
Nämn namnet Julie Andrews, och de flesta i lite mognare ålder börjar nynna på någon av melodierna ur Mary Poppins eller The Sound of Music. De två succéfilmerna gjorde den brittiska musikalstjärnan världsberömd på 1960-talet. Den 1 oktober fyller Julie Andrews åttio år. Hon är fortfarande aktiv som skådespelare, även om den lovprisade sångrösten har gått förlorad.
Då Julie Andrews som nittonåring slog igenom på Broadway i New York hade hon tio år bakom sig som barn- och tonårsstjärna på de brittiska musikestraderna. Hon hade fått systematisk röstskolning sedan hon var nio år gammal, och från tioårsåldern hade hon turnerat tillsammans med sin mamma och sin styvfar som var music hall-artister. Hela hennes uppväxttid ser i efterhandsperspektiv ut som en enda lång förberedelse för det stora genombrottet.
Stjärna på Broadway
Sin gyllene chans fick Julie Andrews i scenmusikalen The Boy Friend som hade premiär på Broadway 1954. Därifrån handplockades hon till originaluppsättningen av My Fair Lady, Alan Jay Lerners och Frederick Loewes musikalversion av George Bernard Shaws succépjäs Pygmalion. My Fair Lady blev en framgångssaga utan like, en legendarisk föreställning som gavs mer än 2700 gånger i New York och nästan lika många gånger i London.
Dög inte åt Jack Warner
Då My Fair Lady skulle filmas i början av 60-talet fick Rex Harrison och Stanley Holloway upprepa sina Broadwayroller, men Julie Andrews blev nobbad till förmån för skådespelaren Audrey Hepburn. Beslutet lär ha fattats av studiobossen Jack Warner själv. Warner ansåg att Julie Andrews inte var tillräckligt känd. "Ingen film med Audrey Hepburn har någonsin floppat", sa Jack Warner, och så fick det bli.
Musik och magi på filmduken
För Julie Andrews var besvikelsen stor, men hon fick en rejäl revansch då Walt Disney erbjöd henne huvudrollen i musikfilmen Mary Poppins. Den fantasifulla berättelsen om den flygande barnsköterskan, som med musik och trolleri tar sig an barnen i en direktörsfamilj, blev Disneybolagets största succé dittills, och Julie Andrews fick en Oscar för sin insats.
En liknande roll – en ung barnflicka som med musikens hjälp vinner allas hjärtan i en dysfunktionell barnfamilj – blev Julie Andrews största triumf på vita duken. Filmmusikalen The Sound of Music slog alla rekord och var i flera decennier den mest framgångsrika filmen någonsin.
Femtio år sedan premiären
The Sound of Music var Richard Rodgers och Oscar Hammersteins sista gemensamma verk. Den berömda scenmusikalen, som berättar historien om den österrikiska musikfamiljen von Trapp, kom till 1959 med Maria von Trapps memoarer som grund. Filmversionen hade premiär i mars 1965. I Finland visades The Sound of Music för första gången den 17 december 1965.
Nya tag med Blake Edwards
Rollprestationerna i Mary Poppins och The Sound of Music gjorde Julie Andrews världsberömd men var samtidigt svåra att överträffa. Några motsvarande roller fick hon inte, och på 70-talet gick hennes karriär i det närmaste på tomgång.
Äktenskapet med filmregissören Blake Edwards gav Julie Andrews en omstart, också karriärmässigt. Edwards försåg henne med flera fina roller i sina filmer. I komedin 10 spelade hon mot Dudley Moore och den debuterande Bo Derek, i S.O.B. gjorde hon en satirisk parodi på sin egen tidigare mediaperson, och i Victor/Victoria, som är en lek med könsroller och sexuella identiteter, spelade hon titelrollen.
Framgång och katastrof på 90-talet
På 90-talet omarbetades Victor/Victoria till en scenmusikal med musik av Henry Mancini och Frank Wildhorn. Musikalen hade premiär på Broadway 1995 med Julie Andrews i huvudrollen. Då hade hon inte spelat på Broadway på mer än trettio år. Men Victor/Victoria blev en stor succé och en triumferande comeback för Julie.
Just då det såg som ljusast ut var olyckan framme. I början av 1997, då Victor/Victoria var inne på sitt andra år, drabbades Julie Andrews av en märklig heshet. Det visade sig att hon hade utvecklat knutar på stämbanden, en inte helt ovanlig åkomma bland professionella sångare.
Julie Andrews opererades på ett ansett sjukhus i New York, men dessvärre misslyckades operationen, och det visade sig att hon aldrig skulle återfå sångrösten.
Livet går vidare
Men Julie Andrews är inte den som ger sig. Den klockrena koloratursopranen har gått förlorad, men karriären fortsätter med talroller både på scen och på film, TV-framträdanden, små föredragsturnéer och dessutom en hel rad böcker, inte minst den mycket läsvärda självbiografin Home – A Memoir of My Early Years.
Den 1 oktober 2015 fyller Julie Andrews åttio år. Den mest hektiska tiden i hennes liv är förbi, men det skulle inte förvåna om hon ännu låter höra av sig på ett eller annat sätt. Del två av memoarerna skulle väl inte sitta illa?
Fokus på Julie Andrews i Radio Vega torsdagen den 1.10 kl. 18.03. Repris onsdag 7.10 kl. 13.03. Programmet kan avlyssnas på Arenan hela oktober.