet var heroinister, och snart sniffade också Stan Getz heroin längst bak i turnébussen.

Heroinbruket fortsatte i Woody Hermans orkester, där Stan spelade 1947-1950. Åren med Woody Herman gjorde Stan Getz till en stjärnsolist men också till en livslång drogmissbrukare.

Äktenskap och karriär

1946 gifte sig Stan Getz, nitton år gammal, med sångerskan Beverly Byrne. Paret fick tre barn tillsammans och förblev gifta i tio år, trots att familjelivet präglades av våld och ömsesidigt drogbruk. Också Beverly var vid den tiden drogberoende.

Stan Getz märkliga dubbelliv upphör inte att förvåna. På femtiotalet tog hans solokarriär fart på allvar, trots de personliga problemen, och med tiden blev han en av jazzens mest hyllade saxofonister.

Hans varma och behagliga saxofonton och hans avslappnade och skenbart mödolösa spelteknik gjorde honom till en mycket efterfrågad musiker. Inkomsterna var höga men det mesta gick åt till droger, och familjen levde i misär medan Stan var ute på långa turnéer.

Stan Getz på jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. Stan Getz spelar saxofon på jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. Bild: Pressfoto från 1950-talet Stan Getz

Rånade apotek

Stan Getz gjorde flera försök att bli fri från drogerna, men utan att lyckas. Han sjönk bara djupare ner i missbruket.

1954 ledde jakten på droger till en desperat handling. Stan gjorde ett tafatt försök att råna ett apotek och blev arresterad av polisen. Han dömdes till ett halvt års fängelse och avtjänade domen oavkortad i ett fängelse i Los Angeles.

Monica Silfverskiöld

Sommaren 1956 tog Stan Getz ut en snabbskilsmässa från hustrun Beverly och gifte sig några veckor senare med svenskan Monica Silfverskiöld.

Monica var stöpt i en annan form än Beverly. Hon var en svensk överklassflicka som studerade juridik och internationell diplomati i USA. Monica var nitton år gammal då hon av en händelse mötte den tjugoåttaåriga Stan Getz på en nattklubb i Washington.

Det blev kärlek vid första ögonkastet, och Monica föresatte sig att rädda Stan ur drogträsket. Det skulle visa sig bli en kamp mot starkare krafter än hon kunnat föreställa sig.

Doktor Jekyll och Mister Hyde

Äktenskapet varade i trettio år men överskuggades liksom det första av Stans alkohol- och drogmissbruk och hans tidvis våldsamma beteende. Hans notoriska otrohet gjorde inte saken bättre.

Monica Getz har i intervjuer kallat sin make en "Doktor Jekyll och Mister Hyde". Stan Getz var en splittrad natur med många motstridiga drag i sin personlighet. Å ena sidan var han blyg och tillbakadragen, å andra sidan kunde han få våldsamma raseriutbrott och gå till fysiskt angrepp mot nära och kära.

En kluven personlighet, som den ena stunden kunde vara den gudabenådade lyriska saxofonisten och den kärleksfulla familjefadern, för att i den andra förvandlas till ett monster som slog sina barn och misshandlade sin hustru så grovt att hon måste få sjukhusvård.

Den snälla familjefadern? Skivomslag från 1955. Stan Getz och hans lilla son. Bild: Norgran Records Stan Getz,Stan Getz Plays

Geni eller buse?

Hur skall man som musikälskare förhålla sig till en sådan man? Att enbart skylla på alkoholen och drogerna hjälper inte. Kan man älska Stan Getzs musik med vetskapen om hurudan han var som privatperson?

Går det att separera musikern från familjemannen? Kan man omhulda ett konstnärskap och helt utesluta konstnärens privatliv, eller måste konstnärens verk alltid färgas av hans tillkortakommanden som privatperson?

Vad anser du? Skriv gärna och kommentera!

Hör mer om Stan Getzs liv och musik i Fokus på Stan Getz i Yle Vega.
Sändning onsdag 1.2 kl. 20.03 och lördag 4.2 kl. 13.03.
Från onsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.


Augustin Hadelich - stjärnviolinist mot alla odds

$
0
0

Av sin omvärld har Augustin Hadelich betecknats som ett underbarn. Han föddes år 1984 i Italien av tyska föräldrar och inledde studierna i violin redan som 5-åring. Då han var i 8-9 årsåldern gav Hadelich kontinuerligt små konserter och i de tidiga tonåren agerade han solist med symfoniorkestrar. En allvarlig olycka som inträffade då han var 15 år gammal höll dock på att sätta stopp för framgångssagan.

I hemmet musicerade man mycket, föräldrarna var amatörmusiker (fadern cellist) och också syskonen sysslade med musik. För Augustin Hadelich stod det dock klart redan i tonåren att musiken skulle bli mera än bara en hobby.

En av Hadelichs favoritkonserter, Béla Bartóks andra violinkonsert, var under arbete redan tidigt; han började öva på den som 9-åring och i 11-årsåldern kunde han den utantill.

Hadelich, som besökte Helsingfors i januari 2017, menar att den nuvarande karriären har mycket få likheter med barndomstidens musikliv. Det syns bland annat så att då Hadelich idag besöker en orkester som dess solist kan det vara att ingen i orkestern minns att han spelat med den som barn. Hadelich kommer att besöka Dresden inom en snar framtid - när han avtalade om uppdraget var det ingen som visste att han varit där förut.

Mot slutet av underbarnstiden blev det tungt att leva upp till förväntningarna och när barndomen är förbi inser man plötsligt att man står där som en violinist bland andra violinister och att man måste förtjäna sin plats enbart med hjälp av sina färdigheter som musiker.

Mot alla odds

Trots underbarnstiden och tävlingssegrarna har livet inte varit en resa från klarhet till klarhet. Då Hadelich var 15 år råkade han ut för en olycka som hör till de mest fruktade, att bli offer för en eldsvåda. I ett uthus på hemgården kom han att hantera eldfarliga vätskor, vilket hade ödesdigra påföljder. Han brände sig illa, men efter rehabiliteringen inklusive flera operationer och hudtransplantationer lyckades Augustin Hadelich komma igen.

Tiden tillbaka tog över två år och då läkningen hade gått tillräckligt långt började han skaffa sig motivation för att återuppta violinspelandet.

- Men eftersom jag som 15-åring redan var inställd på en violinistkarriär så var det lättare att skaffa sig motivation för övandet.

Tävlingarna öppnade dörrar

2005 besökte den då 21-årige Hadelich Helsingfors för att delta i en av världens mera prestigefyllda musikertävlingar, den internationella Jean Sibelius violintävlingen. Hadelich nådde till andra omgången men då de åtta finalisterna skulle utses föll Hadelich bort, till många sakkunnigas bestörtning. Pressen som följde med tävlingen på nära håll betecknade bortfallandet som en skandal.

Hadelich själv tog saken med ro och siktade vidare till följande tävling, om möjligt den ännu mer prestigefyllda Indianapolistävlingen i USA 2006. Han klarade tävlingen med glans och utgick med segern.

Idag har det gått över tio år sedan den första tävlingssegern i Indianapolis. Några år före segern hade Hadelich flyttat till New York, där han utbildade sig vid anrika Juilliard School of Music. Den avgörande dörröppnaren till soloestraderna var dock tävlingarna.

- Det är en annorlunda process att spela för en jury än att spela för en publik. Då man tävlar spelar man mot andra människor, inte tillsammans med dem.

Efter tävlingen i Indianapolis hade Hadelich en känsla av att den fick vara den sista - att förväntningarna var inlösta - men ändå kändes det som om det inte räckte. Hadelich säger att han spelar helt annorlunda idag än då han förberedde sig för tävlingarna i ungdomen.

Leif Nystén träffade Augustin Hadelich. Viloinisten Augustin Hadelich Bild: Yle / Leif Nystén Augustin Hadelich

Stradivariusraritet till låns

År 2011 fick Augustin Hadelich till låns en Stradivarius, en raritet från år 1723, känd under namnet Kiesewetter-Stradivarius, uppkallad efter tonsättaren och violinisten med samma namn. Raphael Kiesewetter ägde violinen i början av 1800-talet och enligt Hadelich är det fråga om inte bara en mycket fin violin av sin tid utan också en av Stradivarius' bästa från hans sena produktion: violinbyggaren var över 80 år då han byggde violinen. Bland andra Maxim Vengerov har haft den i sin vård före Hadelich.

- För 11 år sedan lämnade min föregångare, som jag känner bra, violinen i en taxi i New York. Chauffören var storsint nog att lämna tillbaka violinen till hittegodsbyrån. För det belönades chauffören med utmärkelser och pris ur borgmästarens hand.

Ägarna till violinen bor i Buffalo och violinen förvaltas av Stradivariussällskapet i Chicago. Som innehavare måste Hadelich sköta service och underhåll och dessutom ingår skyldigheter att uppträda på beställning.

Helsingfors kär konsertestrad

Hadelich berättar att han tycker mycket om att vara i Finland, de få minnena är enbart positiva. Med Helsingfors Stadsorkester gav han Mozart år 2010 och med Radions Symfoniorkester bjöd han på Thomas Adés violinkonsert 2016. I början av året var han här igen och uppträdde då för en fullsatt salong som solist med Helsingfors Stadsorkester under ledning av musikervännen Miguel Harth-Bedoya.

Augustin Hadelich lever ett kringflackande solistliv. Konsertkalendern på Hadelichs webbsida sträcker sig till slutet av maj och innehåller ett fyrtiotal konserter i Europa och USA.

Nu gör Augustin Hadelich det som han vill göra, förverkligar sin dröm. Han spelar, reser och känner hur det hårda arbetet har burit frukt.

Ronya Mariah och Peter Svanström utmanar Vegatoppen - rösta här!

$
0
0

För honom har texterna i låtarna blivit allt viktigare med åren och hon drömmer om att spela för större publiker. Utmanarna i Vegatoppen den här veckan tävlar mot Sven Boom som parkerat bussen uppe i listatoppen. Vem röstar du på den här veckan?

Ronya Mariah en världsvan artist från Larsmo

Trots sin unga ålder har Ronya Mariah eller Ronja Vikström som hon egentligen heter hunnit se en hel del av världen.

- Jag har studerat i London i 4 år och där tog jag min musiker kandidatexamen. Skolan jag studerade i var otroligt mångsidig och jag känner mig mycket mer mogen och redo för den tuffa musikbranschen berättar Ronja.

- Vi får se vad framtiden för med sig. Jag skulle gärna släppa ut en ep och framförallt skulle det vara roligt att få uppträda inför en större publik.

Peter Svanström är utmanare på Vegatoppen. Sångaren och låtskrivaren Peter Svanström från Jakobstad. Bild: Termmusik peter svanström

Rutinerade Peter Svanström är tillbaka

Peter Svanström har hunnit se det mesta inom musikbranschen. Det har gått upp och ner men nu känner han att livet är lugnare och det hörs även i musiken.

- Det är klart att då man blir äldre så blir man lugnare på många olika sätt. Musiken man växte upp med kommer alltid att finnas hos mig men visst har jag märkt att speciellt lyriken har blivit viktigare för mig under årens gång berättar Svanström

- Nuförtiden uppträder jag för det mesta som trubadur på olika tillställningar och speciellt uteserveringar är trevliga ställen att uppträda på. Människor är på gott humor och vädret är oftast fint. Man kan väl säga att jag är lite av en sommarartist.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 4:

Sven Boom klättrar upp på Vegatoppens första plats med den nya singel Av ständig oro. Däremot räckte inte rösterna till för The Lieblings och Bassbros, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

1. Sven Boom / Av ständig oro: 35.32 %
2. Guns Rosor / Ein flickå från lande: 13.62 %
3. Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 12.34 %
4. Susann Sonntag / Änglar som ser: 9.79 %
5. Carolina Wendelin / George : 8.94 %
6. One Desire / Hurt: 5.96 %
7. Annika Strömberg / Visa mig vägen: 4.68 %
8. Fredrik Furu / För alla änglar: 4.26 %
-------------------------------------------
9. The Lieblings / Spark: 3.83 %
10. Bassbros / Still here: 1.28 %

Rösta på Vegatoppen nr 5 här!

Vegatoppen nr 5

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas på tisdag 7.2 kl.24:00

Resultaten från Vegatoppen nummer 5 presenteras, torsdagen den 9.2.2017 kl. 20.03 med repis lördagen den 11.2.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Peter Svanström och Ronya Mariah tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Finlandssvenska toppartister hyllar det 100-åriga Finland - träningarna pågår för fullt

$
0
0

I mars bjuder Svenska kulturfonden på konsert. Spegling – 100 år av finlandssvensk musik är Kulturfondens hyllning till Finlands 100 år som självständig republik.

- I Spegling lyfter vi fram verk som har skapats på svenska i Finland under 100 år. På ett gränsöverskridande sätt speglar vi olika tidsperioder och musikaliska uttrycksformer, säger Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden.

Under konserten uppträder över 200 artister, musiker, sångare och dansare. Kvällens solister är bland andra Monica Groop, Frida Andersson, Thomas Lundin och Maria Ylipää. På scenen ser vi också a capellagruppen Fork, humorgruppen KAJ och dansensemblen Carl Knif Company.

En kväll full av överraskningar

Konserten Spegling ordnas lördagen den 11 mars 2017 i Musikhuset i Helsingfors. Då får ungefär 1 200 gäster uppleva Finlands 100-åriga musikskatt kombinerad med gränsöverskridande möten och överraskande artister.

- Artisterna kommer att framföra musik de vanligtvis inte framför, dessutom i oväntade sammansättningar. Vi rör oss friskt över olika genrer och mellan olika tidsperioder. Kvällen kommer att vara full av överraskningar, berättar Lani Nordlund, vikarierande producent på Svenska kulturfonden.

Baba Lybeck och Christoffer Strandberg agerar konferencierer under den två timmar långa konserten som regisseras av Roine Söderlundh, prisbelönad dansare och koreograf i Sverige, med rötterna i Finland.

Koreografen Roine Söderlundh regisserar jubileumskonserten. Koreografen Roine Söderlundh Bild: Niklas Gerkman Roine Söderlundh

- Vi har samlat en kavalkad av artister, musiker, kompositörer, textförfattare och dansare från olika genrer och i olika åldrar. I Spegling visar vi den fantastiska finlandssvenska musikskatten samtidigt som vi blickar mot framtiden, säger Roine Söderlundh.

Gratis biljetter delas ut

Svenska kulturfonden bjuder 1 200 finländare på konserten. Samtliga biljetter delas ut gratis. Kulturfonden har fördelat största delen av platserna bland föreningar, organisationer och förbund i Finland.

- Vi vill med Spegling tacka dem som jobbar ideellt för en levande vardag på svenska i Finland, berättar Leif Jakobsson.

För att också ge andra finländare möjlighet att uppleva konserten live, ordnar Kulturfonden utlottningar och tävlingar där totalt 100 deltagare kan vinna konsertbiljetter för två personer.

Från och med den 6 februari är det möjligt att vinna biljetter till Spegling på Kulturfondens Facebook-sida och webbplats www.kulturfonden.fi.

Även Yle Vega delar ut gratis konsertbiljetter i sina sändningar under de kommande veckorna.

Konserten sänds i Yle Vega och i Yle Fem

Konserten direktsänds i Yle Vega lördagen den 11 mars. Nina Sederlöf och Tomas Ek är programledare för radiosändningen. Under påsken, måndagen den 17 april, får dessutom alla finländare chans att uppleva Spegling då hela konserten sänds i Yle Fem.

Spegling – 100 år av finlandssvensk musik är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.

Musiktest: Varifrån kommer Shakira och vems hit är You Really Got Me?

$
0
0

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till!

1. Vilket brittiskt band slog år 1964 igenom med singeln ”You Really Got Me”?

2. Från vilket sydamerikanskt land kommer Shakira?

3. Vilket inhemskt rockband bestod ursprungligen av Remu Aaltonen, Ile Kallio och Cisse Häkkinen?

4. I vilket 40-års jubilerande band från Australien var Michael Hutchence sångare?

5. Vad heter den samiske artisten på bilden? Han är född i Enontekis om det kan hjälpa någon.

6. Vilka tre David Bowie-plattor räknas till hans s.k. Berlintrilogi?

7. En av de mest kända protestlåtarna mot Vietnamkriget var ”I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag”. Vem var artisten?

8. Vilken amerikansk grupp slog igenom på 1950-talet med låtar som “Bye Bye Love”, “Wake Up Little Susie” och “All I Have To Do Is Dream”?

9. Det har nu gått 40 år sedan den hyllade skivan ”Rumours” kom. Den innehöll bl.a. hittarna “Go Your Own Way”, “Dreams” och “Don't Stop”. Men vem gav ut skivan?

10. Vilken amerikansk hiphop-duo består av André ”André 3000” Benjamin och Antwan ”Big Boi"” Patton? Deras största hittar är ”Ms. Jackson” och ”Hey Ya!”.

Nu kör Melodifestivalen igång

$
0
0

Lördag 4.2 kör Melodifestivalen 2017 igång med den första deltävlingen, som äger rum i Göteborg.

Bland artisterna i deltävling 1 hittar vi bland annat Charlotte Perelli, som tävlar i Melodifestivalen för fjärde gången. Hon har också vunnit Melodifestivalen två gånger och en gång har hon gått hem med segern i Eurovision Song Contest. Också Boris René, Dinah Nah och Ace Wilder har varit med förut. Adrijana, De vet du och Nano är debuntanter i Melodifestival-sammanhang.

Programledarna i Melodifestivalen i år är David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson.

Finalplats för Ace Wilder?

Eva Frantz, Svenska Yles eurovisionsexpert och -kommentator, ser fram emot årets Melodifestival och den roliga mixen av både okända och kända, folkkära artister.

- I år har man faktiskt lockat med flera som har vunnit tidigare, Roger Pontare är ju med och likaså Loreen, och Charlotte Perelli som vann 1999 med Take Me to Your Heaven. Men Perelli har sadlat om helt och hållet och det är inte alls dans och hoppeskutt utan hennes låt Mitt liv är ganska lågmäld och stillsam. Hon gör inte alls det som folk förväntar sig.

- Kanske hon inte ens är ute efter att vinna, funderar Eva. Hon har kanske faktiskt något hon vill säga. Låten handlar om hur fruktansvärt illa man kan bli behandlad på nätet när man är kändis, vilket ju nog är ett väldigt aktuellt och viktigt ämne att lyfta fram.

Gruppen De vet du debuterar i Mellodifestivalen-sammanhang med låten Road Trip. De vet du, en av artisterna i Melodifestivalen 2017 Bild: Janne Danielsson/SVT De vet du,Melodifestivalen

- En annan som alltid är intressant är Ace Wilder. Det här är tredje gången hon gör ett försök i Melodifestivalen, hon kom tvåa 2016 då Sanna Nielsen tog täten och vann. Den här låten - Wild Thing - är lite mera melodiskt än det vi har hört tidigare. Låten har skrivits av Peter Boström och Thomas G:son, som också skrev Loreens Euphoria. De är ju något av ett dreamteam och jag skulle nog nästan tippa på att det blir en finalplats för Ace Wilder, tror Eva Frantz.

De tävlar i den första deltävlingen

Artisterna i deltävlingen 1 lördag 4.2 är:

Adrijana – Amare
Låtskrivare: Martin Tjärnberg, Adrijana Krasniqi

Boris René – Her Kiss
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren

Nano – Hold On
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson

Charlotte Perrelli – Mitt liv
Låtskrivare: Charlotte Perrelli, Lars Hägglund

Dinah Nah – One More Night
Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dinah Nah, dr alban

De Vet Du – Road Trip
Låtskrivare: Johan Gunterberg, Christopher Martland

Ace Wilder – Wild Child
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder

De följande deltävlingarna äger rum i Malmö 11.2 (deltävling 2), Växjö 18.2 (deltävling 3), Skellefteå 25.2 (deltävling 4) och Linköping 4.3 (andra chansen). Finalen ordnas i Stockholm lördag 11.3.

Melodifestivalen kan ses på kanalplats 5 via SVT World med start kl.21:00 och strömmas också direkt på Arenan.

Här hittar du mera information om Melodifestivalen.

Utan alkohol, ingen countrymusik

$
0
0

Utan alkohol, ingen countrymusik. Man är för stunden mindre ensam då man vädrar sina känslor för bartendern som häller upp ett glas starksprit.

Courtney Marie Andrews, 26 år gammal, har beskrivits som en av countryns framtidsnamn. På hennes senaste album Honest Life sjunger hon historier som hon hört då hon jobbade med att servera dricka på barer i nordvästra Amerika.

I en intervju berättar hon att fulla människor älskar att berätta om sina innersta känslor och visst är det ju så att man gärna knyter upp bandet på tungan då man är lite på lyran.

Människan är en varelse som gärna blir lyssnad på.

Direkt då jag hörde Andrews så lyssnade jag till lite extra och förstod att hon är en artist som direkt når fram till mig. Rösten är ren och klar, melodierna enkla och fina och tonerna marinerade i melankoli. Min pojke konstaterade lite förvånat att ”det här är ju vackert”, vilket är ett sällsynt erkännande. Courtney Marie Andrews sjunger ingen gubbcountry utan har skrivit tio fina melodier med texter som stannar kvar i en.

En del av Andrews låtar handlar om hennes erfarenhet av att växa upp som kvinna, om sorger och passion och har ett tydligt universellt eko.

Som ung hade hon dessutom ett feministiskt punkband läste jag på hennes instagram.

Amerikalängtan

Låtarna ekar hemlängtan, hon skrev skivan då hon vistades i Belgien. Då jag jobbade på x3m så gjorde vi ett inslag om huruvida Belgien var världens sämsta land. Det är ändå inte Belgiens uselhet som triggat Andrews – hon uttrycker sin längtan efter det liv och de människor hon känner bäst, amerikanerna med sina ledsamma låtar.

- Cause I´m a little bit lonely, a little bit stoned. and I´m ready to go home, sjunger hon.

Just nu verkar hela Europa ha drabbats av en amerikaneuros i och med president Trump. Historierna i Andrews låtar springer ur den amerikanska arbetarklassen – den vanliga amerikanen, ett gäng som europeerna verkar ha svårt att förstå sig på.

Countryn som genre skildrar, då den är som mest autentiskt, just de här människorna – deras enkla liv, dygder som ärlighet, familj och arbetsamhet.

Livet slirar ibland

Arizonabon Andrews flyttade hemifrån redan som 16-åring och reste runt och spelade på barer. Hemma är hon ändå i nordväst och också om hon alltid sågs som flickan som spelade musik medan resten av människorna knegade på så förenas de av just viljan att leva ett hederligt liv.

Countryn och Courtney Marie Andrews är mycket förstående för att man ibland slirar lite, det tar tid för vissa människor att växa sjunger hon.

Tålmodigheten är en bra egenskap. Den är ett sätt att visa kärlek och själv har jag alltid gillat hur outsidern respekteras i countrygenren utan att fördöma henne – trots bilden av de amerikanska småstäderna som konservativa och normstränga.

Countryn förenar såväl liberal som konservativ och då Andrews sjunger ”for all the ugly americans, now I feel like one of them” så tänker i alla fall jag att det är de där fula amerikanerna som stått för den vackraste musik jag vet och det här albumet hör verkligen dit.

Att vara amerikan är dessutom ett begrepp som för amerikanen är laddat med goda värden oavsett var man står politiskt. Det är intressant att det är just amerikanskhet eller relaterade begrepp man tar till då man till exempel motsätter sig en presidents politik.

Texasgruppen Dixie Chicks sade sig skämmas över att komma från Texas under George W. Bushs tid, något som fick folk att bränna gruppens album. För bägge vad texasheten ändå något som stod för goda värden.

Konvolutet Honest Life albumkonvolut av ett ansikte Bild: Loose music Courtney Marie Andrews

Krogens värme

Man förstår det ena och det andra genom att lyssna på country som sagt, och jag vill återkomma till suputen. Det är en person med låg status i våra offentliga diskussioner, en som förstör hus och hem, belastar vården och slåss på gatan.

Den värme som kan finnas på en krog, den ensamhet som blir lite lättare att bära tillsammans och den press som släpper då man får tala om sina innersta drömmar om kärlek och en bra plats att vara på är något vi alla delar.

Kanske det kan hindra oss alla från att kasta den första stenen. Vi är alla så jävla sårbara, tänker jag då jag lyssnar, medveten om att det låter klyschigt.

Men sant är det hursomhelst.

Nå, jag vet inte hur länge den här musikaliska förälskelsen håller men det här är verkligen en artist som det lönar sig att ge en chans.

Musiken sägs låta som Joni Mitchell och det finns ett underbar himmelsk sug i den – då hon öppnar rösten så tycker jag att mina mentala moln skingrar sig och trots att livet förblir precis som det är, hårt ibland, så skimrar och glittrar det som sol över drivor av ren snö.

Varför vill vi dela våra musikupplevelser med varandra?

$
0
0

Stina har sett en film där filmmusiken var så fantastisk att hon nästan glömde handlingen. Janne har läst en bok som fick honom att bli nyfiken på en musiker. Kalle har råkat se ett musikklipp på Youtube som gjorde att han satt som fastklistrad. Märta har varit på en opera som öppnade nya världar för henne.

Så kan våra musikupplevelser se ut i dag. Och så kan det låta i ett radioprogram i Yle Vega. Ju starkare våra upplevelser är desto mer vill vi berätta om dem.

Nya sätt att kommunicera

Traditionellt har önskeprogram i radion betytt att den som lyssnar på sändningen ringer in till studion och önskar musik. I dag har det beteendet avtagit.

Allt fler väljer andra kommunikationssätt. Någon mejlar medan en annan skickar förslag och tankar via sociala medier.

Samma trend gäller här som för användandet av mobilen. Då uppfinningen var ny ringde vi flitigt och skickade textmeddelanden. I dag behöver vi bara iaktta våra medpassagerare på ett tåg för att märka hur få det är som talar i telefon. De allra flesta tittar/skriver på sina mobiler.

Förlorad tjusning

Samtidigt har någonting gått förlorat. Det fanns en tjusning i själva väntandet. Det fanns en spänning inbyggd i hela upplevelsen. Samtidigt som man väntade på sin önskelåt i radion kunde man låta sig överraskas av någon annans musikval.

De gemensamma upplevelserna var också flera eftersom kanalerna/källorna var färre. I dag har vi ett ständigt pågående musikflöde, om vi så vill. Men har vi något gemensamt att relatera till?

Hur är det i dag?

Det är lätt att få tag i sin önskemusik via Spotify, Youtube och andra liknande tjänster på webben. Den tiden är snart förbi då man traskar iväg till ett bibliotek för att låna skivor.

Den tiden är också snart förbi då man ringer till radion för att få höra ett visst stycke. Men upptäckarglädjen finns kvar och lusten att dela med sig av sina upplevelser till andra finns kvar.

Bild: Yle/Mikael Kokkola gitarr,mjk

Delningskulturen

Vi har alltid tyckt om att dela våra musikupplevelser med varandra. Vi har lånat ut skivor, de äldre av oss har bandat kassettband och gett till vänner och bekanta.

I dag delar vi musik som ljudfiler, webblänkar eller spotifylistor. Vi kontaktar radion då ett program i vår egen smak råkar komma som spelar ”rätt” musik.

Radion som massmedium har alltid varit musikbärande. Vi har via radion fått höra ny musik som vi aldrig tidigare har hört. Samtidigt har vi kunnat återkomma till våra musikfavoriter tack vare alla önskeprogram.

Mycket är enklare nu. Vi behöver inte vänta ”en evighet” på att få det vi vill ha i musikväg. Vi behöver inte vänta i veckor på att få tag i den nya skivan med favoritartisten.

Utvecklingen påminner om den som fototekniken har genomgått. Vi behöver inte framkalla filmer för att få se resultatet av vårt fotograferande. Men man behöver inte vara särskilt nostalgiskt lagd för att sakna det som heter "att vänta på något gott".

Vad gör vi egentligen då vi delar en musikupplevelse? Vill vi briljera med vår kunskap? Vill vi framstå som mer vidsynta och mångsidiga än vi innerst inne är? Eller vill vi helt enkelt, och det är kanske det mest lovvärda, låta en annan människa få uppleva någonting som har blivit betydelsefullt för oss själva.

Vilken musik vill du berätta om eller dela med dig av? Skriv till vega.musik@yle.fi eller använd formuläret här:

Kontakta musikredaktionen


Charlotte Perrelli föll ur Melodifestivalen

$
0
0

På lördagskvällen avgjordes den första deltävlingen i svenska Melodifestivalen. En av veteranerna i genren, Charlotte Perelli fick tacka för sig genast den första kvällen.

Från den första deltävlingen i Göteborg tog sig Ace Wilder med "Wild child" samt Nano med "Hold on" direkt till final.

Boris René med "Her kiss"och De Vet Du med "Road trip" gick till den så kallade andra chansen, där de har en möjlighet att hålla sig kvar i tävlingen.

Charlotte Perrelli och hennes låt "Mitt liv" föll ur tävlingen, liksom Adrijana med ”Amare” och Dinah Nah och låten ”One More Night. Perrelli tävlade i Melodifestivalen för fjärde gången. Hon har också vunnit både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

De följande deltävlingarna äger rum i Malmö 11.2 (deltävling 2), Växjö 18.2 (deltävling 3), Skellefteå 25.2 (deltävling 4) och Linköping 4.3 (andra chansen). Finalen ordnas i Stockholm lördag 11.3.

Äidinmaa speglar den finska kvinnans styrka

$
0
0

Äidinmaa är en nyskriven musikal som berättar historien om Annis liv - från att vara en ung kvinna vars älskade åker till fronten i ett krigstida Finland, till hur hennes liv ser ut femtio år senare.

Det är en stjärnspäckad ensemble med av bl.a. Pirkko Mannola, Laura Voutilainen, Mikael Saari och Jennie von Storbacka som blåser liv i berättelsen om Anni. För regin står Maria Sid.

Jennie von Storbacka spelar rollen som den 20-åriga Anni. Trots sin gedigna bakgrund med erfarenhet av vårt lands största teaterscener och från TV-produktioner som The Voice of Finland och Tävlingen för ny musik, säger hon att denna roll är den svåraste hon har spelat.

- Det är en stark och tung historia som är både psykiskt och fysiskt tung att spela. Men man måste gå in i den med kropp och själ för att få det att funka.

17 år från idé till scen

Det har varit en lång väg för projektet Äidinmaa. Idén föddes redan för sjutton år sedan då Niklas Rosström, Esa Nieminen och Aarni Kuorikoski lekte med tanken att göra en musikal. Projektet föll då på grund av produktionsmässiga orsaker. Manusförfattaren Annina Enckell har varit inkopplad sedan 2002.

- Jag är glad att se att en ny kraftansträngning nu visat resultat och att vi äntligen kan få se musikalen på Esbo Stadsteater. Det är en känslomässig skildring av vårt lands historia.

Manusförfattaren Annina Enckell och sångerskan Jennie von Storbacka. Annina Enckell och Jennie von Storbacka Bild: Annika Ljungberg Annina Enckell,jennie storbacka,jennie von storbacka,äidinmaa

Äidimaa tar sin början 1939, just innan Vinterkriget bryter ut. Då männen drar ut i strid tvingas kvinnorna som blir kvar hemma att ta på sig stora bördor. Pjäsen handlar därför mycket om den finska kvinnan och hennes styrka.

Den finska kvinnan sköter allt och fixar allt och samtidigt litar hon inte på att man verkligen kan älska henne. Man kunde nästan säga att hennes största svaghet är hennes styrka. - Annina Enckell, manusförfattare

Jennie håller med. Hon berättar att hennes karaktär måste vara väldigt stark och inte släppa någon eller något för nära inpå livet, så att hon inte går i bitar. Hon säger också att rollarbetet har fått henne att inse hur hårt livet faktiskt var på den tiden.

- Jag har en helt annan förståelse för det hårda jobbet och under vilken enorm psykisk press man var då. Man hade inte tid att tänka på hur ont allt gör, utan man måste bara jobba på och sikta framåt, för annars faller allting sönder.

Inget gott föds ur rädsla

1989 träffar vi den vid det laget 70-åriga Anni på nytt, då spelad av Pirkko Mannola. Anni har då upplevt stora förluster, som att hon blivit tvungen skicka sitt barn till Sverige som krigsbarn.

Förutom svårigheterna poängterar Annina att kärlek är ett stort tema.

- Rädsla tar oss inte vidare utan resulterar bara i dåliga beslut. Det är bättre att försöka se det goda och rikta blicken framåt, än att slå ifrån sig och vara rädd för livet.

Äidinmaa har premiär på Esbo Stadsteater 8 februari 2017.

Peik Stenberg: Ukulelen konkurrerar ut blockflöjten

$
0
0

För mig har ukulelen alltid varit något av en leksak. Liten till formatet, fyra strängar, smalt ljudregister. Men, efter en träff med skådespelaren och musikern Peik Stenberg fick jag tänka om, skriver Benny Törnroos.

- Det började av en slump, som det mesta i mitt liv, berättar Peik Stenberg. Efter ett uppträdande med min vän Sixten Lundberg satt vi och slötittade på TV. Yle sände en konsert med The Ukulele Orchestra of Great Britain. Det sade pang i mitt huvud. Jag blev biten av Ukuleleflugan så det small, säger Peik och slår ett ackord på sitt lilla instrument. Nu har ukuleleflugan fått ett fotfäste, tillägger han.

Ukulelen slår ut blockflöjten

- Blockflöjten har i årtionden varit det självskrivna instrumentet i många skolors musikundervisning, säger Peik. Nu håller ukulelen på att ta över. Fördelen är att du kan spela och använda rösten samtidigt och dessutom bilda grupper.

Peik bildade själv gruppen GrUS (Grankulla Ukulele Sällskap) för några år sedan och det hör till det roligaste han vet.

- Repertoaren är gränslös. Om någon känner för Griegs Bergakungens sal eller kanske Pippi Långstrump-låten så gör vi dem.

- Det är lätt att lära sig grunderna, men för att bli bra ställer ukulelen samma krav och utmaningar som alla andra instrument, trots att det ser lite komiskt ut.

En kvartett från Grankulla Ukulele Sällskap - fr.v. Markus Jahnsson, Andy Jahnsson, Marina Lindholm och Peik Stenberg. Grankulla Ukulele Sällskap gästar Vår Musik i Yle Vega Bild: Yle/Benny Törnroos grankulla ukulele sällskap,peik stenberg

Ukulelen kom när det var som värst

För ungefär sju-åtta år sedan insjuknade Peik Stenberg i någonting som man trodde var förorsakat av en fästing. Benen blev tunga, lederna värkte och balansen blev oberäknelig.

- Jag fick säga adjö till alla teaterjobb. Det blev omöjligt att gå naturligt, göra koreografi och agera på ett naturligt sätt. Till all lycka har jag musicerat hela mitt liv, så det andningshålet fanns ju kvar och blev allt viktigare. Och nu kom ukulelen till som ett ”litet” bonus, tillägger Peik.

Se det stora i det lilla

- Det är en konst att se det stora i det lilla, en sanning som kan tillskrivas vilken konstform som helst. Det får vara enkelt men inte simpelt, säger Peik. Och musik är konst och inte en konsumtionsvara som man slarvar med. När allt görs med omtanke och respekt finns det inga gränser.

- På en ukulele kan du spela all musik, allt från Bohemian Rhapsody till utdrag ur Mozarts symfonier. Och alla kan lära sig detta, fortsätter Peik och knäpper några toner på sitt lilla strängaspel.

Ukulelen är förresten en hybrid av den portugisiska gitarren och ett gitarrinstrument som man fann på Hawaii. Sin nuvarande form fick ukulelen mot slutet av 1800-talet.

Markus Jahnsson, Andy Jahnsson, Marina Lindholm och Peik Stenberg gästade Vår Musik måndag 6.2.2017.

Amanda Finnholm och Lovana utmanar Vegatoppen - rösta här!

$
0
0

Jakobstad har blivit en riktig utmanarstad. Veckans utmanare representerar en ny ung våg av österbottniskt kunnande. Utmanarna i Vegatoppen den här veckan tävlar mot Sven Boom som parkerat bussen uppe i listatoppen. Vem röstar du på den här veckan?

Amanda Finnholm en framtida stjärna

Amanda Finnholm har sysslat med musik så länge hon kommer ihåg. Hon har under många år försökt få ut sin musik till en bredare lyssnarskara.

- Jag har i många år satt ut mina låtar på youtube och liknande ställen och nu verkar det som om människor fått upp ögonen för mig.

- Man måste jobba hårt och kanske ha lite tur för att klara sig. Musikbranchen är så otroligt tuff. Men jag har en stenhård vilja och vet att belöningen kommer ifall man har tålamod berättar Amanda.

-Det är klart jag är lite nervös för vad lyssnarna av Vegatoppen tycker om låten Midnight Sun men jag tror folket kommer att gilla den.

Lovana är utmanare på Vegatoppen. Lotta Wiklund Bild: Bildbolaget Du&Vi lotta wiklund,lovana

Lovana är showartisten som går sin egen väg

Lovana eller Lotta Wiklund som hon egentligen heter har under många år arbetat som showartist på många bekanta semesterorter ute i europa. Nu är hon tillbaka i sina hemtrakter i österbotten.

-Det var otroligt givande och roligt att få möjligheten att arbeta med duktiga människor. Att vara showartist är ett krävande jobb. På ganska kort tid ska programmet fungera och sammarbete är något som måste fungera för att showen ska lyckas berättar Lotta.

-Nu är jag tillbaka i österbotten och jobbar som musiklärare vid Sursik skola. Dessutom har jag nu tid att satsa på min egna musikarriär.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 5:

Sven Boom fortsätter på Vegatoppens första plats med låten Av ständig oro. Däremot räckte inte rösterna till för Fredrik Furu och Annika Strömberg, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

1. Sven Boom / Av ständig oro: 21.74 %
2. Ronya Mariah / Angel: 18.18 %
3. Guns Rosor / Ein flickå från lande: 14.23 %
4. Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 9.88 %
5. Carolina Wendelin / George : 9.09 %
6. Susann Sonntag / Änglar som ser: 8.3 %
7. Peter Svanström / Dans på krossat glas: 7.91 %
8. One Desire / Hurt: 5.14 %
-----------------------------------
9. Fredrik Furu / För alla änglar: 3.56 %
10. Annika Strömberg / Visa mig vägen: 1.98 %

Rösta på Vegatoppen nr 6 här!

Vegatoppen nr 6

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas på tisdag 14.2 kl.24:00

Resultaten från Vegatoppen nummer 6 presenteras, torsdagen den 16.2.2017 kl. 20.03 med repis lördagen den 18.2.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Amanda Finnholm och Lovana tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Musikens mångsysslare tror på det finlandssvenska

$
0
0

Han är producent, musiker, arrangör, mixare och dessutom var han trummis i ett av de mest legendariska banden i Finland. För de flesta är Niklas Nylund gitarristen i Pappas Eget Band men i kulisserna har han varit en diversearbetare inom musiken.

Hans studio i centrum av Borgå måste vara den idyll som många musiker drömmer om. På gården finns ett fint upprenoverat gammalt trähus och i ett mindre hus på gården finns studion. Arbetsvägen är ca 10 meter.

Och faktum är att han började sin karriär i ett annat egnahemshus. En av landets mest uppskattade skivmastrare, Svante Forsbäck, började sin karriär i föräldrarnas vardagsrum i Gammelboda i Ekenäs. Genom en massa sammanträffanden så befann sig Nylund plötsligt sittandes i det rummet och jobbandes som tekniker.

Från Pumpa på till Pappas Eget Band

Den första skivan blev Pumpa På och under årens lopp har det blivit en massa andra band och artister. 1987 gick han för att provspela som trummis med Leevi and the Leavings. Men det var ingen provspelning utan en inspelning. Låten Teuvo, maanteiden kuningas, blev en jättehit och Nylund var med i bandet till slutet då solisten, låtskrivaren och bandets ledare, Gösta Sundqvist, gick bort 2003.

Samma år startade Nylund, Pappas Eget Band, tillsammans med Niklas Rosström.

Men det är också Niklas Nylund som fram till i år har fixat så att barnen som deltagit i musiktävlingen, MGP – Melodi Grand Prix, har fått ett proffsiga arrangemang och bra sound på sina låtar.

Det som han upplever som milstolpar i sin karriär är Ville Pusas första skiva som blev en succé också nationellt sett. Den andra var Aki Sirkesalos sista skiva som spelades in före resan till Thailand där han omkom i tsunamin.

Många saknar en scen

Trots att Nylund har nått de största framgångarna på finskt håll med Leevi and the Leavings så har han alltid varit mån om att försöka vara med och utveckla den finlandssvenska musiken.

- När jag startade som musiker fanns det massor som spelade i olika band men det var lite si och så med kvaliteten. Under det senaste decenniet har musiken utvecklats massor. Finlandssvenskarna är ofta starkt representerade idag i tävlingar som Voice of Finland och UMK och vi har bra nya band och artister som Satin Circus, KAJ och Isac Elliot bara för att nu nämna några.

Ett band som Nylund också vill nämna är Heartbeat Band.

- Det är otroligt eleganta grejer som de gör.

Enligt Nylund finns det nu skickliga finlandssvenska producenter och låtskrivare men det som oftast saknas för nya artister och band är en scen att uppträda på.

- Det gäller att få rutin att uppträda. Precis på samma sätt som låtskrivandet är ett hantverk så måste man hitta sitt sätt att uttrycka sig på scenen och här har vi nog mycket att lära. Men det är svår ekvation. Publikunderlaget är för smått för att man skall kunna göra längre turnéer. Fonderna har redan gjort enormt mycket för populärmusiken och de kan ju inte stöda alla verksamhetsformer.

Bra program på svenska

Och trots att han är jävig i sammanhanget så vill Niklas Nylund lyfta fram ett program som har gett de litet mer etablerade banden en möjlighet att uppträda under bra förhållanden i nationell tv.

- Jag har mixat banden som medverkat i Yle Fems serie Nästan Unplugged och jag tycker faktiskt programmet har hållit en jättebra standard.

Vi fortsätter att diskutera Yles roll då det gäller att bevaka den finlandssvenska musiken på radiosidan och Nylund tycker det fungerar i stort sett ganska bra.

- Yle Vega och X3M har ju närmat sig varann då det gäller publiken mellan 30 – 40 år och jag tycker att ungdomskanalen nog kunde spela litet mera nya finlandssvenska band men det är ju också en svår fråga. Lyssnarna vill höra de senaste internationella hitlåtarna och förutsättningen måste ju nog vara att alla låtar når en viss standard. Däremot tycker jag att de finska kanalerna kunde öppna mer för musik på både svenska och engelska. Idag är det nog väldigt koncentrerat på det finska.

Fokus på Niklas Nylund i Yle Vega på lördag 11/2 kl 13.03 samt på Arenan

Musiktest: Med vilket band blev Axl Rose känd och vem är Petri Tiili?

$
0
0

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till!

1. Med vilket band blev Axl Rose internationellt känd?

2. Vilken inhemsk artist heter egentligen Petri Tiili? En av hans mest kända låtar är ”Moottoritie on kuuma”.

3. Vilket animerat rockband består av de fiktiva karaktärerna Murdoc Niccals, 2D, Russel Hobbs och Noodle? De slog igenom år 2001 med debutsingeln ”Clint Eastwood”.

4. I februari år 1982 blev ”The Model” etta på brittiska singellistan. Det lär vara första gången en låt från Tyskland blev etta i Storbritannien. Vad hette gruppen som gav ut låten?

5. Den inhemska sångaren och gitarristen Erja Lyytinen är aktuell med en ny skiva. Vilken musikstil förknippas hon med?

6. Vilken tjejgrupp fick år 1964 en listetta med ”Leader Of The Pack”?

7. Nästa vecka är Wilko Johnson på en Finlands-turné. I vilket pubrockband från 1970-talet blev han känd?

8. Det har nu gått 75 år sedan världens första guldskiva delades ut. Stycket var ”Chattanooga Choo Choo”, men vem var artisten?

9. Pinkpopfestivalen är världens äldsta årliga musikfestival. Den har hållits varje år sedan starten år 1970. I vilket land hålls Pinkpop?

10. I början av 1970-talet såg Paul Simon en kyckling och ägg-rätt på menyn i en kinesisk restaurang. Han fastnade för namnet på rätten som sedan även blev titeln på hans första solosingel efter Simon & Garfunkel. Vilken var titeln?

Melodifestivalens andra deltävling bjuder på både debutanter och erfarna proffs

$
0
0

Lördag 11.2 är det dags för Melodifestivalens andra deltävling. Tävlingen ordnas i Malmö.

Också den här deltävlingen bjuder på både debutanter och gamla proffs. Roger Pontare har representerat Sverige två gånger i Eurovision Song Contest, han har också deltagit i Melodifestivalen hela fyra gånger. Benjamin Ingrosso, Dismissed, Etzia och Allyawan är däremot med i Melodifestivalen för första gången.

Svenska Yles eurovisionsexpert och -kommentator Eva Frantz berättar att Pontare gör det man förväntar sig att han ska göra.

- Han kan ju verkligen sjunga och sjunger shamanaktigt omgiven av en massa facklor så ingen Ponatarefan kommer att bli besviken. Frågan är bara om det kommer att gå som för Perrelli som det gick i förra tvälingen att han faller ut.

Fula ord diskuteras i Sverige

Förra veckan har det i Sverige mycket diskuterats kring ordet fuck som tycks förekomma lite här som där i olika sånger. Bland annat har Lisa Ajax med det ordet i sin sång.

- Skulle det gå så att Lisa representerar Sverige i ESC blir hon nog tvungen att ändra på texten i sin sång för reglerna i ESC förbjuder att använda fula ord i sångerna, upplyser Eva.

Lisa Ajax deltog också i Melodifestivalen 2016 och gick då direkt till final, men landade slutligen på en sjunde plats. Lisa Ajax deltar i Melodifestivalens andra deltävling 11.2.2017 Bild: Janne Danielsson/SVT Lisa Ajax,Melodifestivalen 2017

Förhandsfavoriter i lördagens deltävling är Mariette och Benjamin Ingrosso. Mariette placerade sig fint som trea i Melodifestivalen år 2015 då Måns Zelmerlöw tog hem segern.

- Mariette körde då med Loren-stuk med dans och mystik, minns Eva. Jag skulle nästan tippa att hon går till final.

Pernilla Wahlgrens son förhandsfavorit

Benjamin Ingrosso i sin tur har en en fräsch och kul låt men inte så hemskt spännande, tycker Eva. Benjamin är dotter till Pernilla Wahlgren, som har tävlat i Mellon flera gånger, och han har en släkt där alla är musikaliska och begåvade.

- Han vill själv lite tona ner det här att han kommer från Wahlgrenska släkten och tärda fram som artist under eget namn, säger Eva.

David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson är programledare för Melodifestivalen i år.

Här är artisterna i den andra deltävlingen 11.2:

Mariette – A Million Years
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

Roger Pontare – Himmel och hav
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

Etzia – Up
Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett

Allyawan – Vart har du vart
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari

Dismissed – Hearts Align
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint

Lisa Ajax – I Don’t Give A
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

Benjamin Ingrosso – Good Lovin'
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad

De följande deltävlingarna äger rum i Växjö 18.2 (deltävling 3), Skellefteå 25.2 (deltävling 4) och Linköping 4.3 (andra chansen). Finalen ordnas i Stockholm lördag 11.3.

Programmet kan ses på kanalplats 5 via SVT World med start kl.21:00 och strömmas också direkt på Arenan, där det finns tillgängligt i 30 dagar efter sändning.

Här hittar du mera information om Melodifestivalen.


Gorilladans gav utdelning - Francesco Gabbani segrade i San Remo

$
0
0

Ibland kan apkonster på scenen löna sig. Francesco Gabbani tog hem segern i Italiens stora sångtävling och kommer att representera sitt land i Eurovision Song Contest i maj.

Skämt och satir brukar höra till bilden då 34-åriga Francesco Gabbani är i farten. Så också i årets San Remo-festival, som avslutades natten till söndag.

Gabbani segrade i finalen efter en jämn och högklassig tävling med många fina sångarprestationer. Segern ger honom samtidigt rätten att representera Italien i Eurovisionens sångtävling senare i vår.

På andra plats kom den populära Sanremoveteranen Fiorella Mannoia och trea blev albanskfödda Ermal Meta som idag är naturaliserad italienare.

Fr. v. tvåan Fiorella Mannoia, trean Ermal Meta och programledaren Maria De Filippi. Fiorella Mannoia, Ermal Meta och Maria De Filippi på scenen i Sanremo 2017. Bild: EPA / Claudio Onorati 2017,Ermal Meta,Fiorella Mannoia,Maria De Filippi,San Remo-festivalen

Den dansande apan

I stora tv-spektakel där tittarrösterna kan ha avgörande betydelse lönar det sig att satsa på helheten, och Francsco Gabbani träffade av allt att döma mitt i prick med sitt tävlingsbidrag Occidentali's Karma, "västerlandets Karma".

Sången är en satirisk drift med vår tids "anonyma selfieberoende" som lever genom sociala medier och söker enkla svar på alla livets frågor på webben. "Den nakna apan dansar..." är en rad som upprepas i refrängen.

Och självfallet var apan med på scenen. Eftersom en stark och medryckande låt inte alltid är nog hade Gabbani och hans team satsat på en fartfylld och humoristisk show, där en dansare i gorilladräkt stod för överraskningsmomentet.

Unikt rekord

Francesco Gabbani har gjort en relativt snabb karriär. Efter två album med gruppen Trikobalti gav han ut sin första solosingel 2011 och debutalbumet Greitist Iz 2013.

I fjol deltog Francesco Gabbani för första gången i San Remo-tävlingen och tog då hem segern i den s.k. ungdomsklassen. Då han i år upprepade sin bedrift i huvudklassen är han den enda i festivalens 67-åriga historia som segrat i båda kategorierna under på varandra följande år.

Francesco Gabbani är född 1982 i den norditalienska staden Carrara, berömd för sin vita marmor som bland annat pryder Finlandiahusets fasad i Helsingfors.

Andra segern i San Remo för Francesco Gabbani. Francesco Gabbani med sin prispokal i San Remo 2017. Bild: EPA / Claudio Onorati 2017,Francesco Gabbani,San Remo-festivalen

Tretton miljoner åskådare

Årets San Remo-festival var den 67:e i ordningen. Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1951, och sedan slutet av 70-talet äger den rum i Teatro Àriston i San Remo på den italienska Rivieran.

Den fem dagar långa festivalen är Italiens största årliga tv-evenemang. I år hade samtliga kvällar över tio miljoner tv-tittare. Finalen sågs av 13,5 miljoner.

Årets festival kostade 16 miljoner euro att arrangera men beräknas inbringa omkring 25 miljoner i reklam- och sponsorintäkter. En god affär för det delvis reklamfinansierade rundradiobolaget RAI.


Ett sammandrag av årets San Remo-final hör du i Yle Vega torsdag 16.2 kl. 18.03.
Från och med torsdag kväll finns programmet också på Arenan.

MGP 2017 - Tillsammans är stark

$
0
0

Melodi Grand Prix ordnas i år för elfte gången och jakten på de tio finalbidragen börjar nu och pågår fram till den 6 april. Är du mellan 8 och 15 år och gillar att sjunga, dansa eller skriva låtar så är det här din stora chans.

Vill du stå på scen i MGP-finalen i direktsändning på Yle Fem?
Eller kanske du föredrar att skriva låtar till din skönsjungande kompis, men vill själv inte uppträda? Det spelar ingen roll.

Du kan delta ensam eller tillsammans med någon, vi hjälper dig att hitta kompisar som är bra på det du inte kan!

Gör du rock, pop, heavy, rap eller annan musik, ensam eller i grupp? Skicka in en låt TILLSAMMANS!

För att kunna delta i årets upplaga måste du alltså vara född mellan åren 2002 – 2009. Både soloartister och grupper kan delta. Läs reglerna här.

Låtbidrag kan skickas in ända fram till 6 april, varefter 10 artister/grupper går vidare mot den direktsända MGP-finalen 23 september.

anmälningsknapp för mgp 2017 Bild: Yle mgp,mgp 2017,mgp2017

Kom med i MGP:s WhatsApp-grupp

Nytt för i år är MGP:s WhatsApp-grupp! Alla som är intresserade av att sjunga, skriva musik eller skriva låttext får komma med i den. I gruppen får du bl.a. tips på hur du kan skriva musik eller låttext och du får träffa andra med samma intresse.

Är du till exempel enbart intresserad av att skriva musik, men inte sjunga så kan du i gruppen hitta någon som gärna vill uppträda med din låt.

Då kan ni kanske skicka in en låt TILLSAMMANS! Det behövs inga förhandskunskaper för att få komma med i gruppen utan det räcker att vara intresserad. Det finns heller inga krav att du måste anmäla dej till MGP bara för att du är med i gruppen.
Svenska Yle och FSU administrerar gruppen.

Så här gör du för att komma med i MGP-gruppen på WhatsApp:
Skicka ett WhatsApp-meddelande med ditt förnamn+efternamn samt födelseår till tel 040 32 43 702.
Välkommen med!

Kom med på gratis workshop

Vill du ha hjälp med din låt ordnas också i år ett antal workshopar där det är möjligt att söka inspiration eller lära dig mera om att skriva musik. Man behöver inte ha gjort musik tidigare för att delta. Att vara med i en MGP workshop kan vara första steget mot en egen låt och en plats i den direktsända finalen. Har du redan ett utkast till en låt kan du också ta tillfället i akt och spela in den vid någon av workshoparna.

MGP Workshops

Avgiftsfria MGP workshops arrangeras på sex orter i Svenskfinland under mars månad. Workshopledaren Ben Bergman har jobbat som musikproducent och kapellmästare för artister som Krista Siegfrids, KASMIR, Michael Monroe, Simon Zion, Fredrik Furu och Cajsa Siik. Du får hjälp och råd för hur du skall komma igång eller hjälp med att fortsätta på en påbörjad låt.

Lö 4.3 Pargas kl. 12:30-17:15 på Musikinstitutet Arkipelag (Fredrikaplanen 2a)
Sö 5.3 Mariehamn kl. 12:00-17:00 på Ålands musikinstitut (Grindmattesvägen 7)

Lö 11.3 Vasa kl. 11:30-16:30 på Kuula-institutet (Skeppsgatan 16)
Sö 12.3 Jakobstad kl. 11:00-16:00 på Jakobstadsnejdens musikinstitut (Storgatan 9)

Lö 18.3 Helsingfors kl. 11:00-16:00 på Musik- och kulturskolan Sandels (Topeliusgatan 2)
Sö 19.3 Borgå kl. 11:00-16:00 på Musikinstitutet (Brunnsgatan 37, 6:e våningen)

Anmälningar till workshoppar och eventuella frågor skickas till mgp@fsu.fi. För anmälning räcker ert namn och kontaktuppgifter, samt vilken workshop ni vill delta i. Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb. Det är helt gratis att delta.

Vill du dansa i MGP-finalen?

Är du 8–15 år gammal (född 2002–2009) och gillar att dansa?
MGP söker också i år dansare till finalen, genom dansprojektet Make Your Move.

Dansare sökes

Make Your Move arrangeras av FSU parallellt med låtskrivartävlingen MGP 2017. Du som är 8-15 år gammal (född 2002-2009), gillar att dansa och skulle vilja vara en av dansarna i den direktsända MGP-finalen, nu har du din chans!

Under våren ordnas det fyra uttagningar runt om i Svenskfinland där vi väljer dansare för Make Your Move. Som dansare uppträder man på scen tillsammans med finalisterna i direktsända MGP-finalen på Yle Fem och Yle Arenan.

Dansarna som blir valda kommer att arbeta med en professionell koreograf under Camp MGP-lägret 6-9 juni samt under dagarna före och under finalen lördagen 23 september 2017.
Oberoende av vilken dansstil just du gillar är detta en chans du inte vill missa. Make Your Move!

Dansuttagningar arrangeras på följande orter under mars månad:

Lö 4.3 i Pargas kl. 12:30-14:30 vid Musikinstitutet Arkipelag (Fredrikaplanen 2a)
Sö 5.3 i Mariehamn kl. 12:00-14:00 på Dansstudion Dunderdans (V. Esplanadgatan 5)

Lö 11.3 i Vasa kl. 11:30-13:30 på Kuula-institutet (Skeppsgatan 16)
Sö 19.3 i Helsingfors kl. 10:00-12:00 på Dansskolan DCA (Mannerheimvägen 6A)

Uttagningarna fungerar som danslektioner. Man behöver alltså inte förbereda något eget dansnummer! Tillfällena leds av koreografen Jessica Öller som också fungerar som koreograf under hela MGP.
Anmälningar till uttagningarna och eventuella frågor skickas till mgp@fsu.fi. För anmälning räcker ert namn och kontaktuppgifter, samt vilken workshop ni vill delta i. Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb.

Mera MGP info

MGP är den största låtskrivartävlingen för barn i Finland! Den har hittat över 100 finländska artisttalanger i åldern 8 – 15 år sedan starten år 2007.

Alla de här barnen deltog i MGP 2016. Collage av bilder från MGP 2016. Bild: Yle barn,mgp,mgp 2016,MGP Finland,mgp2016,musik

Före finalen får de tio finalisterna delta i lägret Camp MGP. Det ordnas 6-9.6 i Karis. På lägret medverkar bl.a. en sångcoach, en koreograf, en rockstjärna med de bästa artisttipsen och en musikproducent som tar hand om arrangemang, låtbakgrund och skivinspelning. I september utkommer skivan MGP2017 med alla finallåtar.

Vinnaren får, förutom äran, göra en egen musikvideo till sin låt. Den visas sedan på Yle Arenan.

Årets tema TILLSAMMANS har vi valt i Finlands 100-årsjubileums anda, och för att det passar MGP utmärkt. Vi vill sänka tröskeln för att delta. MGP är till för alla. Det en inte kan, kan kanske någon annan. Tillsammans är stark.

Här kan du anmäla dig!

Närmare info om MGP 2017 ger FSUs Oskar Koivumäki, mgp@fsu.fi eller Svenska Yles Elvira Törnqvist-Raikaa, elvira.tornqvist@yle.fi.

MGP är ett samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, Five Corners Production och Svenska Yle.

Désirée Saarela och Nellie utmanar Vegatoppen - rösta här!

$
0
0

Österbotten fortsätter överraska med intressanta artister. Utmanarna i Vegatoppen den här veckan tävlar mot Lovana som parkerat bussen uppe i listatoppen. Vem röstar du på den här veckan?

Désirée Saarela en äkta singer-songwriter

Désirée Saarela är en folksångerska och singer-songwriter samt utbildad musikpedagog med folklig sång som huvudämne. Désirée är född i Helsingfors men är numera bosatt i Pedersöre i Österbotten.

- Visst är det annorlunda att bo i lugna österbotten än i Helsingfors men jag trivs ypperligt här berättar Désirée.

- För mig är det viktigt att musiken jag gör känns äkta och att man kan stå för det vad man gör. Det blir helt enkelt bäst så.

-Det skall bli spännande att se vad Vegatoppen lyssnarna tycker om låten i Mitt i allt.

Nellie är utmanare på Vegatoppen. Nellie Fors uppträder på Norrvalla i sommar. nellie fors

Nellie är tillbaka med sin bekanta popmusik

Vasamusikern Nellie Fors släppte sin debutsingel You're a Star förra året. Den singeln har i skrivande stund hundratusentals lyssningar på Spotify.

Nu är Nellie ute med singeln Wonderful Boy.

Nellie går för tillfället i gymnasiet och skriver studentexamen våren 2018. Efter att hon blir klar från skolan så kommer hon att fortsätta satsa på musiken, men på annan ort.

- Jag kommer nog att flytta från Vasa och Finland. Jag har alltid älskat Stockholm och jag siktar på att flytta dit när jag blir klar i skolan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 6:

Lovana klättrar upp på Vegatoppens första plats med låten 8 hours. Däremot räckte inte rösterna till för One Desire och Peter Svanström, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

1. Lovana / 8 hours: 15.65 %
2. Ronya Mariah / Angel: 14.29 %
3. Sven Boom / Av ständig oro: 13.61 %
4. Amanda Finnholm / Midnight Sun: 12.59 %
5. Guns Rosor / Ein flickå från lande: 11.56 %
6. Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 11.56 %
7. Carolina Wendelin / George : 7.14 %
8. Susann Sonntag / Änglar som ser: 6.8 %
----------------------------------------
9. One Desire / Hurt: 4.08 %
10. Peter Svanström / Dans på krossat glas: 2.72 %

Rösta på Vegatoppen nr 7 här!

Stängs viiden päivän päästä

Vegatoppen nr 7

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas på tisdag 21.2 kl.24:00

Resultaten från Vegatoppen nummer 7 presenteras, torsdagen den 23.2.2017 kl. 20.03 med repis lördagen den 25.2.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Desiree Saarela och Nellie tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Musiktest: Vad hette Leningrad Cowboys-showen och vems hit var Funkytown?

$
0
0

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Rockpoliserna:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla in vår Facebook-grupp Rockpoliserna (klicka här)! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Rock'n'roll! Eller något. Lycka till!

1. Sommaren 1993 uppträdde Leningrad Cowboys tillsammans med ryska arméns Alexandrovkör på Senatstorget i Helsingfors. Vad hette showen?

2. År 1986 fick Pseudo Echo en stor hit med deras version av ”Funkytown”. Men originalet var en ännu större hit. Vem gav ut det?

3. Kurt Cobain skulle ha fyllt 50 år här i dagarna. Vilken nordamerikansk stad förknippas starkt med honom och hans band Nirvana?

4. För 25 år sedan hade en berömd komedifilm premiär med Mike Myers och Dana Carvey i huvudrollerna. Även musiken spelade en viktig roll i filmen – i synnerhet Queen-låten ”Bohemian Rhapsody”. Vad hette filmen?

5. Vad heter artisten på bilden? Hon är känd för låtar som ”All I Wanna Do”, ”If It Makes You Happy” och “Everyday Is a Winding Road”.

6. I vilket punkband sjunger och lirar Billie Joe Armstrong gitarr?

7. Det har nu gått 30 år sedan singeln “Shoplifters Of The World Unite” toppade den brittiska indielistan. Vad hette bandet?

8. Vilken amerikansk sångare fick åren 2010-2011 tre listettor på raken med sina tre första solosinglar – ”Just the Way You Are”, ”Grenade” och ”The Lazy Song”?

9. Från vilket land kom Falco? Alltså han med ”Rock Me Amadeus”.

10. De slog igenom stort år 2000 med debutalbumet ”Hybrid Theory”. Sedan dess har alla deras sex studioalbum blivit listettor. Bland deras många hitsinglar finns bl.a. ”In the End”, ”Numb” och ”What I've Done”. Vad heter denna amerikanska nu-metal/rapcore-grupp?

Sonja Aldéns nya skiva har låttexter till barnen och till mamma

$
0
0

Sonja åker i slutet av mars ut på en egen turné som har fått namnet Meningen med livet. Hennes sjätte album har samma namn och släpps den 24 mars. Hon berättar att den här skivan är den mest personliga hon har gjort.

Med sig på turnén har hon två musiker och de kommer att spela musik från hennes nya album som släpps i samband med turnépremiären. Under resan kommer de att besöka teatrar, kyrkor och folkets hus.

Det är över fyra år sedan Sonja släppte en skiva med nyskrivet material. Skivan som kom ut 2013 heter I andlighetens rum och innehåller eftertänksamma och andliga sånger. Till julen 2014 kom hon ut med albumet Jul i andlighetens rum.

Graviditet, två små barn och skiva samtidigt

Vårens platta har varit under arbete i två år. Under den tiden har Sonja varit gravid och och fött familjens andra barn så det har varit en rätt så komplex situation.

- Man behöver ganska mycket tid att tänka då man ska skriva. Ibland bara rinner sångerna ur en men ibland kräver det tid och arbete att göra en sång, säger Sonja. Och jag vill ju vara en närvarande mamma också.

Sonja har själv skrivit alla tolv sånger tillsammans med några musikervänner, som även spelar på skivan. Dessutom har de med ett bonusspår som Stefan Nilsson har skrivit. Stefan har skrivit mycket filmmusik och det är han som är mannen bakom till exempel Gabriellas sång och den övriga musiken i filmen Såsom i himmelen. Han har också skrivit musiken till Skärgårdsdoktorn. Bonusspåret på skivan heter Jubelsången.

Sonjas mamma flydde ungerska revolutionen

Skivan heter Meningen med livet och då undrar man om hon spinner vidare på andligheten från de två föregående skivorna.

- Frågan om meningen med livet är en ganska stor fråga, och det är lite med glimten i ögat som jag har döpt skivan så. Det är väl ingen som har exakt svaret på det...eller rättare sagt: alla har väl sitt eget svar, funderar Sonja.

Sonja berättar att skivan är den personligaste hon har gjort. Hon har skivit sånger till sin mamma och till sina barn. Det finns mycket tacksamhet, men även längtan, förlåtelse, sorg, glädje, frustration och förmågan att släppa taget i budskapet i sångerna.

Hon berättar att hon inte alla gånger varit så förstående med sin mamma då de har så olika uppväxt. Sonjas mamma har bland annat varit med om att fly den ungerska revolutionen i medlet av 50-talet. Familjen ville inte lämna landet men hennes bror var hjärtsjuk och sjukhuset var sönderbombat så de var tvungna att fly över bergen.

- Nu när jag är äldre och själv är mamma så förstår jag henne mycket bättre. Låten jag har skrivit till min mamma heter Jag känner dej nu, berättar Sonja.

På skivan finns också en låt till hennes barn som heter Löftet, och många sånger som handlar om relationer och hur det kan gå upp och ner i förhållanden.

- Jag hoppas ju att man ska få en koppling till sitt eget liv och att jag med mina texter kan ge glädje och hopp.

"Jag har förskonats från jobbiga recensioner"

Recensioner hör ju ihop med skivsläpp men Sonja brukar inte jaga mycket efter att få läsa dem. Hon läser dem om någon tipsar henne om dem. Sonja säger att det ju kan vara ganska läskigt att läsa recensioner men att hon har varit ganska förskonad från jobbigheter.

Vad är då det trevligaste hon har läst i någon recension?

- Någon skrev en gång: "då Sonja sjunger så kan man bara luta sig tillbaka och njuta och man behöver inte vara orolig för om tonen ska funka, man kan bara slappna av och njuta". Det tycker jag är bland det finaste som man kan få höra som artist.

När ska Svenskfinland få se Sonja?

Till Finland är Sonja troligtvis på väg i höst. Exakt vad det gäller vill hon inte avslöja än. Men hon har varma minnen från Finland: senast hon var här höll hon en konsert i Jakobstad och säger att den var en av hennes häftigaste konsertupplevelser.

- Det var en jättefin publik och otroligt fint mottagande och jag var både förvånad och rörd då det var så många som hade koll på låtarna och kunde texterna. Så jag vill jättegärna tillbaka.

Viewing all 2895 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>