Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all 2895 articles
Browse latest View live

Sköna höstlåtar på spellistan

$
0
0

Måndag betyder nya låtar på spellistan. Labrinth bjuder på soul och gospel, Robyn & Röyksopp hypnotiserar, Rödsögården ska slå igenom stort, You + Me visar upp en countrysjungande Pink och Hedegaard blandar ihop musikstilar som tillsammans bildar guld. Det här är måndagens bästa medicin.

Här är fem nya låtar, så sätt igång och lyssna. Kanske du hittar din nya favoritlåt?

Labrinth / Let It Be

Här har vi en av höstens skönaste låtar. En ny I need a dollar, nästan. I alla fall går låten i samma stil som Aloe Blaccs stora hit. Låten är den första singeln från Labrinths andra album Take Me to the Truth. Labrinth har berättat att han inspirerades av Electric Light Orchestra, Nina Simone och James Brown när han gjorde låten, och det hörs. Ett härligt soul/gospel-sound när det är som bäst.


Röyksopp ft. Robyn / Monument (radio edit)

Monument hörde vi först i Robyns reklam som hon gjorde med ett stort bilbolag, och sedan kom videon som är alldeles fantastisk. Här har vi bloggat om den. Låten finns med på albumet Do it again som Robyn gjort tillsammans med Röyksopp. Låten är egentligen över sex minuter lång, men för radion har den kortats ner med ungefär hälften.


Rödsögården / I Wanna Run

Trots det svenskklingande namnet är Rödsögården ett finskt band, från Karleby i norra Österbotten. Debutalbumet släpptes redan 2009, och efter en rätt så tyst tid är det nu dags för album nummer två. Det ska släppas någon gång under våren 2015. I wanna run är inspelad i Los Angeles tillsammans med Charlie Midnight och Mark Needham. Charlie och Mark har tidigare jobbat ihop med The Killers och Greenday. Inte illa.


You + Me / You And Me

Finns det något härligare än en låt med en släng av steel-guitar? Nej, det finns det nog inte. Därför är vi mycket glada över att duon You + Me gjort just en sådan. You + Me är Pinks nya projekt. Hon har gått ihop med Dallas Green (singer-songwriter från Kanada) och tillsammans gör de härlig musik. Debutalbumet Rose Ave. kommer ut senare i höst.


Hedegaard / Happy Home

Hedegaard är en dansk dj och det här är hans största hit. Happy Home är skriven tillsammans med den danska musikern Lukas Graham, och låten finns med på debut-ep:n. Hedegaard har sagt att Happy Home är inspirerad av alla de olika musikgenrer som han stött på under åren. Efter att han blandade alla intryck och erfarenheter kom det fram ett helt nytt sound, som går lite åt urban/elektro-hållet.



Här är världsmusiken du inte vill missa

$
0
0

Mycket av det som i dag kallas världsmusik är en syntes av olika stilar och genrer. I hela världen blandar artister element från olika musikkulturer och låter dem berika varandra. Nya sound och spännande musikaliska möten gör världsmusiken till ett av de intressantaste områdena inom dagens musikliv. Här kan du lyssna på några splitternya skivor från olika länder.

Özlem överraskar

Turkiska Özlem Bulut har en bakgrund som operasångerska, men på sina egna skivor sjunger hon en blandning av turkisk pop och folkmusik. Hon grundade sitt Özlem Bulut Band för några år sen och har hittills kommit ut med två skivor. Ett charmigt hopkok av folkmusik från Anatolien och turkisk schlagerpop. Emellanåt blir det ganska jazzigt, och då och då gör sig Özlems operabakgrund också påmind.

Här några plock från den senaste skivan, Aşk.


Ricardos afrosalsa

Ricardo Lemvo är född i Angola och växte upp i Demokratiska Republiken Kongo. Som femtonåring damp han ner i en helt ny musikkultur, då hans familj emigrerade till USA och bosatte sig i Kalifornien. Salsa och annan latinamerikansk musik inspirerade Ricardo att grunda sin egen orkester Makina Loca, med vilken han hittills har gjort sju album. Det senaste heter La Rumba SoYó och bjuder på intensivt svängande musik med sång både på spanska, kikongo och lingala.

Här kan du provsmaka Ricardo Lemvos blandning av afrikanskt och latinamerikanskt.


Isabelle hyllar Serge

Isabelle Boulay hör till den franskspråkiga minoriteten i Kanada och har under sin snart tjugoåriga karriär konsekvent sjungit på franska. Hennes skivor är mycket populära också i Frankrike och Belgien. Den senaste plattan, Merci Serge Reggiani, är Isabelle Boulays hyllning till den franska sångaren och filmskådespelaren Serge Reggiani, som dog för tio år sen. Det här är fransk chanson av klassiskt snitt uppdaterad för 2010-talet med moderna sound och arrangemang.

Här kan du höra Isabelle Boulays inlevelsefulla tolkningar av Serge Reggianis låtar.


Sallys åttonde

Sally Nyolo kommer ursprungligen från Kamerun men bor sen länge i Frankrike. Hon slog igenom 1996 med sin allra första skiva, som belönades med franska radions världsmusikpris. Nu har hon precis kommit ut med sitt åttonde album. Sally Nyolos material bygger till största delen på den musik hon hörde i sin barndoms Kamerun, men ingredienser av fransk pop och chanson ingår också, och ibland ett stänk av reggae.

Sally Nyolos åttonde album Tiger Run publiceras den 29 september.



Mer världsmusik kan du höra i Café Continental i Radio Vega och på Arenan.

Äventyr i Europa

Listen57 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Äventyr i Europa

Sockerfylla utan promillegräns

$
0
0

”Är inte Sibbobisin lite tånttåger?” I Mamma Mia på Svenska Teatern balanseras orgien i glitter och sockervadd upp av godmodig tönthumor med lokalfärg och biroller som tar ut svängarna rejält. Resultatet är fartfylld feel good-underhållning, varken mer eller mindre. Och det är förstås också precis vad de flesta i publiken förväntat sig. I Mamma Mia är det nostalgitrippen som gäller, inte överraskningarna.

Återseende är nämligen nyckelordet på bägge sidorna om rampen. Tjugoåringen Sofie vill veta vem hennes far är och bjuder till mamma Donnas bestörtning in tre tänkbara pappakandidater från Donnas stormiga ungdomsår till sitt bröllop. En av dem är förstås mannen Donna aldrig glömt och återseendet sker till tonerna av välkända ABBA-låtar som varje kotte i publiken kan utantill sedan barnsben. Och lika bekant är antagligen storyn. Den som inte har sett någon av scenversionerna har sannolikt åtminstone snubblat över den stjärnspäckade filmen.

Festliga figurer i tråkig scenografi

I likhet med många musikaler idag bygger uppsättningen på ett koncept som övervakas noga, det handlar alltså om ett slags kvalitetsgranskad coverversion. Formatkonst är aldrig särdeles spännande och det första intrycket bådar inte heller gott på Svenska Teatern. Medan ett öronbedövande kompakt orkestersound fyller salongen går ridån upp för en av de fulaste scenografierna i mannaminne. Den grekiska ö där Donna driver sitt hotell har helt i enlighet med den scenbild som går igen i alla scenuppsättningar reducerats till ett par trista husmoduler mot en grällt belyst fond och lika grälla är återseendena mellan tjejkompisarna i två generationer på scenen. De är som cheerleaders på speed hela bunten.

Men i takt med att persongalleriet på scenen växer lyckas ensemblen faktiskt lägga sin egen prägel på uppsättningen. Skådespelarna tar töntigheten i det här scenspektaklet med en glad klackspark och låter det också höras och synas att alla inte är utpräglade musikalartister. De stora musik- och dansscenerna är naturligtvis proffsigt väldrillade men i Svenska Teaterns uppsättning finns gott om utrymme också för andra talanger. Det gagnar framför allt birollerna som ofta blir avväpnande festliga i den här tappningen.

Två fullfjädrade komedienner, Veera Railio och Anna Hultin, plockar poäng i rollerna som Donnas väninnor medan Kristofer Möller stryker den författande machoresenären mothårs med sin rörande tafatta gestaltning av Bill - från Sibbo... Och Riko Eklundhs Head Banger som blev bankmannen Harry efter hippieåren har förstås villa på Brändö.

Lokalfärgen sitter bra , betydligt bättre än de tvetydiga skämt och sexuella anspelningar som också smugit sig in i uppsättningen, och snart har publiken släppt alla hämningar. Ensemblen och orkestern under ledning av Kristian Nyman öser på med en oändlig rad av ABBA-hits och dansnummer i kitschigt färgsprakande utstyrslar och publiken klappar i takt och skulle antagligen helst av allt förvandla kvällen till en sing along-föreställning. Det frossas i partyglitter och sockerfylla på bägge sidorna om rampen utan tillstymmelse till vare sig skam eller promillegräns.

Medelålders behärskning och ungdomlig nerv

Det som däremot portioneras ut förbluffande sparsamt är glöden i uppsättningens romantiska stråk. Mia Hafrén gestaltar sin roll med betydligt mer återhållsamhet än kollegerna i det gamla tjejbandet. Resultatet är en berörande tolkning av ensamförsörjaren som inser att dottern är redo att kliva ut i livet på egen hand men av ungdomens vilda estraddrottning eller den vuxna kvinnans smärta och passion ser vi nog inte mycket i hennes Donna. Utpräglat sval är också uppsättningens Sam, Vallu Lukka, och det får lite konstiga konsekvenser.

Den stora konfrontationen mellan paret, byggd kring Hafréns tolkning av The Winner Takes It All, mister t.ex. mycket av sin potentiella laddning genom den fysiskt valhänta gestaltningen. Paul Garrington som ansvarar för att Phyllida Lloyds regikoncept följs i de internationella uppsättningarna har lagt ner mycket möda på att krydda de komiska scenerna med visuella gags men det är framförallt i scener som den här skådespelarna ibland hade behövt hjälp med kroppsspråket.

En som däremot behärskar förmågan att fånga intensiteten i sina scener från första stund är uppsättningen Sofie, Lineah Svärd. Hennes scennärvaro är lika övertygande som rösten och gnistan mellan Sofie och hennes pojkvän, gestaltad av en charmig Anton Häggblom, är av en helt annan storleksklass än hos dem som slutligen landar vid altaret.

Men det kanske ingen märker för då har uppsättningen redan rusat halvvägs mot den avslutande clou publiken väntat på hela kvällen, ABBA-klassikern Waterloo. I full mundering, givetvis.

Poets of the fall gillar kontraster

$
0
0

Poets of the fall släpper ett nytt album och åker ut på sin längsta turné hittills. Vi tog oss ett snack med sångaren Marko Saaresto och gitarristen Olli Tukiainen. Vad tror ni de gillar bäst med att vara ute på turné? (Tips, det är inte musiken.)

Under den gångna sommaren har bandet haft det lugnt och skönt med få spelningar. Istället har de grillat, badat bastu och renoverat. Men snart är det slut på slappandet, för senare i höst börjar deras hittills längsta turné.

- Man vet aldrig i förväg vilken spelning som blir bäst, men vi ser verkligen fram emot London. Vi ska spela där för första gången och det är slutsålt. Det känns lite nervöst, vi har prestationsångest, säger Olli Tukiainen.

Poets of the falls nya album heter Jealous Gods, och musiken är som alltid lite melankolisk. Melankolin syns ändå inte på skivomslaget, som är färgglatt och pryds av bland annat palmer och en blixt.

- Vi ville ha fram kontrasten där. Det är en sorts ironi, med allt som händer i livet. När saker kommer som en blixt från en klar himmel, det är lite svart humor. Och så ville jag verkligen ha med färgen turkos, säger Marko Saaresto.

- Vi andra tyckte det var helt perfekt genast vi såg det. Det är annorlunda, och idén kommer fram, det där med två sidor. Yin och yang, säger Olli.

Marko och Olli vill verkligen betona att det finns två sidor av allt. Fast det ibland går jättebra så vet man att det kommer något annat också, och tvärtom. I melankolin finns också positivitet.


Det finns också två sidor av turnélivet. När bandet är ute på turné kan det kännas jobbigt, men när de sitter hemma i soffan finns det flera saker de saknar.

- Jag tycker om när omgivningen förändras. Fastän det är tungt att åka till ett nytt ställe varje dag, så är det också väldigt häftigt att se alla nya platser. Om jag inte höll på med det här skulle jag vilja göra något där jag fick köra omkring mycket, som till exempel köra lastbil, säger Marko.

- Det jag saknar mest är mitt eget bås i turnébussen. Jag lägger mina egna grejer på ett speciellt sätt i det lilla området. Det är en speciell känsla att få göra det, säger Olli.

3.10 spelar Poets of the fall i Helsingfors och dagen efter i Uleåborg. Efter det bär det iväg utomlands. Vi får hoppas att Olli lyckas göra det riktigt mysigt i sitt bås även den här gången.


Präst avslöjar alla prästtrick

$
0
0

Succémorgon fick på morgonen besök av prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom-Lindberg (som också är aktuell som programledare i Cirkus Familj) som svarade på en massa frågor om hur det är att vara präst.

Succémorgon pratar lite med prästen Maria

Listen14 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Succémorgon pratar lite med prästen Maria

Förutom att svara på hur det gick till när hon bestämde sig för att bli präst så avslöjade hon också prästerskapets mest bevarade hemligheter:

VAD består vigvattnet av för sorts vatten och VAD är själva prästkragen gjord av. Lyssna ej om du är känslig, svarena kommer garanterat att chockera! Vi kan dock avslöja att de har att göra med kranvatten och persienner.

Här kan ni också lyssna på hela timmen som Maria var med (från 14:25 framåt).

A Tribute to Vikingarna i Nykarleby

$
0
0

Vårvinterns publiksuccé "Från Nykarleby till Hon-i-lule" har nypremiär på Scala i Nykarleby 10-12.10. Biljetterna går åt som smör i solsken, men Stephan Nyman & Company smider redan nya planer.
På juldagen bjuder de på konsert med dans och då handlar allt om dansbandens Dansband, Vikingarna. A Tribute to Vikingarna.

Det är idésprutan, fördetta nykarlebybon Stephan Nyman som redan är igång med ett nytt projekt och en ny show. Nostalgiföreställningen Från Nykarleby till Hon-i-lule med 60-talslåtar och sketcher, som nu ges ytterligare fem gånger på Scala, har gett blodad tand.

De första trevande stegen mot en ny show är redan tagna.

- Vi har testat några låtar av Vikingarna och om jag får säga det själv - det låter bra! säger Stephan Nyman.

Tanken är att pröva vingarna med en konsert med dans hemma i Nykarleby och sedan hoppas på att arrangörer ute i Svenskfinland nappar på.

- Tillsammans med killarna i Nilzons kommer vi att bjuda på ett dansbandsös som heter duga, lovar Nyman.

- Faktum är att jag har samma röstläge som Christer Sjögren, säger han.

Stephan Nyman

Namn: Stephan Nyman
Ålder: 58 år
Familj: två vuxna söner
Bor: i finskt timmerhus vid sjö utanför Gävle
Aktuell med: Från Nykarleby till Hon-i-lule och A Tribute to Vikingarna
Intressen: matlagning och musik (allt från Elvis till svulstiga ballader!)

Musik och matlagning

Det går inte att ta miste på Stephan Nymans iver. Han är full av energi och glädje. Och ett brinnande intresse.

- För musik och matlagning, ler han.

Som 13-åring deltog han i en matlagningskurs hemma i Nykarleby.

- Jag var influerad av mormor, som var köksa i centralskolan i Pörtom. Jag älskade att laga mat redan då. Mina kurskompisar var ett gäng damer i övre medelåldern, säger Nyman.

Det andra stora intresset är musik.

- Det fanns tre caféer som hade jukebox i Nykarleby på 70-talet. Det var Grillen, Hanséns café och Brostugan. Man fick spela sex stycken låtar för en mark. Där satt vi och lyssnade - och tjuvrökte.

Sjöng för Björn och Benny

Stephan Nyman flyttade med familjen till Sverige när han var 15 år. Där utbildade han sig till livsmedelstekniker i Örebro.

- Det var det där med matlagningsintresset, du vet.

Men kvar från unga år fanns hela tiden drömmarna om musik och att sjunga. Tack vare Göranssons stipendium fick han chansen att ta sånglektioner för legendariska Inga Sundström i Sandviken.

- Många kändisar gick hos Inga. Jag kom in tack vare rekommendationer. Det var ett måste om man skulle få sjunga för henne, berättar Nyman.

Sedan dess har det blivit mycket musik vid sidan av det civila jobbet som affärsutvecklare. Bland annat tillsammans med Leif "Loket" Olsson från Bingolotto.

- Vi träffades när jag jobbade för Gevalia. Loket gjorde bingolottoshower live ute bland folk och jag hängde med honom som sångare. Det var en jättekul tid, säger Nyman.

Stephan Nyman är en modig man. Han gick bland annat på audition för Kristina från Duvemåla.

- Där stod jag och sjöng för Björn och Benny. Det var både häftigt och nervöst, säger Nyman.

När Cats skulle sättas upp i Hamburg var Stephan Nyman igen med på svensk audition.

- Jag var faktiskt den enda svensken som gick vidare, men jag föll på att jag var för liten till växten för storkattens roll.

För 10 år sedan engagerades Nyman också i Melodifestivalen. Han fungerade som programledare för evenemangen ute på stan när Melodifestivalen turnerade till fem olika städer.

- Där blev jag bekant med många musiker och artister. Vanliga trevliga människor allihop!

Nostalgishowen Från Nykarleby till Hon-i-lule, som spelas ytterligare fem gånger på Scala 10-12.10, är Stephan Nymans idé från början.

- Jag försökte först komma in i kyrkan och göra någonting roligt, men där blev det stopp.

Amatörteaterföreningen Juthbacka Teater nappade däremot på. Tillsammans med Lena Frilund skrev Stephan Nyman manus. Så engagerades en handfull österbottniska musiker under ledning av Frej Högdahl från Nilzons. Allt byggdes upp kring 60-tals nostalgi. Låtarna, kläderna, dekoren, fikat i pauserna. Och succén var ett faktum.

- Publiken dansade i bänkraderna på Scala. Det var en helt otrolig respons vi fick. Så nu ger vi järnet en gång till, säger Nyman.

Vem är Hon-i-lule?

- Det är en rolig historia! Min kompis mamma kunde i tiderna inte förstå vad jag skulle göra till Hon-i-lule, när jag berättade att jag skulle resa till Honolulu.

Stephan Nyman blir riktigt road åt missförståndet än idag.

Hans glädje och iver smittar av sig. Det känns som att följande succé i Nykarleby är A Tribute to Vikingarna!

Rödsögårdens otroliga historia

$
0
0

Det finska bandet Rödsögården skickade ett mejl till fel adress. Sex månader senare spelade de in en skiva med topp-producenter i USA.

Rödsögårdens nyaste singel I wanna run har precis kommit in på X3M:s spellista. Vi misstänker att det här inte är sista gången vi hör från bandet, de befinner sig nämligen på en mycket bra plats i livet just nu.

- Vi har hållit på med den nya skivan i nästan sex år. Nu är den äntligen klar, och den släpps förhoppningsvis nästa år, säger sångaren Tony Fredlund.

Sex års arbete med en skiva, då kan man fråga sig om bandet haft enorm otur, eller om de är galna perfektionister. Tony tror att det beror på lite av båda. Men otur skulle vi nog inte hålla med om, snarare enorm tur.

En felaktig mejladress satte bollen i rullning

Den nya skivan som snart ges ut är bandets andra album, men egentligen är det deras tredje. Det var nämligen så att bandet hade gjort ett helt album redan 2011.

- Vi hade ett klart album och vi tänkte att det skulle vara kul att spela live utomlands. Vi skickade mejl till några agenter i Europa och i misstag skickade vi ett mejl till en stor agent i New York. Nästa dag fick vi svar där han skrev att det var jättebra låtar men att vi måste ha något publicerat i USA för att kunna komma dit och spela. Han skrev också att han kände någon som kunde fixa det.

En dag senare fick bandet ett till mejl. Den här gången av en typ i Los Angeles som hade spelat upp deras musik för en så kallad radio plugger (typ som försöker få in ny musik på olika radiostationer) som tyckte låtarna var bra men att de borde mixas på nytt för att kunna spelas på radio.


Som tur var kände Los Angeles-killen en mixare som var skyldig honom en tjänst. Mixaren heter John Fryer och har mixat åtminstone tre Depeche Mode-album, Nine Inch Nails första album och HIMs album Razorblade romance.

- Jag skulle bara skicka några spår åt honom så att han skulle kunna mixa om dem, men då kom det ännu ett mejl tillbaka.

I mejlet stod det att de inte alls ville mixa om låtarna. Istället skrev John att han kände två typer som skulle vilja arbeta med bandet. "Vi kan producera ett helt nytt album tillsammans. De heter Charlie Midnight och Mark Needham”, skrev han.

De här två producenterna är heller inga nybörjare. Mark har till exempel producerat och mixat The Killers album Hot fuss.

- Jag trodde det var ett skämt. Allt det här händer på tre dagar, och det var dessutom på midsommaren, så jag trodde det var någon kompis som bråkade. Men ett halvår senare åkte vi dit för första gången. John Fryer kom också till Finland och bandade in låtar med oss, säger Tony.

Det blev ett lite gladare sound

Klimatet och de proffsiga medarbetarna påverkade såklart bandet och deras musik, men bara till det bättre.

- Låtarna på den andra skivan var ganska deppiga, medan låtarna på den nya skivan är mer glada. Det är mer solsken och Los Angeles, men visst finns det nordiska moll-låtar med också. Det är så där hälften deppigt och hälften glatt, avslutar Tony.

De gamla låtarna då, finns de kvar? Visst finns de det. Och vem vet. Kanske de kommer ut någon dag. Någon dag när det är dags för depp igen.


Våra bästa musiktips inför helgen

$
0
0

Svenska Yles musikredaktion ger tips om konserter inför veckoslutet. Bianca Morales i Esbo, musikcafé i Molpe och avant-jazz i Esbo hör till rekommendationerna.

Jukka Isojoki

Redaktör för Nöjesfredag och Lördax

Vad: Musikcafè i Molpe med lokala artister som BB-brothers, Julia Holmgren, D Bastards, Tree of Four, Robin Hagner, Adam Sandström med flera..
Var: Molpe paviljong i Österbotten. Läs mera om evenemanget.
Varför: Musikföreningen i Malax-Korsnäs ger dig möjlighet att kolla in nya och äldre artister från Österbotten.
När: Lördag 4.10 klockan 18-21.
Extra: Inträde 10€ (5€ för barn) Kontant betalning. After Café-jam på Strand-Mölle klockan 21-02.

Benny Törnroos

Redaktör för Fonden och Covers

Vad: Journal Intime plays Hendrix / Olavi Trio
Var: I Lovisa på Keskus-Centralen adr. Södra Åsen 2.
När: Söndag 5.10 klockan 18.
Varför: Två olika sammansättningar som spelar avant-jazz, som aldrig har varit min musik. Kan det bli det? Intime journal består av tre blåsare. Fred Gastard på bassaxofon, Matthias Mahler på basun och Sylvain Bardiau på trumpet. Deras versioner av mer eller mindre kända Hendrixlåtar kan tända stjärnor. Olavi trio har fått sitt namn av att alla tre musiker heter Olavi i andra namn. Det låter som Oh la vie på franska. Här är sammansättningen trummor, kontrabas och basun. Den som väntar sig en trallvänlig kväll gören sig icke besväret. Den som vill höra något utöver det vanliga skall nappa på dethär.
Extra: Ninni Poijärvis skivrelease-konsert i Tammerforshuset, Lilla salen. Ninni är fenomenal och mångsidig. Hörde i somras hennes version av Prod Mary som vaggsång. WAU.

Henrik Svahn

Redaktör för Café Continental och Vega Groove

Vad: Bianca Morales jubileumskonsert.
Var: Cellosalen i Esbo.
När: onsdag 8.10.2014 kl. 19.00.
Varför: Bianca Morales firar 30-årsjubileum som scenartist. Ända sen hon vann talangjakten "Vårens melodi" 1984 har hon stått i rampljuset som en energisk pop-, soul och jazzsångerska. En dynamisk artist med många järn i elden.
Extra: "Our Party Is Your Party" är sloganen för jubileumskonserten, där det utlovas en sprudlande karneval av rytmmusik för alla vänner av jazz, funk och pop.


Mårten Holm

Redaktör för Kaffekvarnen och Vega Folk

Vad: Skivan Trolska Polska - Moss
Var: Hittade skivan i min postlåda på jobbet.
När: Lyssnade och blev förälskad. Man kan höra några låtar från skivan i Vega Folk 6.10 klockan 22.15.
Varför: Om man är intresserad av akustisk folkrock om nordiska naturväsen får man inte missa den här skivan.
Extra: Hur låter en tolvsträngad trollstämd gitarr?
Här kan man lyssna.


MGP 2014 - bakom kulisserna

$
0
0

MGP-gänget ligger i hårdträning inför den direktsända finalen på lördag. Artisterna övar koreografin, testar scenklädseln och försöker vila stämbanden mellan varven.

Melodi Grand Prix 2014

  • MGP är en direktsänd sångtävling för barn och unga som visas på Yle Fem lördagen den 4.10 klockan 18.
  • Publiken kan delta i röstningen. Publikens och juryn röster kombineras.
  • Finalisterna kommer från: Kvevlax, Vanda, Karleby Kyrkslätt, Mariehamn, Tölby, Överesse, Tenala, Karis och Esbo.
  • Medelåldern i årets MGP är 12,7 år.

Finalisterna har anlänt till Studiohuset i Böle i Helsingfors. Finalen av Melodi Grand Prix direktsänds på Yle Fem på lördagskvällen och de sista repetitionerna pågår som bäst. Sångtexterna och koreografin ska memoreras, stegen, stämmorna, scenklädseln och kamerablicken ska sitta. Anna-Karin och Jontti smygtränar koreografin på arbetsrummet.

Första gången killarna från gruppen The Finnish Music Factory får se Studio 2 där direktsändningen filmas tappar de hakan.

- Kolla där högt uppe i taket så många lampor. Hjälp, vi åker hem igen, säger Andreas Thylin och Joel Häggblom.

De är inte de enda som är nervösa.

- Jag är rädd för att falla av scenen eller sjunga fel, säger Heidi Lönnberg ur duon Maridy.

- Jag är mest rädd för att jag av misstag ska börja sjunga någon av de andra finalisternas låtar, säger Felicia Wasström från Tenala.

Men nervositet bemöts bäst med övning, och det de lär de inte bli utan. Under de sista dagarna fram tills finalen står övningar och generalrepetitioner på programmet. Det är klädprovning, sminkprovning och övning med och utan kamera som gäller.

Programledarna är också nervösa. De har åtta klädbyten var - och det blir stressigare ju närmare slutet sändningen närmar sig.

- Mest nervös är jag för att falla bakåt med de rollerblades vi ska ha på oss. Jag är nöjd om jag inte skadar mig, säger Siegfrids.

Årets MGP har temat disco. Artisten Robin och imitatören Christoffer Strandberg är några av gästerna som kommer att synas i rutan. Sändningen börjar klockan 18 på lördag och hemmapubliken kan påverka genom att rösta. Man kan också ladda upp Instagrambilder på publiken i soffan med hashtaggen #mgpfinland.

Läs mer om artisterna

Axel Björkholm (14)
Från: Kvevlax
Låt: Ta min hand
Hur låten blev till: inlämningsdeadlinen närmade sig.
Låten handlar om att: Det händer många jobbiga saker men tillsammans kan vi göra det bättre
Min teaser till publiken: Bra musik i reggaestil och dansare.

Milena "Milly" Suvas (14)
Från: Vanda
Låt: Tänker på dig
Hur låten blev till: Efter att jag beslutit mig för att delta i MGP.
Låten handlar om: Min pojkvän och vår kärlek.
Min teaser till publiken: Det är en romantisk låt.

The Finnish Music Factory: Andreas Thylin, Jonas Björkroth och Joel Häggblom (12)
Från: Karleby
Låt: Hand i hand
Hur låten blev till: Vi skrev låten i skolan.
Låten handlar om: Kärlek och vänskap.
Vår teaser till publiken: Moonwalk!

E&A; Alice Stenberg (15) och Ellen Smulter (14)
Från: Mariehamn
Låt: En enda jord
Hur låten blev till: Ellen och jag träffades på en åländsk sångtävling. Vi beslöt oss där för att tillsammans skriva en låt till MGP.
Låten handlar om att: Vi måste vara rädda om vår jord för det finns bara en.
Min teaser till publiken: En catchig, glad låt och paljetter.

Mya Höglund (9)
Från: Kyrkslätt
Låt: Vilken väg skall jag gå
Hur låten blev till: Jag började nynna på en låt på hösten. Senare skrev jag en text till melodin.
Låten handlar om: En som är ensam i skolan och inte har någon vän.
Min teaser till publiken: En fin klänning som är min systers.

Alfred Böling (12)
Från: Tölby
Låt: Jag saknar dig
Hur låten blev till: Min kompis Lorin i Schweiz inspirerade till att skriva låten.
Låten handlar om: Min bästa kompis Lorin och vår vänskap.
Min teaser till publiken: En låt med mycket känsla.

Alva Vik (11)
Från Överesse
Låt: Lära känna dig igen
Hur låten blev till: En kväll i januari framför pianot.
Låten handlar om att: Hur det känns att vara utanför.
Min teaser till publiken: Min scenklädsel inspirerad av Krista Siegfrids.

Felicia Wasström (14)
Från: Tenala
Låt: Sommar
Hur låten blev till: Jag blev inspirerad av MGP 2013. Jag har jobbat på min låt tills jag var nöjd.
Låten handlar om: Hur mycket jag älskar sommaren.
Min teaser till publiken: En somrig ballad.

Maridy: Heidi Lönnberg (14) och Maria Hellberg (14)
Från: Karis
Låt: Vår färd
Hur låten blev till: Då vi beslöt oss för att ta del i MGP.
Låten handlar om: Färden genom livet.
Vår teaser till publiken: Stämsång

ErMIk: Erika Nyberg och Mikaela Huurnainen (12)
Från: Esbo
Låt: I Legoland
Hur låten blev till: Vi knäppte på Ericas gitarr en eftermiddag. Melodin lät så bra så vi fortsatte med att hitta på en text till den.
Låten handlar om: En vän som man skulle vilja träffa även om man inte känner den ännu. En dagdröm.
Vår teaser till publiken: En rolig, glad och färggrann låt.

Canyons I en annan värld på Danslistan

$
0
0

Svenska dansbandet Canyons utmanar på Danslistan med en cover på Stiftelsens fjolårslåt En annan värld. I Canyons arrangemang blir det en buggversion av låten, som fått titeln I en annan värld. Sångerskan Tina Svensson ger sitt allt för att göra låten rättvisa.

Nya Canyons leds av Thomas Andersson, kapellmästare för bandet redan på 80-90-talet. Efter medlemsbyten och uppehåll satsar dansbandet på att erövra dansbanorna än en gång.

Canyons historia går tillbaka till 70-talet och 1975 låg bandet första gången på Svensktoppen med låten Jag har väntat på dig, dvs ABBAs låt I´ve been waiting for you översatt till svenska.

Sångerskan i nya uppsättningen heter Tina Svensson och hon är bland annat känd som allsångsledare hemma i Örkelljunga.

Stiftelsens En annan värld hör till bandets fjolårshittar och finns med på skivan Dopet.


Finlandssvensk utmanare denna vecka är välbekanta Stephan Nyman & Company. Låten är Claes-Göran Hederströms schlagerklassiker från 1968, Det börjar verka kärlek banne mig.


Hederström representerade Sverige i eurovisionsfinalen och kom på femte plats i London.

I Stephan Nyman & Companys tappning hör den till publikfavoriterna i showen Från Nykarleby till Hon-i-lule, som ges ytterligare fem gånger på Scala, Nykarleby under helgen 10-12 oktober.

Från Norge utmanar countrytjejen Becca. Denna gång med en vacker ballad, Va det detta som var livet.

Danslistan toppas av Tommys med låten Att ännu älska dig.

Österbottniska dansbandet Marlenes lyckades ta sig till andra plats med Angelina, skriven av bandmedlemmarna John Gullkvist och Marlene Östersund.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Sarah Dawn Finer vill gärna sjunga i Finland

$
0
0

Sarah Dawn Finer drog en riktig vinstlott då hon fick sjunga i Eurovision Song Contest i Malmö 2013 utan att behöva ställa upp i själva tävlingen. Dessutom satte hon färg på tävlingen i rollen av den ampra EBU-representaten Lynda Woodruff som förgäves försökte förklara Sverige för de europeiska tittarna.

Vi har sett henne i en mängd olika sammanhang - som sångerska, programledare och skådespelare - och Radio Vegas lyssnare är välbekanta med "Kärleksvisan", som hon sjöng på konserten i samband med kronprinsessan Victorias bröllop. Hör Sarah berätta om den, om hur Lynda Woodruff kom till och vad man ska göra för att få se henne på scen i Finland.

Läs mer om veckans På resande not här!

Varje vecka i På resande not bjuder en gästartist på två coverversioner av låtar som tävlat i Eurovision Song Contest. Bland de gäster som kommer att synas framöver finns Tomas Höglund, den estniske musikalstjärnan Koit Toome samt Richard Herrey, eurovisionens egen lyckofigur med gyllne skor som ni får möta nästa vecka.

Se tidigare veckors intervjuer här:

Avsnitt 5: Pirkko Mannola

Avsnitt 4: Erik-André Hvidsten

Avsnitt 3: Susann Sonntag

Avsnitt 2: Susanne Jonsson

Avsnitt 1: Anne-Lie Rydé

På resande not sänds på Yle Fem lördagar kl 21:00, repris söndag kl 15:45
Sänds även i TV Finland söndag kl 16:25 CET

Min musik: 90-talet dominerar i Lottas lista

$
0
0

I veckans lista - som första gången sändes 24.9.2010 – har Lotta Brännkärr plockat ihop musik, som tar henne till olika händelser i hennes liv. Bland annat till året då hon jobbade som sjukskötare i London för 16 år sedan.

Lotta är en 40-åring, som bor i Nedervetil men som har sina rötter i Helsingfors. En importbrud till Nedervetil, säger hon att hon är. Hon är en kvinna med många järn i elden och hon älskar att resa…och att resa.

Lottas dagar går mycket långt på barnens villkor. För fyra år sedan, då hon gjorde den här musiklistan, var hennes barn 7 och 5 år och tvillingparet som då hade 1½ år på nacken.

- Musiksmaken är allätare, mest det som spelas på radio. Det roligaste jag vet är att ordna "disco" tillsammans med mina fyra barn i köket.

Lotta har jämt radion på i bilen och hemma. Hon har valt musik, som har varit viktig i olika skeden i hennes liv. Exempelvis förknippar hon Stormskärs Maja med havet, som ju alltid är närvarande då man bor i Helsingfors.

Under åren 1997-98 jobbade hon i London som sjukskötare och minns att hon då lyssnade till Natalie Imbruglia då hon hade ledsamt efter sin pojkvän hemma i Finland. Från samma år minns hon You sexy thing som spelades i komedifilmen The full monty, och spelades över allt i stan.

Susan Vegas sång Luka har Lotta lärt sig att förstå först då hon själv blev mamma. Vegas sång handlar om ett barn som inte har det så bra ställt i livet.

- Man förstår att uppskatta det man själv har då man lyssnar på sången.

Bohemian rhapsody menar Lotta att är den ultimata sången att skråla i bilen och då man tvättar badrum.

Den sista sången i låtlistan är dottern Adas favorit.

- Ada älskar Timotejs låt och sjunger gärna med.

Söndagen den 5.10.2014 kl 8.05

1. LASSE MÅRTENSSONS ORKESTER – Stormskärs Maja
2. NATALIE IMBRUGLIA – Torn
3. EURYTHMICS – When tomorrow comes
4. LISA NILSSON – Vad du ser är vad du får
5. GLENMARK-ERIKSSON-STRÖMSTEDT - En jävel på kärlek
6. SUSAN VEGA – Luka
7. QUEEN – Bohemian rhapsody
8. MADONNA – La isla bonita
9. BON JOVI – Runaway
10. HOT CHOCOLATE – You sexy thing
11. HERREY’S – Diggilou diggiley
12. TONY BRAXTON – Unbreak my heart
13 TIMOTEJ - Kom

Det handlar om Jokkmokk

$
0
0

Det är måndag och vi har fått in nya låtar på spellistan. Den här gången sjungs det om hämnd, att vara normal och om midnattssolen i Jokkmokk.

Vad händer i veckans spellista? Jo, Iggy Azalea och Ella Eyre sjunger om hämnd, och Kitok om turisterna i Lappland. Och så är Victor och Nattens singel Normal är äntligen ute.

Iggy Azaela ft. Rita Ora / Black Widow

Black Widow finns med på Iggy Azaleas debutalbum The New Classic. Låten är skriven tillsammans med bland annat Katy Perry, och den handlar om hämnd och dåliga förhållanden. Iggy och Rita Ora har verkligen satsat på videon, så kolla in den. Känner du igen den där otrevliga mannen? Det är skådespelaren Michael Madsen. Skådespelaren Paul Sorvino och rapparen T.I. dyker också upp i videon.


Victor och Natten / Normal

Ni kanske tycker ni har hört den här låten förr? Det beror på att vi fick lov att spela den exklusivt på X3M, fredagen den 19:e september, när Victor och Natten spelade på STK i Vasa. Nu släpps låten officiellt, och landar naturligtvis genast på vår spellista. I Sverige släpps låten den 10.10, så ännu finns bara en teaser på nätet. Men hela låten hör du såklart på vår kanal.


Ella Eyre / Comeback

En till låt som handlar om dåliga partners och hämnd. Ellas röst är verkligen fenomenal. Jag skulle inte vilja vara den som bedrar henne.


Kitok / Paradise Jokkmokk

Det är synd att den här låten inte kom i juni, för det skulle varit en perfekt låt för sommarens sena nätter. Kitok är ett ganska nytt namn, men Magnus Ekelund och Stålet kanske du känner igen? Det här är faktiskt samma typ. Kitok är Magnus Ekelunds samiska efternamn. Under namnet Kitok gör Magnus hiphop. Street som är utan asfalt, och vi älskar det. Den 12:e november släpper han ett album.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Matafakin Lovemakers rappar om Yle Fem

$
0
0

Bandet Matafakin Lovemakers har gjort en låt som heter Yle Fem. Vi tog ett snack med bandet, och passade samtidigt på att testa deras Yle Fem-kunskaper.

Niko Jetsu och Tommi Astala är två av medlemmarna i bandet Matafakin Lovemakers. Bandet är väldigt färskt, eftersom det uppstod under en träning med deras så att säga, riktiga band, Plaguedealer.


När vi spelar upp en bit av deras låt ser de lite generade ut.

- Hela låten kommer från en trött eftermiddag i träningslokalen. Jag började skämta på svenska. Vår trummis gav en rytm, och då blev det en rapp, och så slutade jag med att säga ”Det här var Yle fem”, säger Tommi.

Matafakin Lovemakers är hiphop, och Plaguedealer hårdrock, så vi kan lugnt säga att banden är väldigt olika varandra.

- Vi är egentligen ganska roliga, och vi vill slå igenom på ett roligt sätt. Nu frågar folk efter en till låt, och den kommer nog efter den här intervjun, säger Niko.

Låten är inbandad med en riktigt billig mikrofon, och bandet hade inte alls tänkt sig att till exempel Radio X3M skulle ringa och vilja ha med dem i direktsändning. Under intervjun fylls chatboxen med meddelanden från deras vänner. Många frågar efter den nya låten.

- Den kommer! Den ska heta Öl. Vi ska göra den genast vi går ut härifrån, säger killarna.

Har Yle Fem lyckats med sin marknadsföring?

Låtarna går på svenska, så killarna har lite koll på språket, men hur är det med kanalen de sjunger om? vet de alls vad den sysslar med? Eftersom Yle Fem också själva vill nå den finska publiken, så tänkte vi kolla hur bra de lyckats med sin marknadsföring till unga finska killar.

Vi visade upp tre program, och killarna fick säga vilket program det var. Så här gick det.


- Är det inte det där programmet som handlar om heavymusikens historia? frågar Niko.

- Jag har nog sett det här nångång när jag var liten. Det ser bekant ut, säger Tommy.

Ingen av killarna kan ändå säga vad det är för program. De vet inte heller vem Bettina S. är, så vi går vidare till nästa video.


Vi tänkte att musiken skulle avslöja vilket program det är, men killarna hade ingen aning, ända tills det stod Strömsö i rutan.

- Jag tänkte faktiskt på nåt på S, men kom inte på nåt mer, säger Niko.

Det tredje klippet vi visade killarna var från BUU-klubben, och där gick det inte länge innan vi fick ett svar.

- BUU-KLUBBEN! ropar Tommy nästan genast.

Vi ser alltså klart och tydligt att det är Buu-klubben som lyckats bäst i sin marknadsföring. Grattis!

Musikalbum vi ser fram emot

$
0
0

Det släpps en himla massa musik i oktober och november. Här är våra kommande favoritplattor. Hoppas vi.

Varje vecka kommer det ut härliga musiknyheter. De senaste dagarna har till exempel The Madden Brothers och det svenska bandet Like Swimming gett ut sina debutalbum. Kanadensiska Caribou har också gett ut sitt sjätte studioalbum (Our love) och så har Style of eye kommit ut med Footprints. Singeln Louder som är gjord tillsammans med Sirena, spelas flitigt på dansgolven.


Här kommer fler album vi ska hålla ögonen och öronen på lite extra. Kom ihåg att tidpunkterna för släppen och namnen på albumen kan ännu ändra.

Oktober, typ

Jessie Wares andra album Tough Love släpps i mitten av oktober. Den innehåller singlarna Tough love och Say You Love Me.


• Den 13.10 släpper en till Jessie ett album, nämligen Jessie J. Albumet Sweet Talker är hennes tredje album. Ariana Grande och Nicki Minaj har hjälpt till med låten Bang Bang. Även rapparen 2 Chainz, hiphopgruppen De La Soul och violinisten Lindsey Stirling hörs på skivan.

OK Go släpper sitt fjärde album Hungry Ghosts den 14.10. När jag hör namnet OK Go tänker jag på snygga musikvideor. Hoppas de gör en till sådan nu då.

• Den 15.10 släpper Linnea Olsson skivan Breaking and shaking. Linnea som är både sångerska och cellist, har turnerat med Ane Brun, Frida Hyvönen och självaste Peter Gabriel. I november fortsätter hon turnera med Peter.


• 20.10 släpper Slipknot sitt första nya album på sex år. Albumet .5: The Gray Chapter är det första de gjort utan basisten Paul Gray och trummisen Joey Jordison. Paul dog 2010 (och albumets namn refererar till hans namn) och Joey lämnade bandet 2013.

• I oktober eller december (beror på var man kollar) så släpper Charli XCX sitt tredje album SUCKER. Första singeln från skivan var Boom Clap, och den andra ser du här under: Break the rules.


• 21.10 släpper T.I. albumet Paperwork. T.I. har sagt att han och Pharrell bandat in 250 låtar tillsammans, och att han valt ut de 25 bästa av dem.

• Den 22.10 släpper Beatrice Eli det efterlängtade debutalbumet Die another day. Låten Moment of clarity får mig att dansa var jag än befinner mig.


• Samma datum (22.10) släpper Frantic Sunday debutalbumet Frantic Sunday.

• Dagen efter (23.10) är en riktig mysdag, för då släpper det norsk/brittiska bandet Bear´s den sitt debutalbum, och det heter Islands. Skön folk när den är som bäst.


Dillon Francis beskrivs ibland som USA:s svar på Calvin Harris. Hans album Money sucks, friends rule kommer ut den 25.10.

• Den 27.10 släpper australiensiska electrohouse och dupstep-duon Knife Party sitt album Abandon Ship. Singlarna Boss mode, Begin again och Resistance finns redan ute.

• Även Taylor Swift släpper ett nytt album den 27.10. 1989 är hennes femte studioalbum, och ifall alla låtar är lika bra som Shake it off, välkomnar vi det med stor entusiasm.

• 28.10 får vi glädja oss åt lite ny hiphop. Lil Waynes skapelse Tha Carter V är så mycket som Lil Waynes elfte studioalbum. Skivan innehåller bland annat singeln Believe Me som han gjort tillsammans med Drake.


• Den 29.10 ger Looptroop Rockers ut albumet Naked swedes, som går på engelska. Hiphop-pionjären Lord Finesse bidrar med en remix till Another Love Song.


• I slutet av oktober ger det svenska bandet Solen ut albumet Till dom som bryr sig, fylld med härlig melankoli.

• Någongång i oktober ger också den svenska duon Lilla Sällskapet ut en ny skiva.

• I oktober släpps Titiyos album, som bland annat Dante och Martin Sakarias hjälpt till att producera. Det här albumet är det första hon gör på svenska. Vi stordiggar Drottningen är tillbaka.


• Den som suktar efter ny dansmusik ska hålla utkik efter Baba Stiltz:s album Total, som släpps någongång i oktober.

Call Me har gjort en av sensommarens skönaste låtar, nämligen Change. Hon har också slagit sig ihop med Silvana Imam och släpper sitt debutalbum någongång i höst.

Mohammed Ali släppte ep:n 50 länder tidigare i år, men han ska också komma ut med ett debutalbum någon gång i höst.

1987 är underbar R'n'B från Sverige. Låtarna Ocean och Michelle gör att förväntningarna på det kommande albumet är höga.


• Svenska bandet Amason ger ut en debutskiva någon gång under hösten.

Zooey Deschanels fina duo She & Him ger ut skivan Classics någongång i oktober. Den består av 13 noga utvalda gamla låtar, som de gjort egna versioner på. Kolla in teasern här under.


Winhill/Losehill är ett svenskt rock/folkband från Umeå. De släpper förhoppningsvis sitt andra album nu i höst. Singeln Aifos lyssnar vi gärna på i höstmörkret.

November, typ

Adam Tensta har gjort klart albumet The empty, men vill släppa den först när det känns precis rätt. I november kommer iallafall en singel från skivan att komma ut.

• Bakom musikprojektet Iamamiwhoami står den svenska artisten Jonna Lee. Till vår förtjusning fortsätter hon med sitt projekt, och den tredje skivan Blue släpps i november. Temat är vatten. Kolla in trailern för albumet här under.


Andreas Moes röst har hörts på låtar av Avicii, Tiësto, Hardwell och John de Sohn. I november släpper han ett eget singer/songwriter-album. Lyssna på låtarna Ocean och Tangled Vine. Fint så det förslår.

• Som jag tidigare skrev beskrivs ibland Dillon Francis som USA:s svar på Calvin Harris. I november får han konkurrens, för då ger den riktiga Calvin Harris ut ett nytt album. Motion ska det heta.

Little Jinders första album på svenska släpps i november. När hon i slutet av september pratade med psl hade hon inget namn på skivan, men arbetsnamnen var Damp På Svenska och Hjälp Vad Är Det Här För Musik?. På nya skivan finns bland annat ett samarbete med Rebecca & Fiona.


• Det ryktas om att den alldeles underbara rapparen Silvana Imam ska komma ut med ett album i november. Ep:n När du ser mig • Se dig har gått varm i min spelare, och det lär även det nya albumet göra.

• 10.11 släpper Foo Fighters skivan Sonic Highways som blir bandets åttonde studioalbum. Albumet innehåller åtta låtar, som alla är inspelade i olika städer i USA: Austin, Chicago, Los Angeles, Nashville, New Orleans, New York, Seattle och Washington. Allt filmades, och blev till en serie som har premiär 17:e oktober på HBO.


• I måndags (6.10) tog vi in Kitok och låten Paradise Jokkmokk på spellistan. Den 12.11 släpps skivan med samma namn. Det är Magnus Ekelund som står bakom namnet Kitok, som är hans samiska efternamn. Han har alltså lämnat Stålet bakom sig och gör nu rap. Mycket bra rap, ska tilläggas, som vi gärna hör en hel skiva av.

• Den 17.11 släpper One Direction sitt fjärde album, som kort och gott heter Four. Steal my girl är första singeln från albumet.

• Den 24.11 kommer Nicki Minaj ut med albumet The Pinkprint. Singlarna Pills n Potions och Anaconda kommer båda från det nya albumet, så det verkar vara både ett djupt och ett humoristiskt album som landar i våra spelare.


Det släpps så klart en massa fler bra skivor under oktober och november, så vill du också tipsa om något, skriv en kommentar!


Välkommen till Napkinsfamiljen

$
0
0

Vi bestämde träff med soulbandet The Napkins och åkte till Jakobstad. Där snackade vi om den nya skivan, favoritlåtar och varför det är så fint att skrika ut sin ångest i soulmusik.

Jakobstadsbandet The Napkins har precis kommit ut med ett nytt album: World on a string, som består av nio härliga soullåtar.

- Jag är väldigt stolt och nöjd med den här skivan och jag tror den kan bjuda in en stor skara lyssnare. Materialet är väldigt varierande, och förhoppningsvis kan många kan ha glädje av den, säger sångaren Charlotta Kerbs.


World on a string är The Napkins andra album. Det första, A better day, kom ut 2011, och då gjorde de allt själva. World on a string är knutet till ett litet österbottniskt skivbolag.

- Det är skönt, för när skivan är klar så är man så trött av allt jobb. Då är det fint att ett skivbolag kan sköta marknadsföringen, så kan vi koncentrera oss på musiken, säger Anders Sjölind, som spelar trumpet i bandet.

Fyra magiska dagar i studion

Bandet har jobbat i ungefär ett år med skivan, fast vissa av låtarna nog är lite äldre än det, och har utvecklats åt olika håll under åren de spelat dem på olika konserter och spelningar.

- För ganska exakt ett år sedan spenderade vi fyra dagar i en studio i Bennäs. Det var fyra magiska dagar, när vi fick låtarna på band, säger Charlotta.

The Napkins

    The Napkins består av:
  • Charlotta Kerbs, sång
  • Anders Sjölind, trumpet
  • Torvald Lund, trombon
  • Lubomir Ravelski, Tenorsaxofon
  • Sebastian Back, barytonsaxofon
  • Lukas Djupsjöbacka, gitarr
  • Mats Ödahl, bas
  • Felix Holmberg, percussion/trummor
  • Daniel Hjerpe, trummor

Hela skivan är inspelad live. Det betyder att bandet spelar låtarna ihop, och att inga av instrumenten är inspelade var för sig. De flesta låtarna är baserade på improvisation, så det krävdes nästan att de spelades in på det här sättet.

Betyder det här att låtarna är annorlunda varje gång ni spelar dem?

- På basen improviserar jag ganska mycket, så det är nog sällan jag spelar dem likadant, säger basisten Mats Ödahl .

- Det var exceptionellt kul att göra det här albumet, och utmanande. Det är alltid speciellt att gå in i en studio, det är en så helt annan situation än att spela live. Det finns en risk att man börjar spänna sig eller överanalyserar allt. Men nu kändes det väldigt naturligt. Jag var tillsammans med min Napkins-familj och vi jammade och hade roligt, säger Charlotta.

The Napkins musik har sin bas i soulen

- Musiken har mycket influenser från 60-tals soul, till exempel från Otis Redding och olika Motown-band. Jag har också lyssnat mycket på Janis Joplin. Sedan kombinerar vi det med vårt eget moderna sound, så musiken är definitivt retroinfluerad, säger Charlotta.

- Att vi har 60-tals influenser har vi också mycket att tacka vår mixare Stefan Backas för. Han har fått ett gammalt och skitigt sound till hela skivan som gör att det känns gammalt på något vis, säger Anders.

- Jag var ju inte med själv på 60-talet, men jag inspireras av den här andan att det inte var så polerat. Man tog vad man hade och gjorde musik av det. Det blir liksom mer ärligt på det här viset, när det inte är så polerat och snyggt, säger Charlotta.

- Det är ett fulsnyggt sound, avslutar Mats.

En heavykille med nitar som vickar på höften

The Napkins har inte riktigt någon speciell målgrupp för sin musik, utan har märkt att den brukar tilltala de flesta.

- Vi har en väldigt bred målgrupp. Vi har sett allt från små barn till 80-åringar som gillar vår musik när vi spelar live, säger Mats.

mats ödahl, charlotta kerbs och anders sjölind spelar i The napkins.
mats ödahl, charlotta kerbs och anders sjölind spelar i The napkins. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

- Och så någon heavykille med nitar och läder som står och vickar på höfterna, säger Anders.

- Som liveband bjuder vi mycket på oss själva. Jag försöker få så många så möjligt att känna sig välkomna in i Napkins värld. Det är gemenskapande musik, som går hem till en bred publik, säger Charlotta.

En riktigt stor Napkinsfamilj

Bandet är stort, nio personer för att vara exakt. Tidigare var de till och med elva stycken, men nu har en gitarrist och en keyboardist lämnat bandet. Oftast är hela bandet med när de åker ut på spelningar. Ifall någon har förhinder tar de in en vikarie istället.

- Många av oss är upptagna musiker och har flera olika projekt på gång, så det kan vara ganska utmanande att få ihop alla. Men för att få det rätta soundet är alla viktiga, säger Charlotta.

Är det någonsin jobbigt att vara så där många?

- Lotta drar ihop alla övningar, så fråga Lotta, säger Mats.

- Jo, nog är det en del jobb. Bara för att boka en övning så måste jag skicka meddelanden till nio personer, och få till en tid som passar alla. Det krävs mycket koordinering. Det är också en utrymmesfråga när det gäller spelningar. Vi ryms inte på vilken scen som helst. Men vi har också fått mycket positiv feedback för att vi är många. Folk tycker att det är visuellt spännande att se ett så stort band, med blåskvartetten som har sina fina moves, säger Charlotta.

Charlotta skriver om hjärta och smärta, och gråter en skvätt

Alla i bandet har bakgrund i Musikhuset i Jakobstad, och det var också där som bandet startade. Nu bor ungefär hälften av gänget på annan ort, men Jakobstad är fortfarande bandets hemort. Det är här de träffas och övar, och det är Charlotta som gör all musik, som sedan läggs ihop till ett trevligt paket av hela bandet.

- Jag skriver om hjärta och smärta. Åtminstone på den nya skivan så har det blivit så. Det är väl en stilmässig grej också. Det känns naturligt, och jag vill skriva om livets olika skeden. Det är kärlekshistorier, både positiva och mindre positiva sådana, säger Charlotta.

Är det lättare att skrika ut sin ångest i soulmusik?

- Det är väl därför det heter soulmusik. Det kommer från själen, säger Anders.

- Mina texter är ganska banala och enkla. Det är inga djupa filosofiska utläggningar. Jag uttrycker det på ett enkelt sätt, men de enkla orden rymmer så många känslor. Soulmusiken är ett forum där man får känna och ge uttryck för hela känslospektrat, säger Charlotta.

Tre favoritlåtar

Vi avslutar med att bandet får välja ut sina favoritlåtar från skivan.

So now it’s done, it’s all over.
I walk away with your love on my shoulders.
- Textrad från låten All over

- Jag säger nog All over. Det är något magiskt där med Lottas text och musiken. Den börjar jättelugnt och sedan bara växer den och avslutas med ett mega gitarrsolo. Publiken brukar gilla den också. Som trumpetist är det sällan jag lyssnar på texten. Jag tycker mer om instrumental musik, men All over är den enda Napkinslåt som jag kan texten till, och det säger en hel del. Den lämnar avtryck, säger Anders.

- Jag tycker bäst om Stay. Jag tycker vi fick till bra energi på den, säger Mats.

- För mig så betyder Runaway train väldigt mycket. Emotionellt så rymmer den jättemycket, iallafall för min del. När vi bandade in den var det också väldigt omvälvande. Det var stora känslor, så jag fick ta en paus och torka tårarna en stund emellanåt, säger Charlotta.

I kväll spelar The Napkins på After Eight i Jakobstad klockan 20, och på lördag spelar de på Doo-Bop Club i Vasa.

Har du inte möjlighet att se bandet live rekommenderar jag en lyssning här under. Låtarna är medryckande, Charlottas röst är som alltid alldeles ljuvlig och det där skitiga 60-tals soundet de snackar så varmt om, det hörs verkligen.

Våra konserttips för veckoslutet

$
0
0

Svenska Yles musikredaktion ger tips på konserter under veckoslutet. 60-talsafton i Mariehamn och storbandsshow med Lasse Mårtenson-melodier i Helsingfors hör till förslagen.

Bertil Blom

Redaktör för Amadeus och Musikväktarna

Vad: Pelléas och Mélisande, ett triangeldrama.
Var: Nationaloperan (vid Tölöviken) i Helsingfors.
När: Lördagen den 11.10 klockan 19 (också 15.10, 17.10 och 22.10).
Varför: En annorlunda opera. Skir och harmonisk med mycket färger och intressanta vändningar i musiken. Claude Debussys musik är som alltid överraskande på ett positivt sätt.
Extra: Det finns 30 000 liter vatten på scenen. Och Jenny Carlstedt kommer att sjunga Mélisandes roll stående i en vinglig roddbåt.

Jenny Carlstedt
Jenny Carlstedt Jenny Carlstedt Bild: Copyright: Kjell Soderlund

Michael Cronström

Redaktör för Vega Rock och Kors och Ters

Vad: Fatboy
Var: Klubi, Tullikamarinaukio 2, Tammerfors
När: Fredagen den 10.10 klockan 22.00.
Varför: Svenska Fatboy spelar rockabilly-influerad musik med ett modernt grepp. Deras senaste album ”Love Creole” är en utomordentlig platta.
Extra: Om Tammerfors är för långt borta kan man också se Fatboy på Rantasipi Sveitsi i Hyvinge lördagen den 11.10. Förutom Fatboy uppträder också namn som Jimmie Lee Maslon (USA), The Beat From Palookaville (SWE), och Mala And His Big Irons.


Dan Eskil Jansson

Redaktör för Hitmen och Vega Rock, blogg: Dan Eskils Musikbar

Vad: Rosa/blå bandet-gala i Mariehamn. Ålands Cancerförening arrangerar en 60-talsafton. De åländska banden Kutten & Co, The Taxman, Boosters samt The Rewinds spelar.
Var: Hotell Arkipelag i Mariehamn.
När: Lördagen den 11.10 klockan 22.
Varför: Det bästa sättet att hjälpa andra är när man samtidigt kan glädja sig själv med litet god musik.
Extra: Inträde 15€. Entréavgiften går oavkortad till Ålands Cancerförening.


Henrik Svahn

Redaktör för Vega Groove och Café Continental

Vad: UMOs jubileumskonsert Lasse Mårtenson 80 år.
Var Savoyteatern i Helsingfors.
När: Fredagen den 10.10 klockan 19.00.
Varför Vårt främsta storband hyllar den musikaliska mångsysslaren Lasse Mårtenson, som fyllde 80 i september. UMO spelar kompositioner av Lasse Mårtenson och sånger han gjort kända i jazziga storbandsarrangemang.
Extra: Flera solistgäster, bl.a. Sofia Finnilä, sång, och Olli Ahvenlahti, piano.

porträtt av Sofia Finnilä
Sofia Finnilä porträtt av Sofia Finnilä Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

Min musik: Från U2 till Taube

$
0
0

Christoffer Stenbäck bor i Forsby nära Lovisa. Till hans familj hör hustrun Diana och barnen Jani, Emilia, Isabella, Charlotta och Cristian, samt hund och katt.Så de är liv och rörelse i deras familj.

Han har plockat ihop en musiklista med låtar som han helt enkelt tycker om och som på olika sätt är kopplade till livet han lever just nu som fembarnspappa. Han avslutar sin lista med ett minne från barndomen då han minns hur man firade midsommar tillsammans med folk från de närliggande byarna på Saltholmen.

- Min musiksmak är ganska blandad, lyssnar från heavy musik till dansmusik och allt där emellan. Mycket lyssnar jag enligt "fiilisen" och stunden. För tillfället är Arne Alligator, Mumin och Ti-Ti Nalle pop på grund av omständigheterna...
Men hoppas ni gillar min musik den här gången!

Söndagen den 12.10.2014

1. MADNESS - Our house
2. LASSE BERGHAGEN - Stockholm, mina drömmars stad
3. JIMI HENDRIX - Hey Joe
4. U2 - With or without you
5. GYLLENE TIDER - Flickorna på TV 2
6. LOUIS ARMSTRONG - What a wonderful world
7. ROBBIE WILLIAMS - Feel
8. ALF ROBERTSON - Hundar ungar och hembryggt äppelvin
9. SVEN-BERTIL TAUBE - Så länge skutan kan gå
10.DIRE STRAITS - Sultans of swing
11. PINK FLOYD - Another brick in the wall
12. LEONARD COHEN - Hallelujah
13. UFFE & BOSSE ANDERSSON - Saltholmsvalsen

Streaplers spelar i Hangö och Vasa

$
0
0

Sveriges rockigaste dansband. Bandet med det goa gunget. Eller Streaplers och evigheten, som dokumentären om 50-åriga Streaplers hette. I år firar bandet redan 55 år och är kanske Sveriges allra äldsta dansband. Nu kommer de till Hangö och Vasa.

På fredag (17.10) gästar Streaplers Hangö och på lördag (18.10) står Vasa i tur.

Det var tvillingbröderna Håkan och Göran Liljebladh, bägge 70 plus idag, som startade bandet år 1959 och skapade det välkända streaplers-soundet.

Det var mera rock än dansband till en början och låtarna sjöngs på engelska. Så gjorde alla i början av 60-talet, influerade av - ja ni vet vem!

Streaplers valdes också till förband för sina stora idoler. På Johanneshovs Isstadion i Stockholm sommaren 1964. Streaplers skulle inleda The Beatles konsert.

Hösten innan hade Beatles gjort sitt första Sverigebesök och då visste publiken inte helt säkert om det var Trio mé Bumba eller killarna från Liverpool som var kvällens huvudartister.

Men sommaren 64 stod den saken klar.

Rollen som förband räckte ändå gud i nog för de unga killarna i Streaplers!

Med hitar som Rockin´ Robin, Diggety Doggety och Mule Skinner Blues slog Streaplers igenom åren 63-64.

Senare kom låtar som Valentino, Jag har en dröm, Till min kära och De tusen öars land.


Streaplers har överlevt fem decennier. Så sent som ifjol slutade den sista originalmedlemmen, Håkan Liljebladh. Idag består bandet av Kjetil Granli, Kenny Samuelsson, Anders Larsson (brorsson till ursprungsmedlemmen Lasse Larsson som dog 2004), Per Lundin samt Henrik Uhlin.

I våras kom Streaplers 55:e album Hela veckan lång.


Och nu bjuder de upp alla gamla streaplersfans till dans. På fredag i Hangö Brankis och på lördag i Waskia, Vasa.

Häng med i röstningen på veckans Danslista!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Lenno får skivkontrakt i USA

$
0
0

Stjärnskottet Lenno har blivit signad till Casablanca Records. Martin Garrix, Kavinsky och Tiësto har alla samma skivbolag.

I dag (10.10) borde det kommit ut en ny ep av Lenno, men det hände inte, för Lenno blev istället signad av ett stort amerikanskt skivbolag.

- Allt var klart med släppet av ep:n, men så i går kom det ett meddelande från USA att skivbolaget Casablanca Records vill ge ut den istället. Så då var vi tvungna att på 24 timmar stoppa släppet och få tag på alla kopior av den, säger Lenno när han besöker oss i Kampens köpcentrum.

Du kanske flyttar till USA nu då?

- Inget är planerat. Just nu så är det bara så att de ger ut min musik där och att vi ska samarbeta mera, säger han.

Lenno i Kampen 2014
Lenno i Kampen 2014 Bild: Yle/Catariina Salo

Lenno har spelat utomlands flera gånger, till exempel på en stor klubb i London, men det var inte där som skivbolaget upptäckte honom.

- Det började egentligen via Twitter. De upptäckte mig och kontaktade mig där. Sedan hörde de flera av mina låtar och ville arbeta med mig. Jag har ännu inte träffat dem så där på riktigt, säger Lenno.

Fastän Lenno haft kontakt med skivbolaget en längre tid är han ändå förvånad över att beslutet att signa honom kom så snabbt. Han har alltid gjort musik som han själv tycker om och vill lyssna på. Att andra tyckt om det har bara varit en bonus. Förhoppningsvis fortsätter han i samma banor nu fastän han fått kontrakt, för att göra musik för sig själv verkar vara ett framgångsrecept i Lennos fall.

Ett elektroniskt underbarn?

Lenno började göra elektronisk musik redan 2010, och då var han inte så värst gammal. Han var ganska ung faktiskt.

- Min första spelning utomlands gjorde jag 2011, och då var jag 16 år. Så jag har nog hållit på med det här en tid, men det är just i år som låtarna har fått större spridning, säger han.

Lenno i Kampen 2014
Lenno i Kampen 2014 Bild: Yle/Catariina Salo

För en dj är det en stor ära att få sina egna låtar spelade av andra dj:s. Lenno har också lyckats med det.

- För mig är det stort att franska Madeon, som är som en ny Daft Punk, spelat min musik flera gånger. Och så har mina låtar också spelats i Tiëstos radioprogram.

Vi avslutar med att fråga varifrån Lenno hämtar sin inspiration till låtarna han gör.

- När jag gör musik så lyssnar jag också hela tiden på musik, även mycket gammal musik som till exempel 70-tals disco och sådant. Det är viktigt att lyssna på en massa olika musik, så att influenserna inte bara kommer från Aviciis senaste album, avslutar Lenno.

Viewing all 2895 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>