Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all 2895 articles
Browse latest View live

Rixton: Klart vi kommer till Jakobstad

$
0
0

Spelningar med Ariana Grande, etta på Storbritanniens singellista, en turné som aldrig tar slut. Att killarna i brittiska Rixton har en riktig succé på gång är nästan onödigt tydligt. Så vi ringde dem och pratade kalsonger och Jakobstad i stället.

Det är Lewi Morgan och Danny Wilkin som svarar i telefon i Leicester, England. Det är ett kallt ställe, rapporterar de. Vi hottar upp samtalet med lite frågor inspirerade av fansens Twitter-undringar till killarna under hashtaggen #askrixton. Kammat snuskmustaschen och tagit fram svetthandduken? Bra, då börjar vi.

- Vi snackar jättemycket med fansen via Twitter. De frågar oss superkonstiga grejer, som vilken färg våra kalsonger är, säger Danny

Det är i och för sig viktigt att veta.

- Bara så du vet, så är de rosa.

Tack för det. Hör ni, varför är ni så heta?

- Jag tror att våra föräldrar jobbat hårt för att uppfostra oss på rätt sätt och se till så att vi vet hur vi ska sköta oss, det är nog rätt svar.

Vem av er tycker Simon Cowell antagligen minst om?

- Lewi, säkert. Simon gillar sångare, och Lewi har nästan inte sjungit överhuvudtaget, även om vi försöker lära honom nu, säger Danny.

Hur gör ni varandra förbannade?

- Jag vet alltid att om Charlie böjer sig fram för att plocka upp nåt och jag slår honom på arslet så blir han sur, säger Lewi.

När kommer ni till Jakobstad?

Rixton pratar finlandssvenska

Listen18 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Rixton pratar finlandssvenska

- Vi vill besöka varenda hörn av planeten, så vi skulle älska att komma, bara ni vill ha oss!

Fantastiskt! Sista uppdraget - säg nåt på finlandssvenska! Lyssna på resultatet i klippet.

Kolla också nya singeln Wait on me:


En jazzhyllning till Haapsalu

$
0
0

Hälsningar från Haapsalu där jag för ett tag sedan tillbringade några höstliga semesterdagar tillsammans med familjen. En vacker liten badsemesterort är staden känd som, och det är till sommaren den verkligen blomstrar upp, kan jag tänka mig. Men det är också en intressant stad historiskt - med en medeltida borg mitt i och en numera övergiven men unik järnvägsstation - och också den vemodiga off season-känslan som präglade staden i oktober har sin charm. Och så fick man ju njuta av sevärdheterna och restaurangerna i lugn och ro.

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Något desto mer vidlyftigt musikliv är staden inte känd för, åtminstone hade jag inte tillfälle att höra prov på något dylikt, även om jag snappade upp att här ordnas en bluesfestival i augusti. Men däremot har Haapsalu nog fått sig en egen hyllning inom den estniska jazzen och det i sig är värt att ta fasta på. För till och med i Vega Grooves repertoar får nog estnisk jazz räknas till någonting utöver det vanliga.

Låten Haapsalu Town skrevs i slutet av 1960-talet av den estniska pianisten Tõnu Naissoo och den finns med på dennes trioskiva som gavs ut år 1970, en av Estlands första jazzskivor då. Originalskivan i 10-tums vinylformat på den sovjetiska Melodiya-etiketten har med tiden blivit en samlardyrgrip, men tidigare i år kom en nyutgåva utgiven av den morska skivsamlaren och entusiasten Johan Fredrik Lavik på dennes Jazzaggression etikett. Vinylupplagan trycktes i begränsad upplaga om 500 exemplar och lär vara slutsåld vid det här laget också den, men på cd ska den finnas att få.

Naissoo var för övrigt bara 17 år gammal när han spelade in sitt debutverk och även om han alltjämt varit en aktiv musiker, har han nu i och med återupptäckten på äldre dagar fått chansen att igen uppträda med sin äldre musik runt om på jazzklubbar i hela världen framför en entusiastisk publik av diggare.

Jubilarer - en mindre känd och en mycket känd

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen55 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Ett annat band som återupptäcktes kring millennieskiftet av en ny publik var Catalyst, ett jazzfusionsband från Philadelphia, som i tiderna då det begav sig i början av 1970-talet i en begynnande fusionsboom, gav ut fyra skivor som då gick spårlöst förbi. Sedan de upptäcktes igen tack vare samlingsskivan The Funkiest Band You Never Heard – en talande titel, förutom att benämningen funky inte förtäljer hela sanningen - har fårståsigpåarna börjat ranka dem jämsides med och t.o.m. ovan om Weather Report och Herbie Hancocks tidiga fusionsperiod med Mwandishi och dylika band.

Nu var de här killarna visserligen fullblodsproffs och klarade sig ändå hyfsat i svängen som musiker runt om i andra liknande rytmmusiksammanhang. Åtminstone saxofonisten Odeon Popes namn har jag stött på bland förteckningarna över musiker i albumtexterna på 70-tals soul och funkplattor och den ursprungliga basisten Alphonso Johnson gick sedermera över till Weateher Report i vars led han spelade åtminstone på skivan Mysterious Traveller, så någon egentlig nöd gick de väl inte på dem, trots att det egna bandet Catalyst förblev ett obskyrt namn i marginalen. Men trummisen Sherman Ferguson var i alla fall för mig en ny bekantskap tills vi snappade upp att han skulle fylla 70 år imorgon (den 31 oktober). Även om han dog år 2006 är han alltså värd att uppmärksammas och minnas, i synnerhet som Catalyst också nu sent omsider får sin återupprättelse.

En betydligt kändare jubilar – 75 år idag - är Eddie Holand, som utgör en del av det legendariska låtskrivarteamet (Brian) Holland – (Lamont) Dozier – (Eddie) Holland som stod för en stor del av Motown-skivbolagets hittar mellan åren 1963-67. The Supremes, Four Tops, Martha & The Vandellas, Marvin Gaye var bara några av bolagets stjärnor som kunde skörda frukterna av H-D-H-teamets låtskrivartalanger.

I ett tidigt skede försökte sig Eddie också på en artistkarriär i eget namn, men på grund av scenskräck gav han upp den för att koncentrera sig på låtskrivandet. Efter storhetstiden på Motown gjorde trion en nystart med soulbolagen Hot Wax och Invictus kring 1970, också de i Detroit. Trots många fina låtar och en och annan smärre hit lyckades man aldrig återskapa den fenomenala succén, men i soulrepertoaren lever låtarna vidare och har givetvis sin plats i Vega Groove.

I första delen är det som vanligt skivnyheter och aktualiteter som står på programmet och då är det just groovemusik i vidare bemärkelse som dominerar utbudet. Det är med andra ord inte så entydigt jazz eller soul eller blues, som det är fråga om, utan snarare lite av allt detta. Till exempel svenska sångerskan Lisa Ekdahl har en ny skiva ute, som visserligen lutar åt jazz men också innehåller annat. Och vad gäller Mary J Blige på sin nya singel, Right Now, så sjunger hon fortfarande som den soulsångerska man lärt sig känna, men för produktionen står den unga, brittiska klubbduon Disclosure, och då är det modern garage-house som det handlar om. När gitarristen Bill Frisell sedan för sin del gör ”Space Age Jazz” – nya skivan Guitar in The Spce Age - finns det också gammaldags ståltrådsgitarr med i mixen, och med det här konceptet spelar han på Tampere Jazz Happening i veckoslutet.

Slutligen uppmärksammar vi också Jack Bruce, sångare och basist i Cream bland annat, som gick bort i lördags. Vega Groove med Henrik Svahn och Ralf Sandell.

Spellista del 1:
1. Rootbeats: Two Angels
2. Masa Orpana Honk: Stormy
3. Jamie Cullum (w. Laura Mvula): Good Morning Heartache
4. Bill Frisell: Messin' With The Kid
5. Stefano Bollani: No Pope No Party
6. Lisa Ekdahl: Heavenly Shower
7. Mary J. Blige: Right Now
8. The Tony Williams Lifetime (w. Jack Bruce): Big Nick
- Jack Bruce död den 25.10. R.I.P.

Del 2:
1. Catalyst: Shorter Street
2. Tönu Naissoo Trio: Haapsalu Town
3. Illinois Jacquet: Groovin'
4. Rosco Gordon: No More Doggin'
5. Priscilla Bowman w. Jay McShann's Orchestra: Hands Off
6. Eddie Holland: I'm On the Outside Looking In
7. The Marvelettes: Tie a String Around Your Finger
8. Holland-Dozier-Holland: Why Can't We Be Lovers?

Vilken är din favorit Fredrik Furu-låt?

$
0
0

Fredrik Furu är aktuell med sin nya skiva Nåt som fastnar. Under åren har det blivit en hel del hittar. Vilken är din favorit? Svara på vår poll.

Vilken är din favorit Fredrik Furu-låt?

Min musik: En blandad lista från Paris

$
0
0

Heidi lyssnar aktivt på Radio Vega via sin dator och håller på det sättet kontakt med sitt forna hemland. Hon har valt musik med de mest varierande motiveringar och avslutar högtidligt med finlandssvenskarnas egen sång

Hon är född i Boxbacka och blev sedermera Sibbobo, men numera är hon citoyenne i Paris...hon snubblade dit pà kärlekens snàriga stig för nästan 40 àr sen. Hon blev hängiven Radio Vega-lyssnerska tack vare dottern, som underhàller sin (finlands)svenska hemma i Amsterdam.

- I mitt barndomshem hörde man en salig blandning av operetter, Harry Belafonte, Tapsa Rautavaara, Alice Babs och Bob Dylan. Tant Maj i min mammas syförening sjöng som Zarah Leander. Det var mäktigt att höra henne ta hela den Leanderska repertoaren. Kvar hos mej blev smaken för blandkarameller...

Urvalet i vegalistan tycktes aningen snävt ibland, tycker Heidi.

- Jag hade gärna tillagt min favoritsàngare Jagjit Singh - en indisk artist som tyvärr gick hädan i fjol, bara 70 år gammal. Eller Nils-Aslak Valkeapää. Eller mongolisk diphoni-sàng: en mänska sjunger genom näsan o strupen samtidigt och làter som en hel kör. Hemskt fint.

Tack för mej o Baudin, som min mormor fràn Luleå brukade säga

Söndagen den 2.11.2014 kl 8.05

1. EVERYTHING I OWN – Boy George
2. WHERE THE WILD ROSES GROW – Nick Cave & Kylie Minogue
3. MY BOY LOLLIPOP – Millie
4. SOME DIE YOUNG – Laleh
5. FELIZ NAVIDAD – José Feliciano
6. STOP THE CAVALRY – Jona Lewie
7. GABRIELLE – Hootenanny singers
8. EMMYLOU – Fist aid kit
9. QUE SERA – Doris Day
10. I FJOL SÅ GICK JAG MED HERRARNA I HAGEN – Cumulus
11. RASPUTIN – Boney M
12. POSITIVELY 4th STREET – Bob Dylan
13. Mr MOONLIGHT – Beatles
14. SLOOP JOHN – Beach boys
15. MODERSMÅLETS SÅNG – Akademiska sångföreningen

Musikern som lättar på hjärtat

$
0
0

Att uttrycka sig i sång genom betydande låttexter är något som musikern Fredrik Furu alltid har gjort. Som liten lyssnade han på mamma som sjöng och där väcktes intresset för att skapa text med genomslagskraft.

Personlig, ärlig och utlämnande. Så försöker Furu vara när han skriver musik. Men det finns gränser. Man kan inte gå hur nära som helst.

- Eller ja, det går nog att skriva om allt. Men då kan man skydda sig med att säga att "det hände min kompis", säger Furu och skrattar.

Ofta blir texterna melankoliska. Men Furu är ingen ledsen person.

- I musiken får jag utlopp för mina andra sidor. Då är det enklare att vara en glad och trevlig människa mot mina medmänniskor.

Inspiration finns överallt

För att skriva krävs inspiration. Det hittar Furu överallt.

- Jag tycker om att iaktta människor, kanske tjuvlyssna lite. Det är min omgivning som inspirerar mig. Men jag kan också inspireras av att läsa en tidning.

I onsdags lanserades Fredrik Furus nya EP, Nåt som fastnar.

Fredrik Furu uppträder vid Pub O´Malley´s i Vasa den 7 november.

Tre nykomlingar på Danslistan

$
0
0

Alla utmanare har tagit plats på veckans Danslista, vilket är riktigt ovanligt. Nykomlingarna är norsk-svenska Mona Jill Band, svenska Elisa´s samt österbottniska Essi Blues. Mona Jill Band och Essi Blues gör debut på listan, för Elisa´s är detta en comeback.

Elisa´s låg senast inne på listan med succélåten Be mig! Se mig! Ge mig! och i våras fick också sångerskan Elisa Lindström 10 veckor med Casanova från Melodifestivalen.

Nu är de här med en av de nya låtarna på senaste albumet, Tänk om vi aldrig.


Bluesgänget Essi Blues debuterar på Danslistan med en dansvänlig låt skriven av gitarristen och sångaren Jan Kanckos, Verkstadsblues. Med lite darr på ribban tog de 10:e plats på listan, vilket är en fin prestation i den hårda konkurrensen på listan.

Förra veckans tredje utmanare, norsk-svenska Mona Jill Band gillades också av många. De har tagit åttonde plats denna första vecka med låten Jag tar livet som det är.


Tommys toppar Danslistan för sjätte veckan nu med låten Att ännu älska dig.
Häng också du med i röstningen!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Musikredaktionens tips: Jazz, galor och skräppunk

$
0
0

Svenska Yles musikredaktion ger tips på konserter och musikaliska evenemang under veckoslutet. Jazz, galamiddag, nykterhet och skräppunk.

Michael Cronström

Redaktör för Vega Rock och Kors och ters

Vad: Tampere Jazz Happening: Lington Kwesi Johnsson & Dennis Bowell Dub Band (Jam, Gbr, Swe), DJ Dr Ridding
Var: Klubi, Tammerfors (Tullikamarinaukio 2)
När: Lördagen den 1.11 kl 01.00
Varför: Poeten, reggaesångaren och politiska aktivisten Lington Kwesi Johnson hörde till mina favoriter på 80-talet och album som Bass Culture och Dread Beat an´ Blood hyvlades flitigt på min vinylspelare. Han hörde tillsammans med Michael Smitt och Mutabaruka till de ledande dub-poeterna. Lington Kwesi Johnsons poesi och sångtexter utgör en viktig del av soundtracket till det både musikaliskt och politiskt turbulenta Storbritannien under Margaret Thatcher i slutet av 70- och början av 80-talet.

Den av Dennis Bovell ledda kompgruppen torde se till att Klubi gungar ordentligt till sina rytmer

Extra: Dagens rap- och hip-hop har en hel del rötter i Jamaica. Här har du chansen att höra vad hemmapojkarna i Bronx lärde sig av sina invandrade grannar

Gunilla Ginström

Redaktör för Vega Visor och Danslistan

Vad: Galamiddag med artister och dans
Var: Sigurd Snåresalen, Ekenäs
När: lördagen den 1.11 kl 19
Varför: Annica Cleo är värdinna för en galamiddag till förmån för Steinweg flygeln som finns i Mikaelskolan i Ekenäs. Hon utlovar ett digert program med artister
som Claes Andersson trio, Carita Holmström och Clarissa samt DJ Larsson Österberg
Extra: Du har äntligen en chans att klä dig för galamiddag och bli bjuden på tre rätters meny, ett glas vin, underhållning och dans. Baren är också öppen hela kvällen. Allt
till förmån för steinereleverna i Ekenäs

Benny Törnroos

Redaktör för Covers och Fonden

Vad: Power to be you
Var: Balderssalen i Helsingfors
När: 1.11 börjande kl 18 och fram till 24
Varför: Programmet utlovar ENERGI och INSPIRATION med bl.a Emma Salokoski och Mia Stenwall.

Extra: En nykter kväll under devisen Raw Chocolate Party

Dan Eskil Jansson

Readktör för Hitmen och Vega Rock samt skriver för bloggen Eskils Musikbar

Vad: Trashcan Dance
Var: Bar Loose, Helsingfors
När: Lördagen den 1.11
Varför: Kontemporär inhemsk skräppunk när den är som bäst

Extra: Trashcan Dance är aktuell med den schyssta nya plattan Reptile heart

Beatrice Eli: Mina föräldrar stöttar min onani

$
0
0

Beatrice Eli är kvinnan som sjunger om onani, kvinnor och sexiga lärarinnor. Hon är en föregångare både när det kommer till kroppsbehåring och att vara öppet lesbisk i popmusiken. Och just det. Hon gör sjukt bra musik också.

Sedan Beatrice Eli började ge ut sin musik har det varit mycket snack om att hon är lesbisk. Hon vill ändå inte att all fokus ska läggas på just det.

- Det är en del av det jag skriver om, men inte allt. Jag skriver ganska klassiska poplåtar om mina vanliga vardagsbekymmer, som heterosexuella personer också har, säger hon.

Låtarna handlar om kärlek och hjärtesorg - saker hon gått igenom under det senaste året.

Hår under armarna

Beatrice har börjat odla hår under armarna, något hon är stolt över. Hon har också lagt upp en video på Instagram där hon kammar det.


- Jag kom på att man kan grooma sitt ben- och underarmshår. Jag tycker om att sminka mig, jag har nagellack och löshår som jag fixar med, så varför inte också fixa med mitt underarmshår?

Men ingen ser väl ditt underarmshår?

- Men varför har man snygga underkläder? Det är inte så många som ser dem heller, kontrar Beatrice.

Vi berättar att vi hört att det var trendigt att fläta sitt könshår på 1600-talet. Då skulle man ha så stor buske som möjligt.

- Jag tycker man ska få göra precis som man vill. Jag visar gärna upp håret jag har under armarna, för jag tycker det är skitsnyggt och jag gillar att ha det, just nu i alla fall.

Beatrice berättar att hon också har massor med vänner som rakar sig och gör det för att de själva vill det. Beatrice vill ändå försöka neutralisera hela hårtänket lite grann.

- Det är ingen antirakningskampanj jag för, utan det är bara någon slags frigörelse från mina egna förväntningar på den person jag känt att jag behövt vara, säger hon.


Trust Issues, som du kan lyssna på här ovanför, är Beatrices nyaste singel. Hon skrev den när hon var inne i en dålig relation, och i början tyckte hon inte ens att den var bra.

- Jag hade demon liggandes ganska länge, och jag tror inte jag spelade upp den för så många heller. När skivan sedan skulle göras nästan tvingade skivbolaget mig att lägga med den. Jag var lite motvillig, men jag är jätteglad nu, för det verkar som om många gillar den.

Att vara lesbisk popartist

Det är ganska ovanligt, att som Beatrice vara så öppen med att hon är lesbisk, i sin musik. Folk reagerar så klart på det, och vill gärna prata om just det.

- Men jag har inte fått någon negativ kritik. Jag tror inte någon skulle våga göra det, men säkert är det någon som stör sig på det jag gör.

Beatrice hoppas också på att fler personer snart vågar göra det hon gör.

- Jag tycker inte om att vara själv, det är ingen bragd att vara ensam med att vara så öppet lesbisk inom pop. Det är ganska deppigt faktiskt.

Hon tycker att det är synd att så många homosexuella, både offentliga personer och privatpersoner, känner att de inte kan prata om det. Det gäller på många ställen, allt från arbetsplatsen till hemma hos familjen. Det viktigaste för Beatrice är ändå musiken.

- Mitt triumpfkort är inte att jag är lesbisk, det är att jag gör kvalitativ popmusik.


I låten Party in my pants sjunger Beatrice om att onanera. Vi undrar om hennes föräldrar hört den?

- De tycker min skiva är jättebra. Min pappa tyckte det var rätt sjukt att folk tycker det är hemskt om mina föräldrar hör låten, för alla onanerar ju. Mina föräldrar stöttar min onani.

Där kom en mening vi gärna skulle höra lite oftare.

- Jag vill aldrig mer säga den meningen. Det kändes jätteäckligt.

Catzo har bloggat om Beatrice debutalbum Die another day. Det kan du läsa här.


Amanda Jenssen gräver guld i USA

$
0
0

Måndag betyder nya låtar på vår spellista, och den här veckan kan vi stolt presentera nya pärlor av Imagine Dragons, Amanda Jenssen, Sam Smith, Joy och Alina Devecerski.

Håren reser sig på armarna när vi lyssnar på veckans nya låtar. De är underbara!

Imagine Dragons / I Bet My Life

Imagine Dragons är tillbaka med en fin och glad låt, som emallanåt ger oss storslagna gospelvibbar. En låt som skulle passa perfekt i Körslaget. Låten handlar om sångaren Dan Reynolds förhållande med sina föräldrar, och den kommer att finnas med på deras andra studioalbum.


Amanda Jenssen / When We Dig For Gold In The USA

Det här är låten som Amanda Jenssen gjorde succé med i ett avsnitt av Så mycket bättre, som just nu går på TV4. Låten är en tolkning av Orups stora hit När vi gräver guld i USA. Orup hatar när svenska musiker gör musik på engelska, men han gillar ändå Amanda Jenssens översättning av låten. (Säger han i alla fall.) Vi tycker den är fantastisk.


Sam Smith ft. A$AP Rocky / I'm Not The Only One

Sam Smiths röst förför oss än en gång. I'm not the only one går i samma stil som den tidigare hitten Stay, men nu bidrar också A$AP Rocky med lite välbehövlig rapp. Han har inte många textrader, men han hjälper låten gå från vanlig ballad, till något alldeles extra.


Joy / Kattliv

Kattliv är hiphoplåten som gått på repeat i våra högtalare i några dagar nu, och den blir bara bättre och bättre. Joy M’batha har skrivit Kattliv tillsammans med Maskinen, och det hörs, på ett riktigt bra sätt. Musikchefen Johan Lindroos har bloggat om låten, läs mer här.


Alina Devecerski / Gnista + gas

Alina Devecerski har samlat ihop sin armé, och nu drar de ut i krig. I taktfast marsch går de beslutsamt iväg. Det är bilderna vi får framför oss när vi lyssnar på låten. Trummorna och Alinas passionerade röst gör det här till en riktig fullpoängare.


Prince of Assyria: Våga gå in i ångesten

$
0
0

Ja, jag mår dåligt. Redan att erkänna det är att må lite bättre. Sedan kan det leda till en hel del bra låtar också. Fråga Ninos Dankha.

Han kallar sig Prince of Assyria som artist. I dagarna gör han en fyrakvällarsturné i Finland - ett land som verkar ha tagit till sig hans musik speciellt mycket.

Prince of Assyria - hela intervjun

Listen9 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Prince of Assyria - hela intervjun

Den här gången har Ninos lagt till en extra utmaning till sig själv: han kommer ensam.

- Ja det är jag och en gitarr, och rösten också förstås. Jag tror att man som artist vill testa sina gränser. Att ha ett band gör att man känner sig bekväm, men nu med bara gitarren så ... upp till bevis!

Ninos säger att han själv som publik vill se artister anta den utmaningen.

- Jag vill känna att det knakar lite, att det är någon panik på gång, säger han.

Jättejobbig i studion

Hans strävan efter kniven-mot-strupen-känslan syns också i studion. Han skrattar till.

- Jag är jättejobbig i studion, så fort det blir för safe börjar jag ändra på saker. Jag vill inte att det ska låta säkert, det är så enkelt. Du kan kontrollera allt i dag.

Hans låtar kräver det, menar han.

- Om jag sjunger något som är ångestladdat blir det motsägelsefullt med en perfekt produktion.

På tal om ångest - den är en kär vän i hans låtar.

- Ångesten finns där och den växer med tiden. Man får inte underskatta den lättnad man kan känna genom att gå igenom en melankolisk period.

Slutsats: Att inte våga gå in i ångesten kan vara jobbigare än att godkänna den.

- Det är inget fel att tänka negativt, utan helt normalt tror jag. Det är svårt att tro att någon är konstant lycklig, säger Ninos.

Det blir kanske ingen glad låt

Han har tänkt tanken på att skriva en glad låt, men han är inte där än.

- Saker måste väl bli riktigt bra för att jag ska skriva att det är bra. Jag tänker på 50 Cent ... Innan han blev känd så kunde man förstå någonting (av hans musik), men sedan börjar han rappa om alla sina dollars. Samtidigt som hiphopen ska vara någon slags kamp och strävan så ser man bara en massa fälgar överallt.

Han verkar ju ha det rätt bra ställt nuförtiden?

- Ja, haha, kanske är det hiphop jag ska börja göra.


Här spelar Prince of Assyria under sin turné:
LeBonk, Helsingfors, 5.11.2014
Telakka, Tammerfors, 6.11.2014
After Eight, Jakobstad, 7.11.2014
Bar Kuka, Åbo, 8.11.2014

Lyssna på Svenskfinlands finaste låtar

$
0
0

I dag är det svenska dagen, och det firar vi med att lyssna på finlandssvenska band och artister. Lyssna på vår lista, och kommentera gärna ifall vi missat någon!

Den finlandssvenska musiken lever och frodas, och den är oftast av sjukt bra kvalitet. Okej, de flesta sjunger på engelska, men det gör absolut inget, för alla vet hur otroligt svårt det är att sjunga på muminsvenska. Gör man det inte på rätt sätt låter det mesta rätt töntigt. Håller ni med?

Vi samlat ihop en diger lista med band och artister, både gamla som ger en nostalgikick, och nyare megahittar. Alla finns såklart inte på Spotify, men en del av dem har vi samlat ihop på Soundcloud i stället.

Så nu är det bara för dig att sätta igång och lyssna. Har vi glömt någon riktigt bra tycker ni?


Mews nya riktning: Hiphop (nästan)

$
0
0

Mew visste det från början: turnén ska börja på Tavastia i Helsingfors. När de äntligen kom sig till Finland passade de på att bjuda på ett par ultrafärska låtar.

- Finland, klarar ni av en premiär?

Danska Mew var själva märkbart uppspelta av få avslöja sitt nya material.

- Vi har dött av längtan efter att få spela den här låten! Den är antagligen det närmaste hiphop vi någonsin kommer, säger basisten Johan Wohlert om låten Water slides.

En konsertbesökare fångade premiären på video:



Inför spelningen tog Johan och sångaren Jonas Bjerre ett snack med X3M uppe i Tavastias backstagerum.

Vi blev nästan oroliga där ett tag, det är fem år sedan förra skivan. Vad var det som tog så länge?

- Det är en fråga vi ställt oss själva under hela karriären. Varje album har tagit så lång tid att göra. Vi har svårt att släppa saker och säga att nu är det färdigt. Vi håller alltid på och ändrar saker i sista stund och det är det enda sättet att jobba på som vi känner till, säger Jonas.

- Det är jättefrustrerande för oss själva också! Varje gång ett album är klart lovar vi oss själva att nästa skiva ska komma om två år, och det säger vi nu också.

Varje gång vi gör skiva frågar vi oss själva: vad håller vi på med? Det är här helt galet!

Osäkerheten

Jonas berättar att bandet, efter 20 år tillsammans, fortfarande lider av en stor dos osäkerhet.

- Varje gång vi gör skiva frågar vi oss själva: vad håller vi på med? Det är här helt galet! Det handlar nog om separationsångest - att släppa taget.

Hur funkar det i studion, står ni där och filar och är rädda tillsammans?

- Det är kanske baksidan, att det bygger upp en massa stress att jobba så här långsamt. Man börjar känna att allt man gör måste vara fantastiskt, och så är det ju inte. Alla låtar blir inte fullkomliga, säger Johan.

Hur mycket tränar ni tillsammans nuförtiden i replokalen?

- Vi repar inför turnéerna förstås. I början, när vi hade vanliga jobb, brukade vi träffas hemma hos mina föräldrar måndagar och torsdagar. Ibland när jag kom hem från jobbet var killarna redan där i mitt rum, säger Jonas.

Han säger att de aldrig blandar ihop turnerande och låtskrivande, det blir en sak i taget - intensivt.

- Det vore ju kul att skriva nya låtar om vi har tre dagar ledigt mellan spelningarna, men det blir aldrig så. Just då har vi sån burnout av vårt låtskrivande att det inte går.

Musikredaktionens konserttips inför helgen

$
0
0

Jukka Isojoki

Redaktör för Nöjesfredag, Lördax och Vegatoppen

Vad: Fredrik Furu släpper EP:n "Nåt som fastnar" och firar med en releasespelning
Var: Pub O'Malleys i Vasa
När: Fredag 7.11 kl.22
Varför: Den första skivan i en kommande trilogi. Sommarens stora radiohit ”Som att dansa men på radio” kommer garanterat att sprida värme i den kalla österbottniska natten.
Extra: Fritt inträde


Bertil Blom

Redaktör för Amadeus och Musikväktarna

Vad: Esbos egen ”stadsorkester” Tapiola Sinfonietta som spelar Strauss och Mozart.
Var: Tapiolasalen i Esbo
När: Fredag 7.11. kl.19
Varför: Det är sällan man har en chans att höra valthornet som soloinstrument. Stefan Dohr är suverän solist och dirigenten Dima Slobodeniouk är alltid engagerad och alert.
Extra: Dirigenten Dima växte upp i Solf i Korsholm.


Mårten Holm

Redaktör för Vega Folk och Kaffekvarnen

Vad: Balkanmusik med gruppen Söndörgö från Ungern uppträder på Etnosoi.
Var: Savoy-teatern i Helsingfors.
När: Lördag 8.11 kl.19
Varför: För att de tolkar ofta bortglömd Balkanmusik på sitt eget lilla vis. På sommaren uppträdde Söndörgö på Roskilde-festivalen. Mångsidig grupp.


Monica Eklund

Producent för musikprogrammen

Vad: Konserten Moving Still med projektkören Exaudio och artister ut Circus Helsinki
Var: Circus Helsinki, Sörnäs strandväg 22, Helsingfors
När: Lördag 8.11.2014 kl.21
Varför: Det här har alla förutsättningar för att bli en unik och annorlunda konsertupplevelse, med både körsångare, cirkuskonstnärer och musiker på scenen. Temat för konserten är rörelse.
Extra: Kören framför musik av bl.a. Fjellheim, Sariola, Kähärä, Memley och Gjeilo. Moving Still är Exaudios sjätte projekt.

Exaudio

Min musik: Rock från 60- och 70-talet

$
0
0

Magnus Östman är borgåbo sedan 19 år tillbaka och gillar musik som inte är för trallvänlig. Hellre får det vara musik som inte genast "öppnar sig".

Han funderar ett tag över vad det är som gör en låt till en bra låt.

- Det är melodin och de får inte vara alltför "lätta". Jag har en viss aversion mot trallvänlig musik.

Han är är speciellt förtjust i musik som till en början kanske inte verkar så spännande och utmanande men som sedan öppnar sig, och sådana låtar brukar sedan bli långtidsfavoriter.

Magnus väljer musik efter humör: ibland nånting riktigt rivigt och sedan ibland något lugnt medan han pynkar med någonting annat. Och så ser hans låtlista ut också. Ni blir bjudna på bland annat AC/DC, Barry McGuire, Eagles, Lynyrd skynyrd och Elton John.

Söndagen den 9.11.2014 kl 8.05

1. EVE OF DESTRUCTION – Barry McGuire
2. ME AND BOBBY McGEE – Janis Joplin
3. HONKEY TONK WOMAN – Rolling stones
4. WHOLE LOTTA LOVE – Led Zeppelin
5. PEACEFUL EASY FEELING – Eagles
6. CANDLE IN THE WIND – Elton John
7. KNOCKIN’ ON HEAVENS DOOR – Bob Dylan
8. BOHEMIAN RHAPSODY – Queen
9. SWEET HOME ALABAMA – Lynyrd skynyrd
10. I SURRENDER – Rainbow
11. ANYTHING GOES – AC/DC
12. HITZA HITZ – Ulf Lundell

Mats Rådberg släpper album efter 12 år

$
0
0

Sveriges countrykung Mats Rådberg släpper ett nytt album efter en paus på 12 år. Denhär gången med sju kända countrymusiker från Nashville. Rådberg kallar projektet för en digital resa tur och retur, en resa mellan honom hemma i Skara och musikerna i studion i Nashville. Rådberg-klassikerna Peta in en pinne i brasan och De e inte lätt att va ödmjuk är med på skivan i nya nashvilleversioner.

Det samma gäller Den vita duvan och Vänd dig inte om.

- Får jag såattsäga åka till Nashville, ska nog mina gamla trotjänare hänga med, säger Rådberg.

I övrigt består nya albumet av nyskrivet material. Mats Rådberg berättar att det damp ner den ena bra låten efter den andra från staterna och så har vännen Micke Finell, tidigare medlem i Refreshments, skrivit sånger för nya plattan.

Får jag åka till Nashville ska mina trotjänare hänga med

Utmanarlåten på Danslistan är Till mitt hjärtas sista slag, en countryballad med amerikanskt ursprung.

Arkitekten som blev countrysångare

Mats Rådberg är arkitekt i det civila, men musiken har alltid legat honom närmast hjärtat.

Han slog igenom i bluegrassbandet Rank Strangers på 60-talet och 1970 låg bandet bland tio-i-topp med Early Morning Rain.


Rank Strangers blev snart Rankarna och samabetet mellan dem och Rådberg har fortsatt under alla decennier. Tillsammans har de släppt 35 album, varav nio har sålt guld i Sverige och två diamant.

- Efter alla dessa år fick jag chansen att göra musik med grabbarna i Nashville och det har varit inspirerande för mig, säger Rådberg.

Musikerna på Rådbergs nya album, Nashville, är bland andra Mike Johnson på steelguitar, Joe Cavarlee på fiddle och Rodger Morris på keyboards samt gitarristen Dan Drilling, som varit kapellmästare i Nashville.

Det har gått 12 år sedan Mats Rådbergs senaste album. Nu lovar han att det inte kommer att dröja lika länge tills följande kommer. Nya idéer och nya låtar lär redan finnas på hög.

Mats Rådberg utmanar på veckans Danslista med Till mitt hjärtas sista slag. De två övriga utmanarna är svenska dansbandet Excess samt norska sångerskan Anne Nørdsti i duett med Lars-Erik Blokkhus från folkrockbandet Plumbo.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.


Veckans nya låtar: Hej 90-talet!

$
0
0

Spellistan har än en gång fyllts på med nya fina låtar. Den här gången bidrar Royal Blood och Martin Tungevaag med retrokänslor, och så får vi snäll gangstarap av Flo Rida, och romantisk dans med Ed Sheeran.

Som vanligt bjuder vi på en härlig blandning av låtar den här måndagen. Retrosound, gangstarap och romantisk danslåt får summera kalaset.

Royal Blood / Out Of The Black

Royal Blood är ett färskt hårdrocksband, som bildades förra året i Brighton. Det har gått snabbt framåt för bandet, som redan haft flera låtar på listorna i bland annat England och USA. Vi gillar stilen, som har ett häligt retrosound över sig.


Martin Tungevaag / Wicked Wonderland

Hej 90-talet! Den norska musikern och dj:n Martin Tungevaag tar oss rakt tillbaka till 1996, Coco Jamboo och gaturally i valfri småstad. Under tiden vi gör rörelserna till the running man strösslar han på lite saxofon.


Flo Rida / GDFR

Flo Rida är tillbaka med en ny hitlåt (vad annars?). GDFR står för Going Down For Real, som han också skrivit stort över sitt superlyxiga vrålåk till bil. Han har gjort låten tillsammans med rapparen Sage the Gemini och producenten Lookas. Snäll gangstarap, är vad vi tänker på när vi hör låten.


Ed Sheeran / Thinking Out Loud (radio edit)

Ed Sheeran drar till med ett maffigt dansnummer i videon till Thinking Out Loud, och det känns som om vi tittar på finalen av Dancing with the stars. Dansen passar bra, för det här är en riktigt romantisk låt, och Ed har själv sagt att det är en "walking down the aisle song", alltså en låt som man ska gå fram till altaret med.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Sveriges finaste sånger

$
0
0

Ofta har Tomas Andersson Wijs sånger exploderat i mig. De har kastat mig tillbaka i tiden, till min egen barndom. Jag har ofta känt igen mig i hans texter och melodier, vi är av samma generation och trots att vi vuxit upp i olika länder så finns det något gemensamt i förorterna, fotbollsplanerna, fabriker och rockmusik.

Sånger som öppnas långsamt
sånger som exploderar […]
som drog mig upp
och in mot ljusen
fick sväva över höga husen här

Sångerna på Mörkrets hastighet är sådana som öppnar sig långsamt. Eftersom Andersson Wij ändå är en artist som gett mig så mycket sedan jag såg honom på en mystisk, rätt folktom, kristen och alldeles underbar spelning på Kåren i Åbo något år in på 2000-talet har jag tålamodet att lyssna och lyssna på nytt. Det slår mig att det är rätt ovanligt, att all tillgänglig musik också påverkar mitt tålamod – att det ofta blir så att jag söker fram en ny artist, ett nytt album om musiken jag lyssnar på inte exploderar direkt. Jag är också övertygad om att tillgängligheten så småningom kommer att göra oss döva för djupet i musiken. Vi hör men lyssnar inte.

Se upp för dörrarna dörrarna stängs
vi rusade framåt genom tunnlarna
framåt

Innan albumet gör jag ett grundligt förarbete och lyssnar in Andersson Wijs gamla album. Då han i ”Tommy och hans mamma” beskriver den sista barndomssommaren och hur ”vi” rusar genom tunnlar – framåt så skälver det i mig. Jag slås av hur bråttom framåt jag hade i barndomen, hur vi vill springa ifrån den och jag nu, om jag bara kunde skulle vilja förlänga varje sekund; stanna kvar i min fars sista kram till exempel. Men ur den tog jag mig med ett glatt skratt, som om vi hade all tid i världen, och jag begav mig ut i natten och vi sågs aldrig mer.

Sådär är det med minnena, det vi minns verkar understryka vad som är viktigt för oss just nu, de uttrycker vem vi är som människor och sånger som de här hjälper mig att minnas varifrån jag kommer, att förbli mig själv trogen. Hoppas jag i varje fall.

Det finns ändå skillnader mellan sånger och texter. Andersson Wij är aktuell med boken Gå rakt fram och över husen – där hans texter är samlade. Det är enkelt att konstatera att det är fråga om poesi. Däremot är det inte klart vad det betyder att säga så. Kanske att det existentiella djupet är ett av de viktigaste benen som Andersson Wijs konstnärskap handlar om. Han är också en av de mest relevanta samhällsskildrarna i Sverige just nu, men det som slår mig är att han förefaller genuint ärlig i varje låt, för varje ord han skriver eller sjunger.

WM sommar O.J. Simpson
I saw the sign

Jag läser de nya texterna innan jag hör dem i låtarna och blir överraskad då jag hör melodierna. På Mörkrets hastighet är pianot framträdande, melankolin och skönheten finns där och långsamheten uppmanar till att själv lyssna utan brådska. Instrumenteringen charmar ju mer jag lyssnar och trots att jag är svag för de där gitarrmelodierna som Andersson Wij odlade med sådan träffsäkerhet på sina tidiga album så inser jag att den tveksamhet som jag upplever vid första genomlyssningen mest handlar om mina egna förväntningar, att det finns helt nya aspekter av skönhet i de nya låtarna – trots att det inte är frågan om något paradigmskifte, snarare ett förfinande av uttryck.

Mörkrets hastighet uttrycker allt det som ett ”skitår” fört med sig. Det är ett skilsmässoalbum och kanske är det därför som orden inte öppnar sig i mig lika direkt som de brukar. Däremot riktas min uppmärksamhet mot olika aspekter av skilsmässa som jag inte tänkt på tidigare, på svårigheter att våga låta sig själv vara glad samtidigt som man försöker stå emot av den tyngd som ett dåligt samvete, ett ledset barn, ens grusade drömmar innebär. Andersson Wij gör inget för att försköna sin egen roll, för att framstå i en sjysst dager och det här är en av hans storheter som artist. Å andra sidan skulle jag väl säga att hans självrannsakan är ett uttryck för hans karaktär och att det draget är svårt att stå emot.

Jag kommer att gå rakt fram
fram och över husen en gång till

Staden är igen scenen som allt utspelar sig på, husen man vandrade mellan tillsammans och som man vandrade mellan som barn, dem vandrar den frånskiljda ensam mellan och över. Sådan är tillvaron, man bryter ofta med det gamla men ens historia följer en som tusentals trådar som man korsar, lämnar och ibland förföljs av. Och hela tiden lämnar man nya spår och det viktiga är att ta hand om det enda liv man har. Det gäller att leva det på ett anständigt, men inte självutplånande sätt. Det uppmanar Tomas Andersson Wijs konstnärskap till.

Musikredaktionens veckoslutstips

$
0
0

Svenska Yles musikredaktion ger tips på konserter och musikaliska evenemang under veckoslutet: Den här gången står 60-tals nostalgi, brittisk kultikon, svensk pop och rhythm'n'blues på agendan.

Michael Cronström

Redaktör för Vega Rock och Kors och ters

Vad: Veronica Maggio
Var: Vasa övningsskola, Skolhusgatan 31, Vasa (fre), The Circus, Salomonsgatan 1-3, Helsingfors (lö)
När: Fredag 14.11, lördag 15.11
Varför: Svenska Veronica Maggios höstturné tar en avstickare till Finland för två spelningar. Hennes senaste album ”Handen i fickan fast jag bryr mig” har sålts i dryga 80 000 exemplar.
Extra: Veronica är känd som en bra live-artist, bl.a vann hon Rockbjörnen i kategorin ”Årets kvinnliga liveartist” år 2011 och i år nominerades hon igen.


Benny Törnroos

Redaktör för Covers och Fonden

Vad: Trickbag, ett rhytm´n bluesband från Sverige. Bör icke förväxlas med inhemska Trick Bag som är mera av ett regelrätt rockband.
Var: Storyville i Helsingfors
När: Fredag 14.11 och lördag 15.11 kl. 22.00
Varför: Tajt band med spelglädje i rätt miljö. Storyville är som bekant ca 5 meter under gatunivån.
Extra: För den som inte har möjlighet att närvara på ort och ställe kan Storyvilles livesändning rekommenderas. Den ger visserligen inte rättvisa åt musiken, men man vet åtminstone vad man går miste om.

Dan Eskil Jansson

Redaktör för Hitmen och Vega Rock samt bloggar i Dan Eskils Musikbar.

Vad: Morrissey (UK)
Var: Finlandiahuset, Helsingfors
När: lördag 15.11 och söndag 16.11 kl.20.00
Varför: De flesta pop- och rockartister måste dö för att få samma kultstatus som Morrissey uppnått redan under sin livstid. Hans välsvarvade låttexter har inspirerat fans i 30 års tid redan. Morrissey är dessutom den enda som på ett trovärdigt sätt kan sjunga rock som en crooner. Det här är ett sällsynt tillfälle att se en snudd på levande ikon på ett så förhållandevis litet och intimt ställe som Finlandiahuset. Det blir garanterat två kvällar att minnas. Vi ses där. Om ni lyckas få biljetter, vill säga. Lycka till.
Extra: Man kan med fördel ladda upp med att lyssna på Morrisseys utmärkta live-platta "Live At Earls Court". Och förstås hans utmärkta senaste skiva "World Peace Is None of Your Business".

Henrik Svahn

Redaktör för Vega Groove och Café Continental

Vad: Back to the Sixties: The Beat Goes On 2014.
Var: Savoyteatern i Helsingfors
När: fredag 14.11 och lördag 15.11 kl. 19.00
Varför: En hyllning till 60-talspopen. Två kvällar med originalband från 60-talet och nyare retrogrupper, som sida vid sida söker sig till popmusikens rötter. Fokus denna gång på The Beatles och året 1964. Olika program på fredag och lördag, tre timmar musik med ett tiotal band vardera kvällen.
Extra: En chans att höra The Scaffolds, The Roosters, Jim & The Beatmakers, Ernos, Topmost och många andra legendariska popgrupper från 60-talet.

Marlenes slog Tommys på Danslistan

$
0
0

Unga dansbandet Marlenes fick in en fullträff på Danslistan. För första gången på nio veckor åkte de upp i toppen och ligger etta med sången Angelina. Marlenes bredade Tommys, som innehaft ledningen på listan i två månader.

Sången Angelina, som är skriven av bandmedlemmarna John Gullqvist och Marlene Östersund, kom in på Danslistan i mitten av september och tog genast en fin fjärde plats. Sedan dess har bandet legat bland topp-3 många veckor. Nu äntligen kom fullträffen.

- Det här känns toppen, säger sångerskan i bandet, Marlene Östersund.

- Under dehär höstveckorna har vi fått flera spelförfrågningar tack vare Danslistan.

Marlenes grundades ifjol somras och förutom Marlene Östersund består bandet av Philip Norrvik, John Gullqvist, Roger Lagerström samt för tillfället gitarristen Alex Söderman, men bandet söker en etablerad gitarrist på heltid.

- Responsen på låten har också varit jättefin, berättar Marlene Östersund.

Angelina handlar om hennes egen lilla dotter, som föddes hösten 2013, och vägde endast 470 gram.

- Många med liknande erfarenheter har hört av sig och deras berättelser har gått rakt in i hjärtat, säger Östersund.

Angelina fyllde ett år i oktober och mamma Marlene Östersund berättar att hennes lilla flicka mår bra idag. En fysioterapeut hjälper Angelina att använda den svagare sidan av kroppen.

- Angelina kämpar på, men med gott humör, säger Östersund.

Marlenes ligger alltså etta på Danslistan, tätt följda av Tommys på andra plats.

Veckans nykomling är Mats Rådberg och utmanarna är Scotts, Charlies samt norska Dænsebændet.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Halleluja - funken är tillbaka

$
0
0

Det är måndag, det betyder nya låtar på spellistan. Den här veckan delar vi ut idel guldstjärnor och applåder åt alla nykomlingar.

Tänk att funk kan göra en så glad, eller är det ett tecken på hög ålder när huvudet börjar vagga fram och tillbaka när Mark Ronson och Bruno Mars kör igång? Här får ni en titt på veckans nya låtar!

Calvin Harris ft. Ellie Goulding - Outside

Allt Ellie Goulding rör vid blir guld, så är det bara. Även låten Outside, som är en kollaboration med den skotska dj:n Calvin Harris, är en instant hit.

Låten figuerar på Clavin Harris album Motion, där han samarbetar med en hel mängd andra artister. Förutom Ellie Goulding får vi bland annat höra Haim, Hurts och Gwen Stefani på plattan.



Mark Ronson ft. Bruno Mars - Uptown Funk

Men vad är detta, tänker ni kanske, gammal hederlig funkmusik? Ja, det är precis vad det är. Den brittiske producenten Mark Ronson verkar ta ett steg mot mer klassisk funk på det kommande fjärde albumet. Den första singeln Uptown funk gör han i samarbete med en fantastisk Bruno Mars. Den här låten kommer att lägga sig på din hjärna, vi lovar.


Charli XCX - Break The Rules

Nittiotalet visar igen att det är tillbaka, nu i lite modernare tappning. Kommer ni ihåg gruppen Shampoo som sjöng om att de är "in trouble"? Trots att Charli XCX inte alls låter som de här 90-talsbrudarna är det något i känslan över Break the rules som får mig att tänka på hårtvättsflickorna. Troligen är det anarkin och modet i videon som gör det.

Och förresten, visst är det busschauffören från The Simpsons som figuerar i videon?



Bring Me The Horizon - Drown

Videorna till veckans nya låtar blir bara bättre och bättre. Här ser vi en ny sida av Bring me the horizon. Som en direkt påföljd av frontfiguren Olyver Sykes rehabiliteringsprocess känns den här låten mer djup och äkta än bandets tidigare material. Vi gillar det!



Lorde - Yellow Flicker Beat

Nyzeeländska Lorde har gjort låten till den nya Hungergames-filmen Mockingjay part 1. Bara en sådan sak ger en ung artist grym respekt. Det är ett fint val också av filmproducenterna att satsa på en ung kvinnlig musiker som första singel från soundtracket, rätt målgrupp, rätt kvinna, rätt på alla sätt.


Clean Bandit & Jess Glynne - Real Love

Jess Glynne har redan tidigare jobbat tillsammans med electrogruppen Clean Bandit på låten Rather Be. När bandet nu släpper en nyutgåva av albumet New Eyes har de valt att jobba med Jess igen, och det var ett bra val. Real Love har potential att bli lika bra som det förra samarbetet.



Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Viewing all 2895 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>