Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all 2895 articles
Browse latest View live

Allsången kör igång med ny programledare

$
0
0

Ett av de säkraste sommartecknen är då Allsång på Skansen drar igång. I år har arrangörerna igen en gång lyckats samla ihop ett gäng intressanta artister, som kommer att äntra scenen i åtta veckors tid. Man är noga med att besökare och tittare i alla åldrar ska njuta av den en timme långa showen varje tisdag kväll. Strax efter midsommar är det dags.

Det hela har televiserats sedan 1979 och idag rör sig tittarsiffrorna rejält över 2 miljoner varje gång då programmet sänds. På plats på tisdagskvällarna framför Sollidenscenen finns drygt 25000 personer. De ivrigaste besökarna köar utanför Skansens portar redan vid midnatt föregående kväll.

Det viktigaste av allt är att vara väl förberedd, se'n ska jag bara njuta

Festyra nästa år

På Solliden har det arrangerats allsångskvällar redan i 79 år, så i nästa år kan vi troligtvis se fram emot festligheter i det populära programmet. Den nuvarande scenen med den karakteristiska snäckformen blev klar år 1938 och var då den modernaste scenen i Europa. Då satt besökarna vända ut mot utsikten över Stockholm och njöt av akustisk musik från scenen.

Den första allsångsledaren var Sven Lilja, som efterträddes av Egon Kjerrman. Bosse Larsson blev legendarisk då han i hela 19 år var programledare. Sedan kom Lasse Berghagen, Anders Lundin och Måns Zelmerlöw.

Den första kvinnliga allsångsledaren

Den största förändringen i år är givetvis den nya programledaren Petra Marklund. Hon efterträder Måns Zelmerlöw som valde att hoppa av redan efter tre somrar. Petra är den sjunde i raden av allsångsledare och faktiskt den första kvinnan! Hon är naturligtvis nervös men tycker i alla fall att hon som sångare stått så pass mycket på scen i sitt liv så hon nog ska klara det.

- Det viktigaste av allt är att vara väl förberedd för varje program och att vara sig själv och kunna njuta av hela alltihop, säger hon.

Petra firar i höst sin 30-årsdag och har elva år bakom sig som artist. De första åren använde hon sig av artistnamnet September - hon kallades som barn för September child (hon är född den 12.9) - och sjöng då på engelska. Största hitten från de åren är Satellites. För två år sedan bytte hon artistnamnet till sitt födelsenamn och började sjunga på svenska. Händerna mot himlen sålde trefalt platina för två år sedan då den gavs ut.

Brittstjärnan James Blunt sjunger Taube?

Varje sommar har man lyckats locka någon internationell artist till allsången och i år är det den brittiska artisten James Blunt. Han har under sin tio år långa karriär sålt 20 miljoner album och 17 miljoner singlar. Det verkar som om Blunt nu har beslutat sig för att erövra Norden för han kommer ju också att ses på Pori Jazz i juli. På Skansen kommer han att vara med redan i det första programmet. Få se vilken allsång han väljer ur allsångshäftet?

Hans Marklund
Hans Marklund Hans Marklund Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Allsångshäftet har förövrigt förnyats en hel del i år, berättar SVT-producenten Hans Marklund. Han säger att Petra har varit mycket aktiv i förnyandet och hon har också varit noga med att lära sig alla sånger så hon säkert kan dem bra.

- En sång som jag absolut aldrig kommer att tillåta att stryks ur allsångshäftet är Gå upp och pröva dina vingar, säger Hans skrattande men bestämt. Den är så positiv och glad och är allsångernas allsång.

I övrigt är han glad över att de samlat ihop ett brett artistutbud och han poängterar att det är viktigt att Allsång på Skansen följer med sin tid och inte stagnerar.

Skifs med sedan bronsåldern

Av de artister som flest gånger har varit med i programmet är det komikern Robert Gustafsson som leder statistiken: 14 gånger. Officiellt finns han inte med på gästlistan men han brukar ju uppenbara sig som från ingenstans och spruta omkring sig med brandsläckare eller krypa ur någon låda då man minst anar det. Andra som varit med många gånger är Helén Sjöholm och Kalle Moraeus med tio gånger var.

Björn Skifs säger att han har varit med ”sedan bronsåldern” men vid närmare kalkylering kommer han fram till sju gånger.

- Det är alltid lika roligt att få vara med och varje år lika spännande att se vilka artister arrangörerna har lyckats få med. Och jo, visst är jag nervös varje gång!

Vera Nord
Vera Nord Vera Nord Bild: Yle/Camilla Kivivuori

En ny bekantskap i år kommer att vara 12-åriga Vera Nord, som nyligen har gett ut sin första platta. Vera Nord har gjort texterna till tre av skivans elva låtar. Alla låtar utgår från Veras upplevelser, även de som hennes pappa Peter Barlach varit med och skrivit texterna till. Låtarna handlar bland annat om att ha dyslexi, hur det känns när storasyster flyttar hemifrån och hur det är att få hjärnskakning. Vera står på scenen den 22 juli.
– Det känns väldigt roligt, pirrigt och väldigt stort. Jag kollar på tv varje gång när Allsång på Skansen går.

Såhär låter Vera Nord

sångaren Laleh
Laleh sångaren Laleh Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Sanna Nielsen är en självskriven gäst i artistgardet i sommar, liksom Gunhild Carling, Niklas Strömstedt, Malena Ehrnman och Laleh. Laleh kommer också att få en hel timme för sig efter den egentliga allsången den 15 juli – liksom Tomas Ledin och Håkan Hellström fått åren 2012 och 2013.

För den yngre publiken kommer bland annat Darin, Panetoz, Titiyo och Ace Wilder dels att sjunga sina egna låtar men också välja en låt bland de 70 allsånger som finns i allsångshäftet.

Här hittar du den kompletta gästlistan gäster på Skansen

Allsång på Skansen kör igång tisdagen den 24. 6 kl 21 på Yle Fem

Radio Vega sänder ett två timmar långt program om Allsången onsdagen den 18.6 kl 21.05, med artistintervjuer, musik och kommentarer av arrangörerna.


Introlåtar med en liten twist

$
0
0

Kolla in den här jazziga versionen av introt till Game of Thrones. Det är svettigt och rökigt, det är New Orleans. Vi har också rotat fram en hel del andra roliga introcovers.

På söndagkväll (15.6) sänds säsongens sista avsnitt av Game of Thrones i USA. För att hedra serien spelade jazzbandet New Orleans Swamp Donkeys en jazzcover på låten, på B.B. King i New York tidigare i veckan. Kolla in den svängiga versionen här under.


Det här är inte första gången det görs en cover på GoT-introt. Kolla in fler roliga versioner här, och här. Och glöm fram för allt inte denna. Åtminstone webbredaktionen fnissar vilt.

Det finns fler serier som fått sin låtar omgjorda. Vissa är roliga, vissa är alldeles hemska, och vissa är riktigt bra, som den första på listan.

Friends

Glenn Murphy, Oisin O'Callaghan och Ronan Scolard gör om Friendslåten (The Rembrants låt I´ll be there for you) till en sorglig ballad. Vi gråter en skvätt åt detta mästerverk.


MacGyver

Den hurtiga MacGyver-låten på ett skrangligt piano. Perfekt vinkel på bilden om du själv också vill lära dig att spela stycket.


Bumbibjörnarna (Gummi Bears)

Alicia Keys visar att vad som helst fungerar som en ballad, när hon sjunger låten för Bumbibjörnarna Late Night with Jimmy Fallon.


The Simpsons

Precis som för Game of Thrones intro finns det otaliga versioner av det här introt. Sonic Youth gör en riktigt galen version.


Här är en lite snällare version där The Simpsons-introt görs med endast leksaksinstrument.


Batman

Långt innan The Flaming Lips blev det stora band de är i dag, övade de tillsammans genom att spela introt till Batman. Det här var någon gång på 80-talet, och sägs vara en av de få låtar bandet kunde spela på den tiden. Vi gillar den här versionen mer än originalet.


Parks and Recreation

Vår favoritkomediserie har fått en söt liten cover av två multitalanger till killar.


The Walking Dead

En till cover som är snäppet bättre än originalet. Här är låten för The Walking Dead, i en metalversion av Artificial Fear. Vi kan lätt headbanga kvällen lång till den här.


Ett medley

Det ser ut som två killar, men det är bara en. Han börjar med en låt, men fortsätter i (nästan) det oändliga.


Min musik: Ilmari har lärt sig tyska via schlagern

$
0
0

Musiken som han har valt i veckans Min musik går till 95% på tyska. Han säger att Yles skivarkiv är en riktig skattekammare och där hittade han en massa låtar som sällan hörs i radio eller annanstans. men som varit hans favoriter sedan flera årtionden tillbaka.

Ilmari Syrjälä kommer från Helsingfors och jobbar där som ungdomspräst.

Han har hela sitt liv varit språkintresserad och har just via musiken lärt sig tyska, engelska och svenska. Han lyssnade mycket till exempel på Lill-Babs då han var ung och ville också gärna förstå vad Connie Francis sjöng om på engelska.

- Jag diggar många musikgenrer men europeiska schlagersångerskor från 60- och 70-talet har rotat sig djupt och ständigt i mitt hjärta. Jag har valt tyska skivor som har en fastnande melodi och en intressant berättelse i sångtexten.

Förutom musik är han mycket intresserad av spårvägs- och järnvägstrafik och han företog nyligen en resa med andra spårvägsdiggare till Trondheim i Norge. Spårvägslinjen i Trondheim heter Gråkallbanen och är världens nordligaste i drift. Det gör Trondheim till en av tre norska städer med spårvagnar.

- Hänvisningar till mitt spårtrafikintresse och prästjobb finns också med i min låtlista.

Hela sin låtlista vill han avsluta med en "andakt" där ni får höra en låt från Nina Hagens skiva Personal Jesus som kom ut år 2010.

Måndagen den 16.6.2014 kl 19.30 och söndagen den 22.6 kl 8.05

1. DU HAST DEN FARBFILM VERGESSEN – Nina Hagen
2. REGENBOGEN – Gitte Haenning
3. CABALLERO, CABALLERO – Heidi Bruehl
4. PLAYBOY – Vivi Bach
5. LASS MEIN KNIE JOE – Wenche Myhre
6. TEENAGE LOVE – Pitty ung ihre Beatnicks
7. WIR KÖNNEN UNS NUR BRIEFE SCHREIBEN – Greetje Kauffeld
8. MEIN HERZ WIRD WARTEN – Connie Francis
9. WIR SIND KEINE ENGEL – France Gall
10.ES WAR EINMAL EIN JÄGER – Katja Ebstein
11.GIB MIR MEIN HERZ ZURUECK – Suzie
12.MACH DIE AUGEN ZU – Severine
13.NUR EIN KLEINES MEDALLION – Conny Froboess
14.DOWN AT THE CROSS – Nina Hagen

Studio Killers på spellistan

$
0
0

Superhjältar, svenska sommarplågor och saxofoner samsas med en ny låt av Studio Killers. Vad pratar vi om? Radio X3M:s spellista så klart.

Måndag betyder nya låtar på vår spellista. Hittar du någon favorit?

Ariana Grande ft. Iggy Azaela / Problem

Problem är den första singeln från Ariana Grandes kommande album. Den innehåller allt en låt behöver: saxofon, cool rap och attityd.


Studio Killers / Grande Finale

Äntligen är finska Studio Killers med Teemu Brunila i spetsen tillbaka, och de är tillbaka med en smäll. Ja, låten smäller faktiskt till ordentligt i våra högtalare, och vi gillar det.


Samir & Viktor / Success

Success är låten som snabbt seglat upp i toppen på Sveriges iTunes- och Spotifylistor. Vem är killarna bakom den nya sommarplågan? Det kan du läsa mer om i Popbloggen.


5 Seconds Of Summer / Don't Stop

Australiensiske popbandet 5 Seconds Of Summer jobbar hårt med sitt debutalbum (som släpps i juni) och det här är så klart en av singlarna från albumet. Kolla in deras Kick Ass-inspirerade video. Sött som socker.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Timbuktu är karatestolt

$
0
0

Timbuktu, eller Jason Diakité, har nyligen släppt sin skiva För livet till döden. Tommy Nordlund ringde upp honom för att, som de uttrycker det, snacka lite skit. Och snackar gör de om allt möjligt, bland annat om elefanters graviditet och om skivat bröd.

Snack med Timbuktu om det nya albumet

Listen9 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Snack med Timbuktu om det nya albumet

Tretton månader tog det för Jason Diakité och hans kolleger att skrapa ihop För livet till döden, men när den väl är klar säger sig Jason vara "karatestolt" över slutprodukten. Men vad är det som gör skivan så karatebra då?

- Jag tycker vi fick till den, de som jobbade med beatsen gjorde ett skitbra jobb och så fick jag texterna bra ihop också.

Så här lång tid har det aldrig tidigare tagit för Jason att få en skiva klar. Han har till och med räknat ut att arbetsprocessen för skivan var nästan lika lång som en elefants graviditet.

- Skivan blev vår babyelefant.

Som låtskrivare får Jason till det med orden som ni märker, och förutom att han är karatestolt över skivan har han även skrivit på Facebook att skivan är "det fetaste sedan skivat bröd".

- Ja jag brukar översätta uttryck från engelska direkt till svenska, jag tycker det blir kul.

Jason är en glad och trevlig man, men ändå har hans låtar en tendens att bli lite mörka. Men på För livet till döden har han sett till att det även finns låtar med glädjebudskap.

- Det är en ganska tung skiva så jag kände att jag måste lätta upp den lite. Låtarna Annie Leibovitz, För livet och Landa är några mera lyftande låtar.

Om ni vill lyssna på hela härliga snacket kan ni göra det uppe på sidan. Och så ska ni absolut lyssna på albumet För livet till döden - då förstår varenda en att Jason är karatestolt.

Donkeyboy och metalmusiken

$
0
0

Visste ni att Donkeyboy gillar hårdrock? En av medlemmarna har till och med spelat i ett metalband.

Norska Donkeyboy är omåttligt populära i Finland, och en av orsakerna tror bandet är mentaliteten. Tydligen är finnarna och norrmännen är rätt lika.

- I Finland så lyssnar man kanske lite mer på dyster musik som metal och rock, så då är det säkert fint att få höra på lite pop emellanåt också. Det är där vi kommer in i bilden, säger bandet.

- Melankolin och stämningen i låtarna fungerar. Ni har ju till exempel HIM, och vi har Dimmu Borgir, och de går ju lite åt samma håll. Det är det dystra som tilltalar, fortsätter de.

Man skulle kanske inte tro det, men killarna har själva också en metalbakgrund.

- Vi har lyssnat mycket på Dimmu Borgir, och lite Satyricon också. Och så klart Pantera, Metallica och Sepultura och annan hårdrock från 90-talet.

Det visar sig att frontfiguren Cato Sundberg också spelat i ett band som hette Insect som spelade progressiv metal.

- Det var en slags industrimetal, men vi höll inte på så länge. När jag slutade med det bandet så startade vi upp Donkeyboy, och det var ju något helt annat, säger Cato.

Hur kändes det att ta steget från metalvärlden till popvärlden?

- Det kändes bra. Det är mer äkta för oss, att få spela glad musik. I början var Donkeyboy ändå ett rockband, och gradvis förändrades soundet. Det kanske var när låten Broke my eyes blev etta bland osajnade band på P3 som vi började gå mer och mer mot pop. Vi gjorde pop bättre än metal, helt enkelt.

Och tur är väl det. Annars kanske vi aldrig skulle fått njuta av den senaste singeln Crazy Something Normal.


Här kan du se hur det såg ut när vi bad Donkeyboy rita en åsnepojke.

Dans i Vega hela sommaren

$
0
0

Radio Vega bjuder på dansmusik hela sommaren. Danslistan håller paus, men ersätts av sommarserien Vega Dans. Det blir dansmusik kring teman såsom Det bästa i dans-Sverige, 55-års jubilerande Streaplers, guldklassbandet Tommys, nordiska favoriter samt dansband som gästspelat i schlagervärlden.

Vega Dans startar tisdag 24 juni och får också en andra sändning på Danslistans programtid på söndagar.

Det blir åtta olika program med dansmusik och dansband som gemensam nämnare.

Dansvännerna har efterlyst en ersättare när Danslistan tar semester och i år går den önskan alltså i uppfyllelse.

De anonyma jurymedlemmarna

Ibland undrar lyssnare vem dedär jurymedlemmarna för Danslistan egentligen är.

Så nu ska vi presentera dem lite närmare.

Drygt hälften av den 40 manna starka juryn antog utmaningen och deras favoritmusik kommer att fylla de två första programmen. Det blir allt från Högtryck och Tommys till Jerry Williams och mycket Lasse Stefanz. Och många personliga minnen kring favoritlåtarna.

Vega Dans kommer också att gästas av bland andra Thomas Deutgen från P4 dans i Sverige. Deutgen väljer låtar kring temat Det bästa i Sverige just nu. Och det lär bli både gammalt och beprövat, men också nya band såsom Donnez och Elisa´s.

Och så en annan Thomas. Thomas Lundin medverkar i Vega Dans i medlet av juli och då blandas schlager och dans. Många dansband har gästspelat på schlagerscenen. Och många har haft stora framgångar med översatta schlagerlåtar från Europa.

Vikingarnas Djingis khan kommer vi att ha med i programmet, likaså Curt Haagers Du hänger väl med opp, Flamingos Vad gör än ett år och sist med inte minst, Bengt Hennings Euphoria.

Streaplers 55 år

Streaplers hör till Sveriges allra äldsta dansband och i år firar bandet jämna 55 år. Det var bröderna Liljendahl som startade Streaplers 1959. Bandet började som rockband, men gick så småningom över till dansbandsmusiken.

Men det rockiga streaplerssoundet gav killarna aldrig upp.

Ingen av ursprungsmedlemmarna är kvar, men dagens band lägger en stor ära i att förvalta bandets image och historia. Streaplers har ju sett hela danssverige växa fram.

Ett av våra mest kända dansband i svenskfinland, Tommys, kommer också att få ett eget program i sommar. Tillsammans med Tom Käldström, sångare och VD för Tommys-Musik, ska vi bjuda på både gamla tommyslåtar från tiden med Hans Martin och nyskrivet material från vårens skiva Kära mor.

Förutom svenskt och finlandssvenskt ska det också bli en hel del norskt och danskt i Vega Dans. De nordiska utmanarna på Danslistan har som känt svårt att klara sig i konkurrensen, men nu ska de få den uppmärksamhet de förtjänar. Det blir musik med Contratz, Ole Ivars, Rune Rudberg Band, Björns orkester och många fler.

Så missa inte Vega Dans i sommar!
Tisdagar kl. 13.03 och söndagar kl. 14.06.

Danslistan håller sommarpaus fram till 22.8.
Du kan ändå rösta på sommarens Danslista fram till dess!

Säsongens sista Amadeus

$
0
0

Vad har Nystad, Raumo, Korsholm, Åbo och Helsingfors gemensamt? Åtminstone definitivt etablerade och högklassiga musikfestivaler. Mitt i högsommaren blir det garanterat engagerande och laddade konstupplever på samtliga dessa festivalen. Säsongens sista Amadeus bjöd på godbitar ur festivalernas programutbud. Jubilaren Carl Philip Emanuel Bach fyller 300 år i år. Värd all uppmärksamhet! Veckans Amadeus kom denna gång från Uppsala.

Crusellveckan 26.7-2.8.2014

Amadeus tog en festivaltripp längs den finländska kusten. Crusellveckan i Nystad ordnas 26.7. – 2.8.2014, nu för trettiotredje gången. Som konstnärlig ledare verkar klarinettisten Harri Mäki, till vardags soloklarinettist i Tapiola Sinfonietta. Temat för årets festival är vatten. Varför heter veckan då Crusellveckan? Namnet kommer från Bernhard Henrik Crusell, kompositör och klarinettist som levde under åren 1775-1838. Han föddes i Nystad och är den mest kända finländska tonsättaren före Jean Sibelius. Från år 1791, samma år föresten som Mozart dog, bodde han i Stockholm och arbetade där under 40 års tid som klarinettist vid Stockholms hovkapell under åren 1793-1833. Under årets festival konserterar kända artister som Kari Kriiku, Olli Mustonen, Esbo Big Band, Jousia Ensemblen, Marzi Nyman, Mia Huhta, Aili Ikonen, Tuuli Lindeberg, Markus Maskuniitty, Emil Holmström, Joel Laakso, Elina Mustonen och många, många fler.
www.crusell.fi

Raumo Festivo 5-9.8.2014

Vidare längs kusten, till Raumo och till Raumo Festivo. En intensiv fem dagars festival, i år mellan den femte och nionde augusti. Konstnärlig ledare är kapellmästaren och violinisten Jan Söderblom och festivalen ordnas nu för 31sta gången. Många bekanta namn hittar vi också här bland festivalartisterna, eller vad säjs om till exempel Olli Mustonen, Hannu Lintu, Pori Sinfonietta, Jousia Ensemblen och Assi Karttunen. En intressant detalj hittas bland de åtskilliga intressanta verken som framförs under festivalen. En speciell, modern gitarrkomposition som kommer att framföras den sjätte augusti av gitarristen Rody van Gemert. Verket bär titeln TON, är skrivet av Rijndert van Woudenberg och ingår i sviten Everything but the city skriven för en gitarrduo år 2004.
www.raumanfestivo.fi

Årets jubilar Carl Philip Emanuel Bach

Han fyller 300 år i år. Han har hamnat i skuggan av sin far. Han var det oaktat en väldigt ansedd kompositör redan då han levde och verkade. Han hette Carl Philipp Emmanuel Bach. Han föddes den 8 mars 1714 i Weimar och dog den 14 december 1788 i Hamburg. Han betraktas ofta som den mest betydande av Johann Sebastian Bachs söner. Amadeus fokuserade på en historiskt sett intressant konsert. 1767 grundades en handelsakademi i Hamburg. Akademin ordnade bl a konserter som blev mäkta populära och år 1786 kulminerade det årets konsertsäsong i en präktig konsert på palmsöndagen den 9 april.

Carl Philipp Emanuel Bach, då redan sjuttiotvå år gammal dirigerade en välgörenhetskonsert till förmån för ett sällskap doktorer som behandlade patienter helt gratis. Han verkade som musikdirektör i Hamburg och han ville vid den här konserten presentera århundradets största musikaliska framsteg och uppnådda resultat. Programmet inleddes med ett verk av pappa Johann Sebastian Bach, satsen Credo ur hans h-mollmässa. Därefter två satser ur Georg Friedrich Händels populära oratorium Messias, arian ‘I know that my Redeemer liveth’ och förstås Halleluja-kören.
Konsertens andra avdelning var uppbyggd kring tre av Carl Philipp Emanuels kompositioner. Efter en inledande symfoni, antagligen den första av hans orkestersymfonier utgivna år 1780, fick publiken ta del av hans Magnificat från år 1749. Det här enastående verket skrev alltså Carl Philip när han försökte efterträda sin far som kantor i Leipzig. Konserten avslutades med hans överväldigande verk för dubbelkör, Heilig ist Gott. Ett verk som han själv ansåg vara det bästa han skrivit och om vilket han lär ha sagt: ”Det kommer att bli min svanesång och kommer att tjäna för att försäkra att jag inte snart efter min död blir bortglömd”.
Konsertupplägget påminner väldigt mycket om de historiska konserterna som Felix Mendelssohn på 1830-talet ordnade i Gewandhaus i Leipzig. Carl Philip vill kanske med sin verksammanställning visa att fadern Johann Sebastian kulminerade den tyska körpolyfonin, belysa Händel som skaparen av den europeiska oratoriestilen och sig själv som en tonsättare som drivit utvecklingen till oanade höjder och rest sig över sina föregångare. Vem vet.
Här inledningskören på hans Magnificat

Korsholm musikfestspel 30.7-6.8.2014

Norrut längs kusten till Korsholms musikfestspel. Pianisten, professor Henri Sigfridsson leder Musikfestspelen Korsholm som ordnas 30.7 – 6.8.2014. Sigfridsson säjer "Mitt mål är ett mångsidigt program – klassiker från den klassiska musiken blandat med andra stilar". Sigfridsson genomför nu sitt andra år som konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm. Temat är "Nordiskt Perspektiv", vilket innebär att det till stor del bjuds på musik av nordiska tonsättare. Det blir mycket musik som inte tidigare framförts under festspelen. Många av tonsättarna är sådana, vars musik sällan förekommit på festivalprogrammet. Gästkompositör är den finländske kompositören Sebastian Fagerlund.
www.korsholmmusicfestival.fi

Åbo musikfestspel 8-23.8.2014

I Åbo ordnas musikfestspelen den 8 till 23 augusti. Konstnärlig ledare är tenoren Topi Lehtipuu som gjort sig internationellt känd i synnerhet som barockmusiker så det är väl inte att undra på att den största utländska stjärnan i Åbo i sommar heter René Jacobs. Å andra sidan gör ju också tenoren Jonas Kaufman sin Finlandsdebut under festivalen så det beror ju då på vad man föredrar. Bach med Jacobs eller älskade operaarior med Kaufmann. Det intressanta är dock att bägge två samarbetar med finländska orkestrar, Jacobs med Helsingfors barockorkester och Kaufman med Jyväskylä sinfonietta. Kaufmann tjuvstartar och ger sin konsert redan den 11.7 medan Jacobs kliver upp på scenen i Åbo konserthus den 8 augusti.
www.turkumusicfestival.fi

Veckans Amadeus

Veckans Amadeus kom från Uppsala. I mars i år gav Naxos ut Wolfgang Amadeus Mozarts violinkonserter med Nils-Erik Sparf och Uppsala kammarorkester. Sparf är ju känd sedan länge som medlem i Drottningsholms barockensemble och på den här färska Mozartskivan agerar han både som dirigent och solist tillsammans med Uppsala kammarorkester. När han tar sig an de fem violinkonserter som Mozart komponerade 1775 blir det musikantiska det allra viktigaste. Sparf har också en bakgrund som folkmusiker vilket ju gör att han självfallet plockar in sina klangliga kvalitéer och kombinerar dem med rytmisk spänst och lekfullhet. En lyckad kombination.

Helsingfors festspel 15-31.8.2014

Avslutningsvis till Helsingfors och en av festivalsommarens höjdpunkter, Helsingfors festspel. Här är det frågan om massor av höjdklassiga pärlor från en uppsjö olika konstarter. Bara inom utbudet klassisk musik finns det minsann att ösa ur. För att nämna några namn bara, Elisabeth Leonskaja, Karita Mattila, Kronos kvartetten, Esa-Pekka Salonen, Radions symfoniorkester, Toronto symfoniorkester, Mika Kares, Marita Viitasalo och sist men inte minst Staatskapelle Berlin och Daniel Barenboim. Intressant är bl a det program som Staatskapelle Berlin och Daniel Barenboim gör den 7 september i Musikhuset i Helsingfors. Den här konserten är en del av festspelen trots att den ordnas en vecka efter att den egentliga festivalen avslutats. Det blir två av den tyska orkesterlitteraturens absoluta mästerverk: Franz Schuberts symfoni nr 8 ”den ofullbordade” och Strauss tondikt Ein Heldenleben. Schubert inledde komponerandet av den åttonde symfonin år 1822. Endast två satser blev klara trots att han levde ännu under sex års tid. Det som nu kommit ner till oss i dessa två satser har ibland kallats första romantiska symfonin. Den är fylld av expressiva melodislingor och positiv och glad harmonisering och innehåller verkligt kreativa kombinationer av orkesterns olika klangliga egenskaper.
www.helsinginjuhlaviikot.fi

Amadeus återkommer i etern i augusti med nya fräscha och aktuella avsnitt med en knapp timme klassisk musik varje tisdag i Radio Vega. Redaktör för säsongens sista Amadeus var Håkan Wikman.
Amadeus tillönskar alla lyssnare en musikalisk och festivalrik sommar med minnesrika upplevelser inom den klassiska musiken.


Horace Silver i Vega Groove

$
0
0

Igår ungefär vid dessa tider nådde mig sorgebudet om jazzpianisten, kompositören och hard bop-pionjären Horace Silvers död. Vi hade då precis fått färdigt torsdagens Vega Groove-sändning, som vi undantagsvis den här gången hade spelat in i förväg. Vi hade inte heller möjlighet att i det skedet göra ändringar i programmet för att få med nyheten om Silvers bortgång och rättmätigt hylla honom med ett par spår.

Däremot hade vi faktiskt mera av en ren slump valt att spela två kompositioner av Horace Silver, nämligen Opus De Funk framförd av gitarristen Danny Gattons Redneck Jazz Explosion och Peace med ensemblen Great Voices of Harlem, som betsår av jazzsångarna Mansur Scott, Gregory Porter och Donald Smith tillsammans med österrikiske trombonisten och bandledaren Paul Zauners Blue Brass.

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen55 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Så det blev ju en hyllning trots allt. Tidigare i maj uppmärksammade vi också Horace Silver med anledning av att det i år gått femtio år sedan utgivningen av hans kändaste och möjligen bästa skiva Song for My Father – vi spelade den gången The Natives Are Restless Tonight, en klassisk 1960-tals groove-jazzpärla helt i klass med titelspåret, som vi redan tidigare har spelat och som antagligen också är bekant för de flesta Groove-vänner.

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

För mitt eget jazzdiggande har Song for My Father haft en helt speciell ställning då den med sitt distinkta pianointro och det efterföljande medryckande hornrifferna sammanfattar mycket av det bästa med 60-talets oemotståndligt svängiga Blue Note-jazz. Och delvis inspirerad av den påbörjade jag för så där en tjugo år sedan min upptäcktsfärd bland dessa skatter. Att det amerikanska rockbandet Steely Dan – som en hyllningsgest - redan 1974 hade lånat en snutt av Silvers nämnda pianointro - för sin egen hitlåt Ricky Don’t Lose That Number, kände jag inte till när jag första gången hörde den (det var något tag på 80-talet och då kände jag inte ännu till Horace Silver).

Själv upptäckte jag Horace Silver – och många andra 60-tals Blue Note-jazzare via den brittiska jazz-hiphop-gruppen Us3, som hade en kort tid av succé kring mitten av 1990-talet då dom lånade – ”samplade” - grunderna för sina låtar just från 1960-talets Blue Note-katalog; Herbie Hancock, Donald Byrd, Grant Green etc. för att nämna några andra namn vid sidan om Horace Silver. Genom att återanvända igenkännbara riffer och melodislingor ville gruppen ledd av producenten Geoff Wilkonson hylla alla dessa stora jazznamn och peka på en stolt tradition. Vilket i sin tur fick en ny, yngre generation, uppväxt på hiphop att öppna öronen för jazz.

Så gick det också för mig, även om jag inte längre var helt ung då, och knappast heller uppväxt på hiphop.

Björn Krause har för övrigt för sin del lovat återkomma till Horace Silver inom kort i Sommargroove, så att håll koll på det också. Och slutligen, vila i frid, Horace Silver.

Visor på väg - Svenskfinlands största visfestival

$
0
0

I slutet av juni och början av juli är det premiär för den turnerande visfestivalen "Visor på väg". Tio orter i Svenskfinland får besök av turnén som går från Larsmo i norr till Liljendal i öster. Detta gör "Visor på väg" till den klart största visfestivalen i landet.

Turnédatum

  • 25.6 BORGÅ, Postbacken klo 19.00
  • 26.6 INGÅ, Hembygdsgården klo 19.00
  • 27.6 LILJENDAL, Liljendalgården kl 19.00
  • 28.6 BROMARV, Fiskefjället klo 18.00
  • 29.6 DRAGSFJÄRD, Söderlångvik klo 15.00
  • 2.7 LARSMO, Strandis klo 19.00
  • 3.7 KORSHOLM, Stundars klo 19.00
  • 4.7 MONÄS, Lillön klo 19.00
  • 5.7 VÖRÅ, Lotlax klo 19.00
  • 6.7 HARRSTRÖM, Paviljongen klo 15.00

Initiativtagaren och producenten Thomas Enroth på Termmusik i Jakobstad säger att förhoppningen är att bjuda på både glädje och allvar i den finlandssvenska sommarkvällen. - På repertoaren finns både nyskrivna finlandssvenska visor och somriga klassiker av allt från Taube och Vreeswijk till Olle Adolphson och Lasse Berghagen.

På scenen står en hel rad finlandssvenska artister - kända från radio och TV. Susann Sonntag, Thomas Lundin, Heléne Nyberg, Peter Svanström och Christian Vesterqvist är kända från schlager-, pop- och dansbandsscener runtom i landet, men de brinner också alla för visor. Från Sverige deltar riksspelemannen Åsa Jinder, en av världens främsta då det gäller nyckelharpa. Under turnén får vi också höra Åsa sjunga. Thomas Enroths akustiska band ackompanjerar under alla konserter.

Inför turnén släpps ett album med nya visor och sånger med de artister som deltar i "Visor på väg". Skivan säljs under turnén.

Thomas Enroth

Thomas Enroth är producent och kapellmästare från Jakobstad.
Thomas Enroth Thomas Enroth är producent och kapellmästare från Jakobstad. Bild: Termmusik

Initiativtagare, producent och kapellmästare för "Visor på väg" är Jakobstadsmusikern Thomas Enroth. Till vardag är han låtskrivare och musiker med Finland och Sverige som arbetsfält. Han samarbetar med artister som Lasse Berghagen, Henrik Åberg, Arja Saijonmaa, Sanna Nielsen och Christina Lindberg. Med sitt band Thomas Enroths Orkester gör han årligen ca 80 spelningar. År 2013 turnerade han med sin egen musikal "Från dröm till verklighet" och han har planer på att skriva en till musikal i framtiden. Våren 2015 kommer hans verk "Mina ögon i sorgen" att framföras, ett verk med solister och kör samt 2 skådespelare. I höst är han kapellmästare för "Årets stora julkonsert 2014" som turnerar 25 dagar runt om i Svenskfinland.
Thomas är också aktuell med sitt nya skivbolag som han grundat, och har lyckats få distribution med Budgetgrosisten i skara som grundat av Bert Karlsson. Artister som termmusik jobbar med Henrik Åberg Åsa Jinder Thomas Lundin Helene Scoog och några nya intressanta namn som kommer ut inom kort.

Åsa Jinder

Åsa Jinder är riksspeleman i Sverige
Åsa Jinder Åsa Jinder är riksspeleman i Sverige Bild: Termmusik

Endast 15 år gammal utsågs Åsa Jinder till riksspeleman i Sverige. Sedan dess har hon turnerat oavbrutet med sin nyckelharpa och med åren har hon dessutom börjat sjunga mera och mera. Som textförfattare och kompositör är hon kanske mest känd för klassikern "Av längtan till dig" med Cajsa Stina Åkerström som utsågs till Årets låt på Svensktoppen år 2001. Men hennes produktion är självklart större än så - hon har givit ut ett 20-tal album genom åren. På meritlistan finns dessutom två Grammispris och en vinst i Eurovision Song Contest år 1995, då hon ingick i den norska gruppen Secret Garden som vann med stämningsfulla "Nocturne". Vid sidan av artistkarriären är Åsa också en mycket uppskattad föreläsare. Som författare har hon givit ut fyra böcker och är också uppskattad kolumnist i flera svenska tidningar.

Thomas Lundin

Thomas Lundin sångare, skådespelare, programledare och schlagerexpert.
Thomas Lundin Thomas Lundin sångare, skådespelare, programledare och schlagerexpert. Bild: Termmusik

Thomas Lundin är kanske mest känd som programledare och schlagerexpert i både radio och TV i Finland och Sverige. Vid sidan av detta är han både sångare och skådespelare. I år är det 25 år sedan han debuterade som vissångare, endast 15 år gammal. Den gången var han hela Nordens yngsta medlem i Visans vänner. Som visartist har Thomas uppträtt på de stora visfestivalerna i Norden och som skådespelare har vi bland annat sett honom i succémusikalerna "PlayMe" och "Cabaret" på Svenska teatern i Helsingfors. Thomas är också en av medlemmarna i Improteater Stjärnfall. Han gör också ett stort jobb för att sprida den finlandssvenska kulturen i enspråkigt finska delar av landet. Föreställningen "Tankar från en väntsal" har i flera år turnerat i finska skolor inom ramen för svenskundervisningen. Efter ett stort antal singlar släpper Thomas sitt första hela album i höst, julskivan "Julnostalgi", som kommer i samband med "Årets stora julkonsert 2014".

Heléne Nyberg

Heléne Nyberg blev världskänd i hela Svenskfinland när hon låg på "Vegalistan" i hela två år med sången "Till en fader",
Heléne Nyberg Heléne Nyberg blev världskänd i hela Svenskfinland när hon låg på "Vegalistan" i hela två år med sången "Till en fader", Bild: Termmusik

Heléne Nyberg blev världskänd i hela Svenskfinland när hon låg på "Vegalistan" i hela två år med sången "Till en fader", skriven av Thomas Enroth och Lasse Berghagen. Heléne har rötterna i pop- och dansband, men är i dag främst vissångerska med otaliga skivor och turnéer i bagaget. Hon gör allt från stora konserter i kyrkor och konserthus till små intima spelningar. Heléne har flera gånger sjungit i radio och TV, bland annat i "Gokväll" i SVT samt "Nyhetsmorgon" och "Bingolotto" i svenska TV4. I höst är hon aktuell med Henrik Åbergs stora turné i norra Sverige. Dessutom ska hon spela in ett nytt visalbum som kommer ut i början av år 2015.

Peter Svanström

Sångaren och låtskrivaren Peter Svanström från Jakobstad.
Peter Svanström Sångaren och låtskrivaren Peter Svanström från Jakobstad. Bild: Termmusik

Sångaren och låtskrivaren Peter Svanström från Jakobstad hörs dagligen i Radio Vega under sommarmånaderna. Han har varit med och skrivit sommarlåtarna "Där himmel möter hav" och "Blå sommarvind", som båda blivit moderna finlandssvenska sommarklassiker. Tillsammans med producenten och goda vännen Tage Borgmästars har han skrivit låtar för en lång rad olika projekt. År 2003 deltog de till exempel i den finska Melodifestivalen med en låt som framfördes av Sonja Biskop. Peter gör ofta spelningar som trubadur. Under "Visor på väg" får publiken höra Peters egna låtar men också visor av idolen Ted Gärdestad.

Susann Sonntag

Susann Sonntag är Svenskfinlands egen schlager- och dansbandsdrottning.
Susann Sonntag Susann Sonntag är Svenskfinlands egen schlager- och dansbandsdrottning. Bild: Termmusik

Susann Sonntag är Svenskfinlands egen schlager- och dansbandsdrottning. Fyra gånger har hon deltagit i finska Melodifestivalen, två gånger har hon kommit på den snöpliga andra platsen. Tillsammans med dansbandet Susann Sonntags, som bland annat vunnit Stjärnbandet 2003, har hon turnerat land och rike runt i hela 30 år. Susanns rötter finns i folkmusiken och visan och fortsättningsvis klappar hennes hjärta varmt för avskalad, akustisk musik. Sedan sommaren 2002 har hon tillsammans med Thomas Lundin gjort det uppskattade programmet "Taube på vårt vis", som bland annat har gjort succé ombord på Birkas kryssningsbåtar på Östersjön. År 2004 fick Susann Svenska kulturfondens pris för det ungdomsarbete hon många år utfört i Västnyland, som uppskattad körledare och musiklärare. Till vardags undervisar hon i musik i högstadiet och gymnasiet i Karis.

Christan Vesterqvist

Christian Vesterqvist är countrysångare från Munsala
Christian Vesterqvist Christian Vesterqvist är countrysångare från Munsala Bild: Termmusik

Countrysångaren Christian Vesterqvist från Munsala började sin karriär med att tolka sånger av sina idoler Leonard Cohen och Johnny Cash. För ett par år sedan kom Christian i gång med det egna låtskrivandet och gav snabbt ut sitt första album "Livet", som fått en hel del speltid i Radio Vega. Christian har turnerat runtom i Svenskfinland, inte minst med Thomas Enroths musikal "Från dröm till verklighet". Under "Visor på väg" bjuder Christian dels på eget material.t runtom i Svenskfinland, inte minst med Thomas Enroths musikal "Från dröm till verklighet". Under "Visor på väg" bjuder Christian dels på eget material.

Min musik: Susanne spelar sin bröllopsmusik

$
0
0

Den här veckan blir ni bjudna på musik som man gärna dansar till. Ungefär hälften av all musik går på svenska och många av låtarna har spelats på ett bröllop på midsommaren 2009.

Susanne är hemma från Vörå och jobbar i tvättstugan i kommunens åldringshem. Där ser hon till att de som bor på hemmet har rena lakan och rena kläder.

När det gäller musiken på låtlistan har hon plockat med en hel del musik som spelades för fem år sedan på midsommardagen då hon och hennes man gifte sig. Enyas sång Amarantyne spelades på vigseln då de hade sagt ja till varandra. Och som avslutning på bröllopsfesten spelades Vikingarnas Vi två.

Susanne vill också komma ihåg sin moster, som gick bort för några år sedan. Det gör hon genom Kikki Danielssons sång Minnet (Memory)
- Jag har många fina minnen av min moster som ingen ta ifrån mej, säger hon.

Sist på listan har hon plockat med en sång, som är gjord som en julsång, nämligen Carola Häggqvists Himlen i min famn. Susanne berättar att hon första gången hörde den här sången på ett dop och tyckte den var så fin. För åtta månader sedan blev hon faster till en liten kille, som finns i Sverige
- När jag första gången fick hålla min lilla brorsson i min famn kändes det som om jag hade fått himlen i min famn.

Dansmusik tycker Susanne mest om, och speciellt lugna låtar.

Tyvärr har vi inte någon bild på veckans discjockey.

Måndagen den 23.6 .201.4 kl 19.30 och söndag 29.6 kl 8.05

1. TAKE MY BREATH AWAY – Berlin
2. YOU’LL SEE – Madonna
3. EN DAG I TAGET – Tommys
4. DON’T CRY FOR ME ARGENTINA – Thorleifs
5. BITTERBLUE – Bonnie Tyler
6. AMARANTINE – Enya
7. TUSEN SKÄL ATT STANNA - Lotta Engberg
8. MANNEN VID HAVET – Henrik Åberg
9. VID SILVERFORSENS STRAND – Matz Bladhs
10. MINNET – Kikki Danielsson
11. VI TVÅ – Vikingarna
12. HIMLEN I MIN FAMN – Carola Häggqvist

Bra skit på spellistan

$
0
0

Ny vecka betyder nya låtar på spellistan. Den här gången är det bland annat Isac Elliot och Markus Krunegård som får trängas med de andra stora hittarna.

Vi har riktigt bra skit på spellistan den här veckan. Lyssna och njut.

Isac Elliot / Baby I

Isac Elliots nya singel Baby I släpptes förra veckan. För att uppmärksamma det hela spelade Isac live i ett köpcentrum i Helsingfors. Det var galet mycket folk där och några hade rest ända från Estland. Louise var på plats och gav oss en rapport i Popbloggen.


Softengine / Yellow House

När Softengine var på plats i Köpenhamn för att delta i Eurovision Song Contest fick de chansen att göra några spelningar utanför tävlingen. De berättade att Yellow House togs emot med stor uppskattning, och att flera tyckte den till och med var bättre än deras Eurovisionbidrag. Vi håller nog med.


Markus Krunegård / Let's Go Nu Är Jag Din Yo

Markus Krunegård är tillbaka med det nya albumet Rastlöst blod. Catzo, som är ett stort fan, har lyssnat igenom skivan och ger den nio poäng av tio. Så här skriver hon om låten vi tagit in på spellistan: "Det hjälper också att Krunis i singeln Let's go nu är jag din yo sjunger om karaokebarer och Bon Jovi som hörs i högtalarna, min karaokebravur är nämligen Bed Of Roses. Tror ni Krunis läser mina tankar?"


Brandon Beal ft. Christopher / Twerk It Like Miley

Ni missade väl inte stegen för den nya midsommardansen? Stegkombination nummer två ska dansas till just den här låten, och varför det är så är inte svårt att lista ut. Brandon Beal är en amerikansk singer-songwriter som bor i Danmark. På Twerk It Like Miley har han fått hjälp av danska Christopher.


Mapei / Don't Wait

Stockholmsbaserade Mapei har kommit ut med en video till sin absolut fantastiska låt Don´t Wait. Hon har också gjort en EP med samma namn. Den innehåller remixar av Chance the Rapper, Benny Blanco, Kingdom och Giraffage, och även en akustisk version av låten.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Icona Pop gör det igen

$
0
0

För ungefär två år sedan slog Icona Pop igenom med låten I Love It, och plötsligt var de kända världen över. I juli förra året hade I Love It sålt över två miljoner exemplar i USA. Galna siffror, det där. För att ännu tydliggöra det hela kan det nämnas att den enda svenska artist som lyckats med samma sak är Swedish House Mafia.

Karriären pekar alltså spikrakt uppåt för denna svenska dj- och popduo, och idag släppte de sitt nya mästerverk, Get Lost. Förutom att tjejerna hade premiär för låten släpper de även en musikvideo. Låten Get Lost lär vi snart höra på radiokanaler runtom i världen, och jag tror nog den blir en hit i raden med I Love It, Girlfriend och We Got The World. Musikvideon däremot imponerar inte särskilt mycket på mig. Jag blir lite stressad av alla ord som flyger i ansiktet på mig och som tvingar mig att maniskt läsa lyriken till sången.

Men jag kan gärna get lost i deras musik, och den här låten kommer jag nog lyssna på igen. Om du vill göra detsamma så ska du klicka in dig här, där du även kan ta del av deras video.

Nu kör Allsång på Skansen 2014 igång

$
0
0

Ikväll kl 21 kör Allsången igång på Yle fem. Genast i det första programmet är brittpopparen James Blunt och det är premiär för den nya allsångsledaren Petra Marklund.

Här har ni listan över sommarens artister.

James Blunt sitter på en säng
James Blunt James Blunt sitter på en säng

Tisdagen den 24.6

Ace Wilder
Niklas Strömstedt & Eric Bazilian
Malena Ehrnman & Loa Falkman
James Blunt
Albin Johnsén & Kristin Amparo

Tisdagen den 1.7

svensk artist gundhil carling i gräset
Gunhild Carling svensk artist gundhil carling i gräset

Nina Persson
Sanna Nielsen
Gunhild Carling
Seinabo Sey
Jany Schella

Tisdagen den 8.7

Björn Skifs
Björn Skifs Björn Skifs Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Elisa's
The Fooo
Björn Skifs
Linda Pira
John-Henrik Fjällgren

Tisdagen den 15.7

artisten Laleh
Laleh artisten Laleh Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Laleh (har en egen timme efter själva allsången)
Jill Johnson & Doug Seegers
Annika Herlitz
The Real group
Ison & Fille

Tisdagen den 22.7

Electric banana band
Darin
Titiyo
Vera Nord

Tisdagen den 29.7

sånggruppen Alcazar
Alcazar sånggruppen Alcazar Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Weeping willows
Ola Salo
Alcazar
Panetoz
Stefan Nilsson
Anna Stadling & Lidingö motettkör

Tisdagen den 5.8

Takida
Orup
Linnea Henriksson
Timbuktu
John de Sohn

Tisdagen den 12.8

Jenny Wilson
Icona Pop
John Martin
Lise & Gertrud

Läs också:
Allsången kör igång med ny programledare
Allsång på X3M

Den finska sommarplågan

$
0
0

Vad gör egentligen en sommarplåga? Svaret på den frågan har Anders Nielsen som gjort låten Salsa Tequila. Salsa Tequila känns väldigt svensk (fast den är norsk), så hur låter då en finsk sommarplåga? Det har vi svaret på.

Simons sommarplåga del 1

Listen2 min 34 s
Spela upp klipp på Arenan: Simons sommarplåga del 1

Frågan är alltså, vad gör en sommarplåga? Vilka element är det som behövs för att det ska bli den där låten som man hatar men ändå bara älskar och måste få dansa till?

Enligt Anders Nielsen är det: dragspel, saxofon och en video med text. Och ja, vi får inte glömma det viktigaste: spansk text.


Anders tycks ha slått huvet på spiken, för videon har redan närmare 500 000 visningar när det här skrivs, och mer lär det bli.

Simons sommarplåga del 2

Listen2 min 58 s
Spela upp klipp på Arenan: Simons sommarplåga del 2

Hur gör man då en riktigt bra finsk sommarplåga? Lyssna på Simon Karlssons version i klippen här bredvid. Smyger det sig in en tango kanske? eller något snabbare? och vad ersätter vi spanskan med?


Skäri-Kalle valsade in i studion – se video

$
0
0

Då Arne Alligator klär av sig djungelshortsen och spelar vuxenmusik kallar de sig för The Gators. Macke Granberg och Tomas Nyberg besökte Yle Huvudstadsregionen med sin nya låt Skäri-Kalles Skärgårdsvals.

The Gators är ett traditionellt coverband som spelar på firmafester och bröllop. Tanken på en egen låt har mognat ett tag.

- I vinterrusket började foten stampa i tre fjärdedelstakt, och vi kände att nu var det en vals på väg, berättar gitarristen Macke Granberg.

Till en början handlade sången om det traditionella, sol, sommar och sånt.

- Vi vill ha lite mer innehåll, så nu handlar sången om Skäri-Kalle, som är kusin till Torsten med borsten, berättar sångaren Tomas Nyberg.

Så här lät det i studion imorse:

Min musik: Mikaels musik sträcker sig från Händel till ABBA

$
0
0

Mikael Törnroos lyssnar på musik alltid då det är möjligt. Hans låtlista har bredd för den här veckan bjuds det på Händel, jazzstandards, svensk folkmusik i jazzform, 60-talspop och nyare populärmusik

Mikael är en drygt 60-årig fartygsklarerare från Vasa och har bott i Vasa i princip hela sitt liv. Det Vasa som han betraktar som sitt är stadsdelen Dragnäsbäck, endast tre km från centrum. Men då han var liten var det som att bo på landet med höns och hästar nära.

- Idag, då barnen, två döttrar, flyttat ut är det jag och hustru Ann-Maj som bor ”Bäckin” som Dragnäsbäck kallas i folkmun.

Jobbat med fartyg i över 30 år

Jobbet som fartygsklarerare, som han ägnat sig åt sen 1980, kallas agent eller ship’s agent på engelska och består i att verka som rederiets lokala ombud . I huvudsak se till så att allt fungerar och att fartyget kommer in till hamnen och ut från hamnen så snabbt som möjligt, för tid är pengar och och att ligga i hamn ger inga pengar.

En stor del av sin fritid ägnar han åt idrott, numera mest motionsidrott i form av simning och cykling. Tidigare ingick ockå löpning i motionskorgen men inte numera. Ännu tidigare var han aktiv inom ishockey och fotboll och ”avslutade” sin fotbollskarriär som domare – det höll på i över trettio år det också.

Brittpoppen väckte musikintresset

- Musiken har alltid funnits i mitt liv. Min pappa var en aktiv radiolyssnare, så radion stod alltid på hemma och 1963, då Beatels och övriga brittpopen slog igenom öppnades en ny fantastisk musikvärld.

Sedan dess har musikintresset utvidgats och han betraktar sig idag nog som en allätare vad musik beträffar. Det speglar sig också i att han så ofta som möjligt går på live-konserter, allt från Vasa Stadorkesters framträdanden till blues- och jazzkvällar på mindre ställen. Och konsertresor till Helisngfors och Stockholm inte att förglömma.

-Jag har också försökt beskriva mitt musikintresse genom låtvalen. Där förekommer både klassiskt i form av Händel, jazzstandards, svensk folkmusik i jazzform, 60-talspop, nyare populärmusik osv, och i flera fall är det låtar som inte spelas riktigt ofta på radio.

Måndag den 30.6.2014 kl 19.30 och söndag 6.6 kl 8.05

1. MUSIC (WAS MY FIRST LOVE) – John Miles
2. MINNIE THE MOOCHER – Cab Calloway
3. JAN JOHANSSON – Visa från Utanmyra
4. SISSEL KYRKJEBÖ – Lascia che io piagna
5. MISTY – Errol Garner
6. CRYING – K D Lang
7. HOLE IN THE WORLD – Eagles
8. MY FATHER’S EYES – Eric Clapton
9. OVER THE RAINBOW – Eva Cassidy
10.YOU’LL NEVER WALK ALONE – Gerry and the pacemakers
11.RUNNING SCARED – Roy Orbison
12.THANK YOU FOR THE MUSIC - ABBA

Rapbattle med Medina

$
0
0

Vi träffar Medina och snackar om Finland och deras nya Europasatsning. Dessutom får de tävla i en rapbattle. Vinnaren får till en grym hit.

Duon Medina består av Sam-E (Sami Daniel Rekik) och Alibi (Ali Jammali) och i lördags (28.6) spelade de på Klacken i Lillby.

- Det var amazing där ute. Cirka tvåtusen människor som skrek och hoppade, det slår inte fel. Publiken bjöd på sig själva och var med från början till slut. De kunde våra texter och sjöng med, säger Sami.

Efteråt ville publiken så klart snacka med duon, men trots en del svåra österbottniska dialektord, så gick det bra.

- Jovisst, vi har ju Mark Levengood i Sverige så vi fattar vad ni säger, säger Sami.

- Men visst var det svårt att förstå när de väl kickade dialekter. Men då är det bara att skratta och säga ja ja, säger Ali.

Kanske en låt på finska

Precis som namnet Sami antyder så har han finska rötter. Samis mamma Eija kommer från Finland, så han kan prata lite finska. I framtiden kanske det till och med kommer en låt på grannspråket.

- Man vet aldrig. Element har funnits innan. Det finns en låt där Sami lagt några rader på finska. Låten heter Jag är så full, säger Ali.


Medina har profilerat som något av ett sommarplågeband, eller hur vi nu ska uttrycka det. Att göra sommarplågor vad ändå inte något som duon planerat.

- Där palmerna bor var väl först ut i vår sommarplågskollektion. Det var verkligen oväntat. Vi var faktiskt på väg att lägga ner gruppen efter det albumet, men låten blev stor utomlands - i medelhavet och ställen där det finns svenska turister. När de sedan kom tillbaka låg vi typ tvåa på Spotify i Sverige, och då ringde alla skivbolag, så vi tänkte att äh, vi kör en runda till.

Och det var tur att de bestämde sig för en runda till, för nu funderar de också på att ta över Europa.

- Vi åker till Paris och spelar in lite låtar och sen får vi se om vi kan lansera någonting i Europa och Mellanöstern. Då ska det bli på engelska, franska och arabiska. Vi byter namn och konstellationer. Det är fortfarande jag och Ali, men vi tar in nya artister, säger Sami.

Medina och låttitlarna

Listen2 min 22 s
Spela upp klipp på Arenan: Medina och låttitlarna

Rapbattle med Medina

Listen2 min 58 s
Spela upp klipp på Arenan: Rapbattle med Medina

Vad ska ni kalla er?

- Det vet vi inte ännu. Ali föreslog Platinum Boys. Jag spydde, säger Sami.

Hör mer från intervjun i klippen här bredvid. I det första får du höra ifall killarna förstår vad Hannes Björkqvist säger på Björködialekt, och så får de också en del kniviga frågor om sina låttitlar.

I det andra klippet får du veta vem som är den bästa freestylerapparen. Det går hårt till i Veckoslutskommitténs rapbattle, kan vi lova.

Här hör du hela intervjun.

Sol, fest och musik i Ekenäs

$
0
0

Livemusik, en dj och tävlingar fick Ekenäsborna njuta av under #x3mfest i Ekenäs i fredags.

I fredags styrde #x3mfest kosan mot sommarstaden Ekenäs - och visst var där sommar och sol! När festteamet, webb-Catzo och sommar-Louise, anlände var allting inför kvällens festligheter ännu oklart. Men ett, tu, tre hade både festplats, tält, band och DJ hittats! I Ekenäs löser sig allting.

Festen inleddes med livemusik av Endorfin och gästerna började trilla in på festen som ordnades på Café Wilda. På sidan om kunde man delta i vår kondomtävling och också spela olika spel i Stallörsparken. Efter Endorfins session var det mikrofonen fri för vem som helst att grabba tag i, och förbi kom ett helt möhippegäng och stämde upp i sång och dans! Underbart! Sedan fortsatte kvällen i sällskap med bra musik av DJ Macke och en kextävling ordnades. Vem lyckas få kexet från pannan ner i munnen snabbast - utan att använda händerna?

Kvällen var lyckad på alla sätt och vis - tack Ekenäs och tack till alla som hjälpte till!




Tove Styrke på spellistan

$
0
0

Vi får in två starka danslåtar på spellistan den här veckan. Och vet du vad? Tove Styrke är tillbaka med en ny singel.

För några år sedan spelade Tove Styrke på Svenska Talande Klubben i Vasa. Nu är hon tillbaka med en ny singel och snart också nytt album. Kanske det också blir en till STK-spelning? Förutom Tove har vi också fått in härliga Clean Bandit på listan.

Tove Styrke / Even if I'm Loud It Doesn't Mean I'm Talking To You

Tove Styrke är kvinnan som står bakom veckans längsta låttitel. Det är nästan tre år sedan vi hörde något nytt från Tove, så det är verkligen en välkommen singel. Låten är producerad av Johan T Karlsson från Familjen och Calle Ask. Senare i år väntas Toves nya album komma ut, och där finns såklart den här låten med.


Clean Bandit ft. Sharna Bass / Extraordinary

Brittiska Clean Bandit slår sig ihop med Sharna Bass och gör en skön låt med 90-tals vibbar. Låten finns med på debutalbumet New Eyes. Kolla in den drömska videon där violiner flyter i bäcken och en griskulting sover på pianot. Den är inspelad på Kuba. Vi är inte alls avundsjuka på deras lilla solresa.


Så här ser hela spellistan ut

Här kan du kolla in alla låtar som för tillfället finns på spellistan. Du ser också hur ofta vi spelar dem. Spellistan finns också på Spotify, men där saknas så klart låtar som inte publicerats på Spotify.

Viewing all 2895 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>