Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all 2895 articles
Browse latest View live

"Är du kvinna får du kämpa dubbelt upp"

$
0
0

Det finns bara ett alternativ för kvinnliga musiker; att synas, höras, spela och att själv se till att det blir möjligt. Berlinbaserade skivbolaget Monika Enterprise har i över femton års tid nischat sig på kvinnliga artister. Bolagets chef, musikern Gudrun Gut beklagar sig över att den här nischen fortfarande är en nisch.

- Musikbranschen är väldigt macho, säger Gudrun Gut som i över trettio års tid bland annat själv spelat i band, drivit skivbolag, gjort radioprogram; sett Berlins musikscen vara allt från punk till elektroniska vardagsrumsfester.

Gut började spela musik 1979, under punkperioden. Då var såväl kvinnor och män en självklar del av scenen, men då pengar kom in i bilden så förändrades det här.

- Det som hände var att killarna blev mera professionella kring del hela.

- Och kvinnorna förblev punk, fyller Merja Kokkonen i.

Kokkonen är bosatt i Berlin och ger ut sin musik under artistnamnet Islaja, på Guts skivbolag. Hon konstaterar att musikbranschen är fylld av bästa broder nätverk.

- ”Klubb för män” grejen är det största problemet, menar Kokkonen.

Manliga artister bokas för festivaler och det skrivs artiklar om dem. Det beror enligt Kokkonen på att de har personliga band till journalister och arrangörer, något som kvinnorna inte har.

- Jag vet inte riktigt var det händer, var en klick blir en klick. Jag har spelat i band med killar och de var mycket noggranna med att vi kvinnor inte skulle få mera uppmärksamhet än de själva fick.

- Nu då de samma männen ordnar festivaler så finns det inte en enda kvinna på programmet. Det är nästan som en hämnd.

Tiondel

Kvinnor utgör bara tio procent av musikbranschen, något som är skrattretande säger Gudrun Gut. Bland musikjournalister är läget ännu sämre.

Musikbranschen brukade vara framåtblickande och gå i bräschen för förändring. Idag är den mest konservativa av konstformerna. Kvinnor har en större del i alla andra konstformer och musikbranschens problem beror på det här, så lyder Guts teori.

Socialt perspektiv

1997 var den tyska musikindustrin inne i en stadionfas, vilket också innebar ett konservativt sound och tänk. Gut startade sitt skivbolag Monika eftersom hon ville göra lite socialt arbete. Nischen blev att knyta an fina kvinnliga artister till bolaget. Att det här ännu idag är en nisch, beklagar Gut däremot. Väldigt lite har hänt.

Gut betonar ändå att styrkan med Berlin är att människorna själva skapar kulturen, ingen annan gör det åt dem.

- Världen behöver flera chefer som Gudrun. Så kan man verkligen förändra något, säger Merja Kokkonen. Att någon gör själv är inspirerande och sådant sprider sig vidare till andra länder.

- Om du vill fixa saker, gör dem själv säger Gudrun Gut och om du är kvinna måste du kämpa dubbelt upp.

Det är en omöjlighet för kvinnor att inte höras i den popmusik som reflekterar våra känslor och sociala relationer.

- Den handlar om livet här och nu, menar Gudrun Gut.

Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett, om de elektroniska musikerna Merja Kokkonen och Gudrun Gut i radio Vega på söndag 7.9 klockan 9.03 och onsdag 10.9 klockan 11.03.


Thomas Lundin fick fem frågor om dans

$
0
0

Thomas Lundin debuterar på Danslistan med nya låten Bara när jag blundar. En sång skriven av vissångerskan Anna Döbling och i Thomas Enroths arrangemang en danslåt lämplig på vilket dansgolv som helst. Lundin har gästat Vegalistan under åren, men nu testar vi honom för första gången hos dansvännerna.
Thomas fick fem frågor om hans förhållande till dansmusik.

1) Danslistan - hur känns det?

- Framför allt var det oväntat - men samtidigt både roligt och smickrande. Uppfattar mig själv som vissångare och Bara när jag blundar som en visa. Jag har sjungit den på flera visfestivaler, för en sittande publik, under sommaren. Att nån kommer på tanken att dansa gör mig lite överraskad, men mest glad! Bättre feedback kan man kanske inte få? Att nån inte kan sitta still när den hör ens sång?

2) Hurudant förhållande har du till dansbandsmusik?

- I min barndom var dansmusik det samma som mys hemma hos mommo och mofi. Där lyssnades det mycket på Flamingo och Sten & Stanley. Senare i livet hade jag väl, lite fördomsfullt och slentrianmässigt, samma inställning till dansband som de flesta andra - en musikstil man lätt kan se ner på, hånle åt, och inte riktigt ta på allvar. Men det vände när jag år 2008 började jobba för P4 Dans i Sveriges radio. Då kom jag genren närmare och lärde mig vad det hela handlar om. Fördomar handlar ju nästan alltid om okunskap. I dag kan jag lätt skilja på god och dålig dansmusik. Det kunde jag inte förr. Då lät allt som en enda smörig sörja.

Idag kan jag skilja mellan god och dålig dansmusik

3) Som sidekick åt Deutgen i P4 har du lyssnat på en hel del dansband på sistone; är musiken och kulturen den samma idag som när det begav sig med Vikingarna, Sven Ingvars, Flamingo osv på 60-70-talet?

- Jag som har vuxit upp i Finland på 80-talet, har lite svårt att med exakthet uttala mig om dansbandsmusiken i Sverige på 60- och 70-talet... Men rent musikaliskt tycker jag personligen att det låter rätt lika, då som nu. Själva kärnan i dansbandskulturen - ett band spelar, folket dansar - är ju också den samma. Också om det hela var större förr i tiden, räknat i publiksiffror alltså.

4) Dansbandsmusiken delar folket - vad kan banden/arrangörerna/redaktörerna göra för att lyfta dansbandskulturen?

- Dansbandsmusik är ju en speciell genre och jag tror att den ska få vara det. Precis som du säger, delar den folket, och det tror jag inte vi kan kringgå. Det kommer den alltid att göra. Och det är också det som är själva charmen. Personligen längtar jag inte efter en värld där det finns mera dansmusik.

5) Är det bra eller illa att som du göra schlager och visa och nu "dans"-musik?

- Min identitet som vissångare rubbas inte det minsta av detta! Ser det bara som en rolig chans att få vara med och tävla - och det gillar jag. Men varken jag, eller låtens kompositör och textförfattare Anna Döbling, uppfattar oss som dansbandsmusiker. Tror inte heller att publiken kommer att göra det.

Säger alltså Thomas Lundin, en av veckans utmanare på Danslistan.
Häng med i röstningen!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Vegatoppen får egen sändning

$
0
0

Vegatoppen sänds från och med fredag 5.9 kl.22.15 - 23.00 i Radio Vega. Redan tidigare har lyssnarna kunnat rösta på låtarna på webben och utmanarna har blivit presenterade i Skivrådet under Nöjesfredags första timme. Det här fortsätter som tidigare. I Vegatoppen på fredagkvällarna presenteras och spelas alla låtar på listan. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Grundtanken då Vegatoppen startade var att den skall återspegla den musik som spelas prime-time på kanalen. Varje vecka presenteras fyra utmanare i Nöjesfredag med start kl.13.03, i programmet kan man också kommentera låtarna på Facebook eller per sms. Listan på totalt tio låtar finns på webben, där man också har möjlighet att lägga ett plus eller minus för varje låt.

Vill ni veta vilka kriterier som gäller för låtar som kommer in på listan kan ni läsa Kjell Ekholms kolumn Den mystiska spellistan

Notera att Danslistan fortsätter som förut på söndagar kl.14.06 med repris på tisdagar kl.13.03.

Min musik: Nostalgilista från Jomala

$
0
0

En lista där nostalgi är genomgående temat, beskriver Maj Lindberg sin låtlista. Hon har valt flera artister vars popularitet har spänt över fyra årtionden - Rod Stewart, Bee Gees och Dire straits. Dessutom älskar hon italiensk musik så med finns Zucchero och Alice.

Hon presenterar sig som en västnylänning i förskingringen. Hon lever, bor och jobbar på Åland sedan 1971.

- Ett helt liv för många, inte så lång stund för mig, som alltid haft täta kontakter till hembygden. Men här är bra att bo.

I Jomala på Åland driver Maj och hennes man ett företag, Snickarboden, som tillverkar träpersienner av alla tänkbara trevliga träslag, som de sågar till och saluför till många platser runtom i världen. Hon tycker att det är trevligt att jobba med vacker inredning.

Majs favoritmusik är mycket präglad av att hon tillhör årsmodell -47. Hon säger att det har varit något helt omvälvande att ha fått vara 20 år 1967.

- Aldrig någonsin tidigare hade man fått uppleva så mycket fantastisk populärmusik producerats som då. Tack vare den moderna tekniken kan man nu på nytt njuta av allt detta,som redan hade hunnit glömmas bort på gamla bandupptagningar. Bara genom en knapptryckning får man nu allt serverat, med både bild och ljud, och i mycket bättre kvalitet dessutom jämfört med då.

Ont om musikprogram i 60-talets radio

Hon konstaterar att man som tonåring på 60-talet inte precis drunknade i program på radio och tv med populärmusik. Man fick nöja sig med ett program per vecka - rena stenåldern jämfört med dagens utbud. Men det fanns piratradiostationer, som satte guldkant på en tonårings liv då, minns Maj. Radio Luxembourg t.ex lyssnade hon och hennes generation hänfört till på nätterna, trots att sändningarna var svaga och skrapiga, men det gav möjlighet till att få ta del av den Italienska San Remo-festivalens fantastiska musik.

-Några somrar då jag var i England i slutet av 60-talet fick man paradisisk musik njutning från Radio London och Radio Caroline.

Hon minns att de också hade haft en piratradiostation i Östersjön en kort period 1961-1962. Svenska Radio Nord, som sände från fartyget Bon Jour med finlandssvenska Jack Kotschack i spetsen. Förutom i Sverige hördes den bara på Åland och södra Finland.

- Det var "kalas" och jag var ca 14 år. Men njutningen blev kort och det var landssorg för min generation när den togs bort.

50 artister reducerades till 12

Majs låtlista består av favoriter från -60, -70 och -80-talet. Hon kan inte bli mätt på den musiken och många av artisterna har haft karriärer som har fortsatt över 3-4 decennier. Hon tycker att de är fantastiska förmågor. Det finns så många proffsiga artister som Maj inte fick plats för. Hennes första spontana hopplock resulterade i 50 absoluta favoriter, som hon kunde dela med sig.

- Sorry nu Jerry Lee Lewis, Creedence, Tom Jones, Roy Orbison, Dr Hook, Beach Boys, Elton John, Elvis, Simon&Garfunkel, Chris Norman/Smokie, Lobo, Diana Ross, Abba, Roxette, Celine Dion, Gianna Nannini, Andrea Bocelli, Umberto Tozzi, Ramazotti, Albano, och en hel hög franska artister etc. etc.... Åhh, det finns så många fantastiskt fina...

Maj spelade själv piano när hon gick i lågstadiet (småskolan hette det då på -50 talet). Hennes lärarinna gav lektioner efter skoldagen, men hon minns bara en evigt lång väntan efter sista lektionen innan lärarinna hade tid. Maj minns att hon själv nog inte var tillräckligt energisk att fortsätta lära in noter så hon började spela på gehör. Det blev inte så märkvärdigt av det sen, fast det var roligt, säger hon.

- Hoppas det finns några fler där ute som kan njuta av min spellista, så blir jag riktigt glad.

Måndagen den 1.9.2014 kl 19.30 och söndag 7.9 kl 8.05

1. SAVED BY THE BELL – Bee Gees
2. THE AIR THAT I BREATH – The Hollies
3. PHOTOGRAPH – Ringo Starr
4. TICKET TO HEAVEN – Dire Straits
5. TOUGHER THAN THE REST – Bruce Springsteen
6. HAVE YOU REALLY EVER LOVED A WOMAN – Bryan Adams
7. BRIGHTON BEACH – Rod Stewart
8. COSI CELESTE – Zucchero
9. PROSPETTIVA NEVSKI – Alice
10. SNART KOMMER ÄNGLARNA ATT LANDA – Ulf Lundell
11. IF I COULD TURN BACK TIME – Cher
12. IS ANYBODY GOING TO DAN ANTONE – Country express

"Är du kvinna får du kämpa dubbelt upp"

$
0
0

Det finns bara ett alternativ för kvinnliga musiker; att synas, höras, spela och att själv se till att det blir möjligt. Berlinbaserade skivbolaget Monika Enterprise har i över femton års tid nischat sig på kvinnliga artister. Bolagets chef, musikern Gudrun Gut beklagar sig över att den här nischen fortfarande är en nisch.

- Musikbranschen är väldigt macho, säger Gudrun Gut som i över trettio års tid bland annat själv spelat i band, drivit skivbolag, gjort radioprogram; sett Berlins musikscen vara allt från punk till elektroniska vardagsrumsfester.

Gut började spela musik 1979, under punkperioden. Då var såväl kvinnor och män en självklar del av scenen, men då pengar kom in i bilden så förändrades det här.

- Det som hände var att killarna blev mera professionella kring del hela.

- Och kvinnorna förblev punk, fyller Merja Kokkonen i.

Kokkonen är bosatt i Berlin och ger ut sin musik under artistnamnet Islaja, på Guts skivbolag. Hon konstaterar att musikbranschen är fylld av bästa broder nätverk.

- ”Klubb för män” grejen är det största problemet, menar Kokkonen.

Manliga artister bokas för festivaler och det skrivs artiklar om dem. Det beror enligt Kokkonen på att de har personliga band till journalister och arrangörer, något som kvinnorna inte har.

- Jag vet inte riktigt var det händer, var en klick blir en klick. Jag har spelat i band med killar och de var mycket noggranna med att vi kvinnor inte skulle få mera uppmärksamhet än de själva fick.

- Nu då de samma männen ordnar festivaler så finns det inte en enda kvinna på programmet. Det är nästan som en hämnd.

Tiondel

Kvinnor utgör bara tio procent av musikbranschen, något som är skrattretande säger Gudrun Gut. Bland musikjournalister är läget ännu sämre.

Musikbranschen brukade vara framåtblickande och gå i bräschen för förändring. Idag är den mest konservativa av konstformerna. Kvinnor har en större del i alla andra konstformer och musikbranschens problem beror på det här, så lyder Guts teori.



Socialt perspektiv

1997 var den tyska musikindustrin inne i en stadionfas, vilket också innebar ett konservativt sound och tänk. Gut startade sitt skivbolag Monika eftersom hon ville göra lite socialt arbete. Nischen blev att knyta an fina kvinnliga artister till bolaget. Att det här ännu idag är en nisch, beklagar Gut däremot. Väldigt lite har hänt.

Gut betonar ändå att styrkan med Berlin är att människorna själva skapar kulturen, ingen annan gör det åt dem.

- Världen behöver flera chefer som Gudrun. Så kan man verkligen förändra något, säger Merja Kokkonen. Att någon gör själv är inspirerande och sådant sprider sig vidare till andra länder.

- Om du vill fixa saker, gör dem själv säger Gudrun Gut och om du är kvinna måste du kämpa dubbelt upp.

Det är en omöjlighet för kvinnor att inte höras i den popmusik som reflekterar våra känslor och sociala relationer.

- Den handlar om livet här och nu, menar Gudrun Gut.



Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett, om de elektroniska musikerna Merja Kokkonen och Gudrun Gut i radio Vega på söndag 7.9 klockan 9.03 och onsdag 10.9 klockan 11.03.

Känner du igen dem?

$
0
0

Skådespelare, modeller och andra kändisar rör sig inte bara i sina egna kretsar. Ibland hittar du dem i musikvideor också. Här har du en hel drös med videor som innehåller större eller mindre rollprestationer av personer som vanligtvis inte sysslar med musik.

För en tid sedan listade vi musikvideor med skoltema. En av kommentarerna till artikeln löd: "Va gör Pharrell Williams I Gwen Stefanis musikvideo!?" Vi kollade genast lite närmare på videon och visst är det Pharrell Williams som dansar tillsammans med Gwen Stefani. Men han varken sjunger eller rappar. Han bara är. Okej, nu är det så att Pharrell faktiskt skrivit låten tillsammans med Gwen, men det är ändå ganska roligt att han bara dyker upp sådär i några sekunder.

Pharrell är inte den enda som gjort små roller i musikvideor. Här kommer en diger lista med kändisars så kallade cameoroller i olika musikvideor.

Anne Hathaway och Kristen Stewart

I den här ganska nya videon av Jenny Lewis ser vi Anne Hathaway, Kristen Stewart och Brie Larson spela instrument. Och bära mustasch.


Kristen Stewart är också med i Marcus Fosters vackra video till I Was Broken.

Förvandlingar

Spindelmannen, alltså Andrew Garfield, genomgår en annan sorts förvandling i Arcade fires video We exist.


I Slow Clubs video till Beginners får vi också se en viss skådespelare göra något helt annat än vi är vana vid. Här drar nämligen Daniel Radcliffe (alltså Harry Potter) en riktig ångestfylla. En annan kille som tar sig an en ny roll är Jake Gyllenhaal. Här ser vi honom som full tennisspelare i Vampire Weekends Giving Up The Gun.

Aerosmith och de snygga och unga skådisarna

Alicia Silverstone och Steven Tylers egen dotter Liv Tyler (som då ännu var en tonåring) rymmer från skolan för att bege sig ut på äventyr i äkta 90-tals tappning.


Alicia Silverstone var också med i Cryin' och Amazing tillsammans med skådespelaren Jason London. I videon till låten Jaded har Alicia ersatts av skådespelaren Mila Kunis. Kolla här.

Typerna från tv-serier

I videon till Always av Bon Jovi kan vi se en mycket ung Keri Russell. Det här var innan hennes stora roll som Felicity i serien med samma namn.


En annan typ som var med i en populär serie är James Van Der Beek. Han syns också i Keshas video för Blow. När vi nu ändå är inne på ungdomsserier måste vi nämna
Micha Barton som springer omkring i underkläderna i Noel Gallagher's High Flying Birds video till Everybody's On The Run. Och ibland är skådisen inte bara en skådis. I Cobra Starships låt Good Girls Go Bad sjunger också Leighton Meester. Här ser du den videon.

Framgångsrika skådespelare

Scarlett Johansson gör en stor roll i Justin Timberlakes video till What Goes Around...Comes Around.


En annan stor skådespelare är Charlize Theron, och henne ser vi i Brandon Flowers video Crossfire.

Indieprinsessa

I The Offsprings She's Got Issues ser vi en ung Zooey Deschanel med rött hår och rollerblades.


Supermodeller

Kate Moss är sexig i The White Stripes video som är regisserad av Sofia Coppola.


En annan modell som figurerat i en musikvideo är Helena Christensen. Här kramas hon med Chris Isaak. Och så får vi inte heller glömma George Michaels videor till Freedom och Too funky, som kryllar av supermodeller.

Pamela Anderson

Pamela Anderson spelar Kanye Wests kärleksintresse i den här snygga videon till låten Touch the sky.


Pamela är också med i den här videon, där bandet får äran att spela på hennes kropp.

Seth Rogen och många fler

Seth Rogen, Danny McBride och Elijah Wood har stora roller i Beastie Boys video Make some noise. Videon innehåller också många flera cameos.


En massa kända skådisar, bland andra trion jag nämnde tidigare var också med i kortfilmen Fight For Your Right (Revisited). Se den!

En annan video som innehåller inte bara en, utan två skådisar är Love The Way You Lie av Eminem och Rihanna. Skådespelarna är Megan Fox och Dominic Monaghan.

Pojkvännerna

Alexander Skarsgård föreställer en riktigt dålig pojkvän i Lady Gagas Paparazzi. Jonas Åkerlund har regisserat, och Lady Gaga snackar svenska.


En tid var Ben Affleck ihop med Jennifer Lopez. Då fick han vara med i hennes video till Jenny from the block.

Snygga danser

Christopher Walken dansar glatt i Weapon Of Choice av Fatboy Slim.


En annan dansare är en mycket ung Courteney Cox (från tv-serien Friends) som dras upp på scenen av Bruce Springsteen i Dancing in the dark.

Sjunger på låtsas

I Elton Johns video till låten I want love kunde man tro att Robert Downey Jr. sjunger, men så är nog inte fallet.


En annan som fejksjunger är Zach Galifianakis. Artisten heter Fiona Apple och låten heter Not About Love.

Småroller

Ben Stiller föreställer en arg granne i P.Diddys Bad boys for life .


En annan liten roll tillföll Eva Mendes, när hon var "sexy latina" i Will Smiths video till låten Miami.

Våldsamma historier

Jennifer Love Hewitt och Mickey Rourke medverkar i Enrique Iglesias video till Hero som blir riktigt dramatisk där mot slutet.


En annan våldsam historia görs av en tuff Pink, tillsammans med skådespelaren Jeremy Renner. Låten heter passande nog Trouble, och här är videon.

"Är du kvinna får du kämpa dubbelt upp"

$
0
0

Det finns bara ett alternativ för kvinnliga musiker; att synas, höras, spela och att själv se till att det blir möjligt. Berlinbaserade skivbolaget Monika Enterprise har i över femton års tid nischat sig på kvinnliga artister. Bolagets chef, musikern Gudrun Gut beklagar sig över att den här nischen fortfarande är en nisch.

Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett

- Musikbranschen är väldigt macho, säger Gudrun Gut som i över trettio års tid bland annat själv spelat i band, drivit skivbolag, gjort radioprogram; sett Berlins musikscen vara allt från punk till elektroniska vardagsrumsfester.

Gut började spela musik 1979, under punkperioden. Då var såväl kvinnor och män en självklar del av scenen, men då pengar kom in i bilden så förändrades det här.

- Det som hände var att killarna blev mera professionella kring del hela.

- Och kvinnorna förblev punk, fyller Merja Kokkonen i.

Kokkonen är bosatt i Berlin och ger ut sin musik under artistnamnet Islaja, på Guts skivbolag. Hon konstaterar att musikbranschen är fylld av bästa broder nätverk.

- ”Klubb för män” grejen är det största problemet, menar Kokkonen.

Manliga artister bokas för festivaler och det skrivs artiklar om dem. Det beror enligt Kokkonen på att de har personliga band till journalister och arrangörer, något som kvinnorna inte har.

- Jag vet inte riktigt var det händer, var en klick blir en klick. Jag har spelat i band med killar och de var mycket noggranna med att vi kvinnor inte skulle få mera uppmärksamhet än de själva fick.

- Nu då de samma männen ordnar festivaler så finns det inte en enda kvinna på programmet. Det är nästan som en hämnd.

Tiondel

Kvinnor utgör bara tio procent av musikbranschen, något som är skrattretande säger Gudrun Gut. Bland musikjournalister är läget ännu sämre.

Musikbranschen brukade vara framåtblickande och gå i bräschen för förändring. Idag är den mest konservativa av konstformerna. Kvinnor har en större del i alla andra konstformer och musikbranschens problem beror på det här, så lyder Guts teori.



Socialt perspektiv

1997 var den tyska musikindustrin inne i en stadionfas, vilket också innebar ett konservativt sound och tänk. Gut startade sitt skivbolag Monika eftersom hon ville göra lite socialt arbete. Nischen blev att knyta an fina kvinnliga artister till bolaget. Att det här ännu idag är en nisch, beklagar Gut däremot. Väldigt lite har hänt.

Gut betonar ändå att styrkan med Berlin är att människorna själva skapar kulturen, ingen annan gör det åt dem.

- Världen behöver flera chefer som Gudrun. Så kan man verkligen förändra något, säger Merja Kokkonen. Att någon gör själv är inspirerande och sådant sprider sig vidare till andra länder.

- Om du vill fixa saker, gör dem själv säger Gudrun Gut och om du är kvinna måste du kämpa dubbelt upp.

Det är en omöjlighet för kvinnor att inte höras i den popmusik som reflekterar våra känslor och sociala relationer.

- Den handlar om livet här och nu, menar Gudrun Gut.



Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett, om de elektroniska musikerna Merja Kokkonen och Gudrun Gut i radio Vega på söndag 7.9 klockan 9.03 och onsdag 10.9 klockan 11.03.

Min musik: Dansmusik på båda inhemska

$
0
0

Dansmusik - både finsk och svensk - är det som ekar i Henrys bil och traktor. I sin lista vill han tacka olika personer, som han har stött på på sistone. Du får också roliga berättelser på äkta Renum-mål.

Henry Finnbäck är bosatt i Renum i Borgå. Han jobbar som montör och har jordbruket som sin hobby.

Dansmusiken ligger närmast hjärtat och i bilen och traktorn kör han på med full volym och njuter av att sjunga med. Att ta sig till dansbanorna och dansa så svetten lackar hör också till hans fritidssysselsättningar - speciellt tycker han om Matti & Teppo.

- Ja tvinnar nog lite efter dem, ifol såg jag dem live 14 gånger på nio månader.

Till varje låt har Henry nånting skoj att berätta: för en vecka sedan blev han opererad och nedsövd och då han vaknade upp frågade han av sjuksköterskorna om han har kommit till himlen då han blev uppassad med kaffe och god mat. Han tyckte hela nedsövningen och uppvakningen var som en lite bit av himlen och därför har han valt En liten bit av himlen med Thorleifs med på listan.

Andra artister som finns med är Anne Mattila - som förövrigt är den enda av artisterna på listan som Henry har kramat om - och Henry Åberg, Lasse Stefanz, Jukka Kuoppamäki och Hans Martin.

- Jag blev en gång tillfrågad vem som är bättre Elvis eller Hans Martin. Då svarade jag Hans Martin, för jag förstår vad han sjunger.

Njut av Henrys dansanta låtlista och hans roliga historier!

Måndagen den 8.9.2014 och söndag 14.9 kl 8.05

1. GENOM NATTEN – Exodus
2. ELÄMÄ ON LAHJA – Anne Mattila
3. JAG HAR HÖRT OM EN STAD – Hans Martin
4. VIISITOISTA KESÄÄ – Kari Tapio
5. LJUS OCH VÄRME – Vikingarna
6. RIKTIG KÄRLEK – Lasse Stefanz
7. TA MIG HEM – San Marino & Linda
8. EN LITEN BIT AV HIMLEN – Thorleifs
9. HEMMA IGEN – Henry Åberg
10. GREEN GREEN GRASS OF HOME – Lasse Stefanz
11. PALJON SANOMATTA JÄÄ – Jukka Kuoppamäki
12 HYLLNING TILL SÖDERFJÄRDEN – Hans Martin
13. LÄHTÖHETKI – Matti & Teppo


Musik & Talang funderar ut hur man gör det själv

$
0
0

Musik & Talang hålls för fjärde året i rad i Vasa. Men vad är det egentligen? Projektkordinator Jannike Sandström förklarar.

Musik & Talang är en stor musikkongress som ordnas i Vasa den 19-20 september. Temat för årets kongress är "Do it yourself". Båda kvällarna ordnas konserter med finlandssvenska och rikssvenska artister, och på dagarna ordnas paneldiskussioner, föreläsningar och workshoppar.

Vem ska då gå på Musik & Talang?

- Det är egentligen för alla, för där kommer att vara en salig blandning av proffs, studerande, såna som vill bli artister och etablerade musiker. För att ta mig själv som exempel så var jag där för tre år sedan som gäst, och jag blev jätteinspirerad och ville genast kicka igång mina egna musikgrejer. Jag fick konkreta tips, och där finns nog hjälp för alla, säger Jannike Sandström.

Stora producenter, musiker och proffs inom branschen kommer att vara på plats. Som exempel kan vi nämna Europes och The Cardigans före detta manager Petri H Lundén.

- Det blir jätteintressant att se vad han säger om managerns roll. Den har säkert förändrats en del sedan Europes och The Cardigans storhetstid. Behöver man ens en manager i dag? Det får vi se vad han har att säga om, säger Jannike.

Krista Siegfrids manager Iiro Lahdenranta kommer också att vara där och prata om branding och managment tillsammans med andra som talar om sociala medier och hur man som musiker kan använda sig av dem.

Andra stora namn är Jamiroquais gitarrist Paul Turner och basisten Rob Harris. De ska vara med i en spot on-intervju där det är moderatorn som ställer frågorna. Självklart får publiken också delta med sina frågor. Paul och Rob ska också leda en workshop under helgen.

X3M ordnar också Svenska Talande Klubben med Victor och Natten i samband med Musik & Talang. Läs mer om det här.

Låter det som något för dig? Här kan du kolla in hela schemat.

Min musik: Nostalgilista från Jomala

$
0
0

En lista där nostalgi är genomgående temat, beskriver Maj Lindberg sin låtlista. Hon har valt flera artister vars popularitet har spänt över fyra årtionden - Rod Stewart, Bee Gees och Dire straits. Dessutom älskar hon italiensk musik så med finns Zucchero och Alice.

Hon presenterar sig som en västnylänning i förskingringen. Hon lever, bor och jobbar på Åland sedan 1971.

- Ett helt liv för många, inte så lång stund för mig, som alltid haft täta kontakter till hembygden. Men här är bra att bo.

I Jomala på Åland driver Maj och hennes man ett företag, Snickarboden, som tillverkar träpersienner av alla tänkbara trevliga träslag, som de sågar till och saluför till många platser runtom i världen. Hon tycker att det är trevligt att jobba med vacker inredning.

Majs favoritmusik är mycket präglad av att hon tillhör årsmodell -47. Hon säger att det har varit något helt omvälvande att ha fått vara 20 år 1967.

- Aldrig någonsin tidigare hade man fått uppleva så mycket fantastisk populärmusik producerats som då. Tack vare den moderna tekniken kan man nu på nytt njuta av allt detta,som redan hade hunnit glömmas bort på gamla bandupptagningar. Bara genom en knapptryckning får man nu allt serverat, med både bild och ljud, och i mycket bättre kvalitet dessutom jämfört med då.

Ont om musikprogram i 60-talets radio

Hon konstaterar att man som tonåring på 60-talet inte precis drunknade i program på radio och tv med populärmusik. Man fick nöja sig med ett program per vecka - rena stenåldern jämfört med dagens utbud. Men det fanns piratradiostationer, som satte guldkant på en tonårings liv då, minns Maj. Radio Luxembourg t.ex lyssnade hon och hennes generation hänfört till på nätterna, trots att sändningarna var svaga och skrapiga, men det gav möjlighet till att få ta del av den Italienska San Remo-festivalens fantastiska musik.

-Några somrar då jag var i England i slutet av 60-talet fick man paradisisk musik njutning från Radio London och Radio Caroline.

Hon minns att de också hade haft en piratradiostation i Östersjön en kort period 1961-1962. Svenska Radio Nord, som sände från fartyget Bon Jour med finlandssvenska Jack Kotschack i spetsen. Förutom i Sverige hördes den bara på Åland och södra Finland.

- Det var "kalas" och jag var ca 14 år. Men njutningen blev kort och det var landssorg för min generation när den togs bort.

50 artister reducerades till 12

Majs låtlista består av favoriter från -60, -70 och -80-talet. Hon kan inte bli mätt på den musiken och många av artisterna har haft karriärer som har fortsatt över 3-4 decennier. Hon tycker att de är fantastiska förmågor. Det finns så många proffsiga artister som Maj inte fick plats för. Hennes första spontana hopplock resulterade i 50 absoluta favoriter, som hon kunde dela med sig.

- Sorry nu Jerry Lee Lewis, Creedence, Tom Jones, Roy Orbison, Dr Hook, Beach Boys, Elton John, Elvis, Simon&Garfunkel, Chris Norman/Smokie, Lobo, Diana Ross, Abba, Roxette, Celine Dion, Gianna Nannini, Andrea Bocelli, Umberto Tozzi, Ramazotti, Albano, och en hel hög franska artister etc. etc.... Åhh, det finns så många fantastiskt fina...

Maj spelade själv piano när hon gick i lågstadiet (småskolan hette det då på -50 talet). Hennes lärarinna gav lektioner efter skoldagen, men hon minns bara en evigt lång väntan efter sista lektionen innan lärarinna hade tid. Maj minns att hon själv nog inte var tillräckligt energisk att fortsätta lära in noter så hon började spela på gehör. Det blev inte så märkvärdigt av det sen, fast det var roligt, säger hon.

- Hoppas det finns några fler där ute som kan njuta av min spellista, så blir jag riktigt glad.

Måndagen den 1.9.2014 kl 19.30 och söndag 7.9 kl 8.05

1. SAVED BY THE BELL – Bee Gees
2. THE AIR THAT I BREATH – The Hollies
3. PHOTOGRAPH – Ringo Starr
4. TICKET TO HEAVEN – Dire Straits
5. TOUGHER THAN THE REST – Bruce Springsteen
6. HAVE YOU REALLY EVER LOVED A WOMAN – Bryan Adams
7. BRIGHTON BEACH – Rod Stewart
8. COSI CELESTE – Zucchero
9. PROSPETTIVA NEVSKI – Alice
10. SNART KOMMER ÄNGLARNA ATT LANDA – Ulf Lundell
11. IF I COULD TURN BACK TIME – Cher
12. IS ANYBODY GOING TO DAN ANTONE – Country express

Känner du igen dem?

$
0
0

Skådespelare, modeller och andra kändisar rör sig inte bara i sina egna kretsar. Ibland hittar du dem i musikvideor också. Här har du en hel drös med videor som innehåller större eller mindre rollprestationer av personer som vanligtvis inte sysslar med musik.

För en tid sedan listade vi musikvideor med skoltema. En av kommentarerna till artikeln löd: "Va gör Pharrell Williams I Gwen Stefanis musikvideo!?" Vi kollade genast lite närmare på videon och visst är det Pharrell Williams som dansar tillsammans med Gwen Stefani. Men han varken sjunger eller rappar. Han bara är. Okej, nu är det så att Pharrell faktiskt skrivit låten tillsammans med Gwen, men det är ändå ganska roligt att han bara dyker upp sådär i några sekunder.

Pharrell är inte den enda som gjort små roller i musikvideor. Här kommer en diger lista med kändisars så kallade cameoroller i olika musikvideor.

Anne Hathaway och Kristen Stewart

I den här ganska nya videon av Jenny Lewis ser vi Anne Hathaway, Kristen Stewart och Brie Larson spela instrument. Och bära mustasch.


Kristen Stewart är också med i Marcus Fosters vackra video till I Was Broken.

Förvandlingar

Spindelmannen, alltså Andrew Garfield, genomgår en annan sorts förvandling i Arcade fires video We exist.


I Slow Clubs video till Beginners får vi också se en viss skådespelare göra något helt annat än vi är vana vid. Här drar nämligen Daniel Radcliffe (alltså Harry Potter) en riktig ångestfylla. En annan kille som tar sig an en ny roll är Jake Gyllenhaal. Här ser vi honom som full tennisspelare i Vampire Weekends Giving Up The Gun.

Aerosmith och de snygga och unga skådisarna

Alicia Silverstone och Steven Tylers egen dotter Liv Tyler (som då ännu var en tonåring) rymmer från skolan för att bege sig ut på äventyr i äkta 90-tals tappning.


Alicia Silverstone var också med i Cryin' och Amazing tillsammans med skådespelaren Jason London. I videon till låten Jaded har Alicia ersatts av skådespelaren Mila Kunis. Kolla här.

Typerna från tv-serier

I videon till Always av Bon Jovi kan vi se en mycket ung Keri Russell. Det här var innan hennes stora roll som Felicity i serien med samma namn.


En annan typ som var med i en populär serie är James Van Der Beek. Han syns också i Keshas video för Blow. När vi nu ändå är inne på ungdomsserier måste vi nämna
Micha Barton som springer omkring i underkläderna i Noel Gallagher's High Flying Birds video till Everybody's On The Run. Och ibland är skådisen inte bara en skådis. I Cobra Starships låt Good Girls Go Bad sjunger också Leighton Meester. Här ser du den videon.

Framgångsrika skådespelare

Scarlett Johansson gör en stor roll i Justin Timberlakes video till What Goes Around...Comes Around.


En annan stor skådespelare är Charlize Theron, och henne ser vi i Brandon Flowers video Crossfire.

Indieprinsessa

I The Offsprings She's Got Issues ser vi en ung Zooey Deschanel med rött hår och rollerblades.


Supermodeller

Kate Moss är sexig i The White Stripes video som är regisserad av Sofia Coppola.


En annan modell som figurerat i en musikvideo är Helena Christensen. Här kramas hon med Chris Isaak. Och så får vi inte heller glömma George Michaels videor till Freedom och Too funky, som kryllar av supermodeller.

Pamela Anderson

Pamela Anderson spelar Kanye Wests kärleksintresse i den här snygga videon till låten Touch the sky.


Pamela är också med i den här videon, där bandet får äran att spela på hennes kropp.

Seth Rogen och många fler

Seth Rogen, Danny McBride och Elijah Wood har stora roller i Beastie Boys video Make some noise. Videon innehåller också många flera cameos.


En massa kända skådisar, bland andra trion jag nämnde tidigare var också med i kortfilmen Fight For Your Right (Revisited). Se den!

En annan video som innehåller inte bara en, utan två skådisar är Love The Way You Lie av Eminem och Rihanna. Skådespelarna är Megan Fox och Dominic Monaghan.

Pojkvännerna

Alexander Skarsgård föreställer en riktigt dålig pojkvän i Lady Gagas Paparazzi. Jonas Åkerlund har regisserat, och Lady Gaga snackar svenska.


En tid var Ben Affleck ihop med Jennifer Lopez. Då fick han vara med i hennes video till Jenny from the block.

Snygga danser

Christopher Walken dansar glatt i Weapon Of Choice av Fatboy Slim.


En annan dansare är en mycket ung Courteney Cox (från tv-serien Friends) som dras upp på scenen av Bruce Springsteen i Dancing in the dark.

Sjunger på låtsas

I Elton Johns video till låten I want love kunde man tro att Robert Downey Jr. sjunger, men så är nog inte fallet.


En annan som fejksjunger är Zach Galifianakis. Artisten heter Fiona Apple och låten heter Not About Love.

Småroller

Ben Stiller föreställer en arg granne i P.Diddys Bad boys for life .


En annan liten roll tillföll Eva Mendes, när hon var "sexy latina" i Will Smiths video till låten Miami.

Våldsamma historier

Jennifer Love Hewitt och Mickey Rourke medverkar i Enrique Iglesias video till Hero som blir riktigt dramatisk där mot slutet.


En annan våldsam historia görs av en tuff Pink, tillsammans med skådespelaren Jeremy Renner. Låten heter passande nog Trouble, och här är videon.

"Är du kvinna får du kämpa dubbelt upp"

$
0
0

Det finns bara ett alternativ för kvinnliga musiker; att synas, höras, spela och att själv se till att det blir möjligt. Berlinbaserade skivbolaget Monika Enterprise har i över femton års tid nischat sig på kvinnliga artister. Bolagets chef, musikern Gudrun Gut beklagar sig över att den här nischen fortfarande är en nisch.

Aldrig tillbaka i ruta ett

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Aldrig tillbaka i ruta ett

- Musikbranschen är väldigt macho, säger Gudrun Gut som i över trettio års tid bland annat själv spelat i band, drivit skivbolag, gjort radioprogram; sett Berlins musikscen vara allt från punk till elektroniska vardagsrumsfester.

Gut började spela musik 1979, under punkperioden. Då var såväl kvinnor och män en självklar del av scenen, men då pengar kom in i bilden så förändrades det här.

- Det som hände var att killarna blev mera professionella kring del hela.

- Och kvinnorna förblev punk, fyller Merja Kokkonen i.

Kokkonen är bosatt i Berlin och ger ut sin musik under artistnamnet Islaja, på Guts skivbolag. Hon konstaterar att musikbranschen är fylld av bästa broder nätverk.

- ”Klubb för män” grejen är det största problemet, menar Kokkonen.

Manliga artister bokas för festivaler och det skrivs artiklar om dem. Det beror enligt Kokkonen på att de har personliga band till journalister och arrangörer, något som kvinnorna inte har.

- Jag vet inte riktigt var det händer, var en klick blir en klick. Jag har spelat i band med killar och de var mycket noggranna med att vi kvinnor inte skulle få mera uppmärksamhet än de själva fick.

- Nu då de samma männen ordnar festivaler så finns det inte en enda kvinna på programmet. Det är nästan som en hämnd.

Tiondel

Kvinnor utgör bara tio procent av musikbranschen, något som är skrattretande säger Gudrun Gut. Bland musikjournalister är läget ännu sämre.

Musikbranschen brukade vara framåtblickande och gå i bräschen för förändring. Idag är den mest konservativa av konstformerna. Kvinnor har en större del i alla andra konstformer och musikbranschens problem beror på det här, så lyder Guts teori.



Socialt perspektiv

1997 var den tyska musikindustrin inne i en stadionfas, vilket också innebar ett konservativt sound och tänk. Gut startade sitt skivbolag Monika eftersom hon ville göra lite socialt arbete. Nischen blev att knyta an fina kvinnliga artister till bolaget. Att det här ännu idag är en nisch, beklagar Gut däremot. Väldigt lite har hänt.

Gut betonar ändå att styrkan med Berlin är att människorna själva skapar kulturen, ingen annan gör det åt dem.

- Världen behöver flera chefer som Gudrun. Så kan man verkligen förändra något, säger Merja Kokkonen. Att någon gör själv är inspirerande och sådant sprider sig vidare till andra länder.

- Om du vill fixa saker, gör dem själv säger Gudrun Gut och om du är kvinna måste du kämpa dubbelt upp.

Det är en omöjlighet för kvinnor att inte höras i den popmusik som reflekterar våra känslor och sociala relationer.

- Den handlar om livet här och nu, menar Gudrun Gut.



Dokumenterat: Aldrig tillbaka i ruta ett, om de elektroniska musikerna Merja Kokkonen och Gudrun Gut i radio Vega på söndag 7.9 klockan 9.03 och onsdag 10.9 klockan 11.03.

Min musik: Dansmusik på båda inhemska

$
0
0

Dansmusik - både finsk och svensk - är det som ekar i Henrys bil och traktor. I sin lista vill han tacka olika personer, som han har stött på på sistone. Du får också roliga berättelser på äkta Renum-mål.

Henry Finnbäck är bosatt i Renum i Borgå. Han jobbar som montör och har jordbruket som sin hobby.

Dansmusiken ligger närmast hjärtat och i bilen och traktorn kör han på med full volym och njuter av att sjunga med. Att ta sig till dansbanorna och dansa så svetten lackar hör också till hans fritidssysselsättningar - speciellt tycker han om Matti & Teppo.

- Ja tvinnar nog lite efter dem, ifol såg jag dem live 14 gånger på nio månader.

Till varje låt har Henry nånting skoj att berätta: för en vecka sedan blev han opererad och nedsövd och då han vaknade upp frågade han av sjuksköterskorna om han har kommit till himlen då han blev uppassad med kaffe och god mat. Han tyckte hela nedsövningen och uppvakningen var som en lite bit av himlen och därför har han valt En liten bit av himlen med Thorleifs med på listan.

Andra artister som finns med är Anne Mattila - som förövrigt är den enda av artisterna på listan som Henry har kramat om - och Henry Åberg, Lasse Stefanz, Jukka Kuoppamäki och Hans Martin.

- Jag blev en gång tillfrågad vem som är bättre Elvis eller Hans Martin. Då svarade jag Hans Martin, för jag förstår vad han sjunger.

Njut av Henrys dansanta låtlista och hans roliga historier!

Måndagen den 8.9.2014 och söndag 14.9 kl 8.05

1. GENOM NATTEN – Exodus
2. ELÄMÄ ON LAHJA – Anne Mattila
3. JAG HAR HÖRT OM EN STAD – Hans Martin
4. VIISITOISTA KESÄÄ – Kari Tapio
5. LJUS OCH VÄRME – Vikingarna
6. RIKTIG KÄRLEK – Lasse Stefanz
7. TA MIG HEM – San Marino & Linda
8. EN LITEN BIT AV HIMLEN – Thorleifs
9. HEMMA IGEN – Henry Åberg
10. GREEN GREEN GRASS OF HOME – Lasse Stefanz
11. PALJON SANOMATTA JÄÄ – Jukka Kuoppamäki
12 HYLLNING TILL SÖDERFJÄRDEN – Hans Martin
13. LÄHTÖHETKI – Matti & Teppo

Vindkraftverkskatastrofen 1989

$
0
0

Ett vindkraftverk faller omkull. Det värsta som kan hända med ett vindkraftverk, faktiskt. Men vad innebär det för miljön? Hur påverkas människorna i katastrofområdet? Det tog en reporter reda på år 1989.

Härdsmälta på ett vindkraftverk

Listen1 min 39 s
Spela upp klipp på Arenan: Härdsmälta på ett vindkraftverk

En höstdag 1989 kom larmet. Knappt hade man hunnit återhämta sig från Tjernobyl-olyckan innan katastrofen igen drabbade ett kraftverk. Den här gången ett vindkraftverk dock. Resultaten var ödesdigra. Karl Hjelmhult minns tydligt.
- Ja, det var hemskt. Här trodde man att en sån här sak inte kunde hända i vårt moderna land. Men så ligger det plötsligt där, vindkraftverket. Jag höll nästan på att snubbla på det. Gudskelov gick det inte så illa, berättar Hjelmhult.

Men hur kunde då en sådan här sak inträffa? Enligt experterna så berodde det, ironiskt nog, på höststormarna.
- Det blåste ganska hårt. Så motorn blev överbelastad. Då krackelerade systemet plötsligt. Mera vet vi inte, eftersom vi fortfarande inte har lärt oss tillräckligt om riskerna med denna livsfarliga energiform, säger energiexperten och kärnkraftsförespråkaren Kjell Mjölås.

Mer om det glada, livrädda 1989 blir det på fredag i Nittonhundranånting på Radio Vega, kl. 21.05. Repris på söndag 11.00.

Jennie Abrahamson - från bakgrund till huvudakt

$
0
0

En av den svenska musikscenens snabbast växande stjärnor är Jennie Abrahamson som släppte sitt fjärde album, Gemini Gemini, i våras och är nu i fullt språng med sin Europa-turné.

Ikväll ska hon uppträda på Tavastia i Helsingfors innan hon beger sig mot Åbo och besegrar resten av Finland och Europa. Vi tog tillfället i akt och fick Jennie att förgylla vår mulna tisdag förmiddag med ett live uppträdande i programmet Supernova med två sköna låtar, Snowstorm och Phoenix, från det senaste albumet.

Gemini Gemini, ett lite kryptiskt albumnamn som faktiskt har en historia. Det handlar inte bara om tvillingar, utan också om två olika sidor till Jennie. Det är inte lätt att göra en skiva, berättar hon.

- Under arbetet med skivan är man på väg att ge upp varenda dag - det handlar bara om att bestämma sig att göra klart någonting. Jag är ganska envis, eller bra på att vara chef över mig själv. När lata Jennie vill ge upp, då säger chefen ”skärp dig, gå till studion, jobba”.

Peter Gabriel ringde

Det är ändå tydligt att musiken är Jennies kall. Innan hon började jobba på den här skivan var det nära att hon gav upp tankarna om en musikkarriär, men riktigt så gick det inte.

- Innan skivan hade jag tänkt att nu ska jag ta en paus från musik ett tag och så sökte jag till psykologprogrammet och började plugga. Samma höst som jag började så ringde Peter Gabriels gäng, så fick jag åka ut på min första ”lyx-privatjetsturné”. Det kändes som att så fort jag försökte ge upp musiken så drog den mig tillbaka.

Våren 2014 har varit en händelserik tid för Jennie. Förutom det nya albumet har Jennie varit med på turné med den före detta Genesis-sångaren, Peter Gabriel. Kontrasten mellan att uppträda som bakgrundsakt för en världsstjärna och att vara huvudakt på sin egen turné är stor, menar Jennie.

- Det som är grejen när man spelar på en arena-turné är att det är mycket lättare att tänka bort publiken. Det känns att man är på en filmduk. Det är lättare att anta en sorts person, att spela popstjärna.

- Spelar man på mindre klubbar så måste man interagera med publiken på ett annat sätt. Det blir roligare kommunikativt, men också mycket mera nervöst. Och framförallt när jag åker med Peter behöver jag inte ta ansvar för att sälja biljetter. Då glider jag bara med och leker lyxliv. Men när man turnerar själv ska man få ihop sin packning, se till att vi hamnar rätt, ha kontakt med arrangörer och hoppas på att det säljer biljetter.

Fortsättning på solokarriären

Europa-turnén är inte det sista vi får höra av Jennie Abrahamson i den nära framtiden. I november ska hon bege sig på en till turné med Peter Gabriel och efter årsskiftet tar hon sig till studion igen.

- Men först ska jag åka på bröllopsresa för jag har just gift mig! Sen tänkte jag barrikera mig i studion i vår, säger hon.

Om du gick miste om Jennies uppträdande på Tavastia i Helsingfors har du ännu chansen att se henne. Så här uppträder hon i Finland:

9.9 Tavastia, Helsingfors
10.9 Klubi, Åbo
11.9 45 Special, Uleåborg
12.9 Monsters of Pop, Tammerfors
13.9 Ritz, Vasa


Metallmusiken ska få synlighet

$
0
0

På fredag kör den nya minifestivalen och mässan Ostrobothnia Music Expo igång i Vasa och Jakobstad. Syftet är att visa upp den professionella, men ibland bortglömda tyngre musiken som finns i Österbotten. Vi tar ett snack med Joakim Finholm från bandet Underjord.

Ostrobothnia Music Expo

  • En blandning av en minifestival och en mässa. Förutom att banden Underjord, Kaos Krew och Thoby Loth spelar så kommer det att finnas folk, till exempel lokala instrumentbyggare, som ställer ut och visar upp sina varor.
  • Ska också fungera som en mötespunkt där man kommer åt att visa upp sig och träffa andra musiker.
  • Riktar sig till alla, också folk som inte känner till musikstilen men är nyfikna på den.
  • Hålls den 12.9 på Leipätehdas i Vasa, och den 13.9 i Schaumansalen i Jakobstad.

Joakim Finholm är en av arrangörerna, och han spelar också i ett av banden, nämligen Underjord. Underjord och bandet Thoby Loth känner varandra bra, och Joakim känner också killarna i bandet Kaos Krew bra, och där någonstans föddes idén till festivalen.

- Det finns en massa bra band här i trakten som gör skivor och spelar här och där, men om man inte är väldigt intresserad av tyngre musik så vet man inte om att de finns. Vi vill lyfta fram den här musiken för en bredare publik, och därför har vi också valt att spela i konsertsalen Schauman i Jakobstad.

Genom att spela i en konsertsal, som de gör i Jakobstad, kan de hålla evenemanget utan någon åldersgräns. På det sättet hoppas de kunna locka hela familjer.

- Vi hoppas vi kan ta bort lite av fördomarna som kanske finns till tyngre musik, säger Joakim.

I Vasa spelar de ändå på en klubb där man tyvärr måste vara 18 för att få komma in. I Vasa kommer inte heller utställarna att vara med, så det blir mer som en vanlig konsertkväll.

Underjord var ett självklart val

Joakim och hans medarrangörer hoppas att evenemanget ska gå runt, och att publiken ska hitta dit. Gör den det så kan de kanske ordna evenemanget på nytt nästa år, med nya band. Varför de valde just de här banden är ganska självklart. Iallafall när det kommer till Underjord.

- Underjord var en självklarhet eftersom jag spelar i det, och vi har just släppt en skiva på ett tyskt bolag, Vi funderade vilka andra band som nyligen släppt skivor och som vi gillar, och då fick Thoby Loth en självklar plats. Det är ett av Österbottens bästa band, om inte DET bästa bandet. Kaos Krew släppte nyligen en skiva och jobbar nu på nästa. Vi har fler band som vi har pratat med och blir det flera år kommer de med, säger Joakim.


På senare tid har det varit rätt tyst om Thoby Loth, och det här blir deras första spelning på väldigt länge. Kaos Krew är mitt uppe i arbetet med ett album.

- De spelar industrial rock, lite som Pain och Clawfinger. De har gjort två eller tre skivor och ute i Europa har industrialkretsarna varit intresserade av dem och gjort intervjuer med dem. Det är högklassig musik som folk här i trakten bara inte har hört.


Hur är det med ditt eget band Underjord. Hur skulle du beskriva er?

- Det är mörk musik. En blandning av en massa olika grejer, allt vi har lyssnat på sedan vi var barn. Musiken innehåller mycket etno- och folkinfluenser. Man kan också känna kopplingar till Black Sabbath och My Dying Bride. Sedan finns det också kopplingar till elektronisk musik och industrial, eftersom det är grejer som intresserar mig, Tanken är att vi ska blanda det akustiska och analoga med det syntesiska och digitala, och se vad som händer, säger Joakim.


En musikscen som tynar bort?

Musikscenen i Österbotten har sakta men säkert blivit mindre aktiv. Banden kanske finns där, men man ser dem inte.

- Jämfört med när jag var ung så upplevs det nog som lite tyst. När jag var tonåring så fanns det spelningar hela tiden och en massa intressanta band.

- Men när man gräver och skrapar under ytan märker man att det finns många bra band, det är bara det att de inte syns. De gör inte så många spelningar heller, vilket är konstigt. Många har ändå blivit signade, till exempel så släppte Magenta Harvest nyligen en skiva. Men här i trakterna har det varit tyst om det. Det kanske beror på att det inte finns så många ställen att spela på. Och så behövs det eldsjälar som startar igång saker och ordnar spelningar.

Vilken tur att det då finns eldsjälar som Joakim som tar tag i saker och ordnar event som Ostrobothnia Music Expo. Blev du nyfiken? Här kan du läsa mer.

MGP:s musikvideo - Sluta tramsa börja dansa!

$
0
0

Årets MGP-musikvideo heter Sluta tramsa börja dansa. Programledarna Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka klär sig i värsta discostil och visar upp de coolaste discomovarna sen 1980-talet.

I musikvideon kan man få en ledtråd om hur den direktsända finalen med temat disco kommer att ser ut. Den direktsända finalen sänds den 4 oktober kl 18.00 på Yle Fem.

MGP-låtarna

De tio MGP-finalistlåtarna lanseras fredagen den 12 september. Låtarna kommer att finnas på MGP:s webbplats

Kom som publik till studion i Helsingfors

Är du mellan 8-15 år gammal har du möjlighet att se den direktsända finalen live i studion i Helsingfors den 4 oktober. Anmäl dig då på adressen mgp@yle.fi.

Publik tas emot till generalrepetitionen som börjar kl. 14.00 och till direktsändningen som börjar kl 18.00.

Publikanmälningar tas emot i ordningsföljd på adressen mgp@yle.fi. Ange vid anmälan om du vill vara med om generalrepetitionen eller om du hellre vill vara med om den direktsända fianlen.

Angelina fick en egen sång

$
0
0

Angelina vägde bara 470 gram när hon föddes. Det blev en tuff start för henne och familjen i Sundom. Idag mår Angelina bra och har fått en egen sång. Mamma Marlene Östersund i dansbandet Marlenes skrev en låt om sin lilla flicka.

- Orden bara rann ur mig. Och Angelina gillar den, skrattar Marlene.

Marlenes utmanar på veckans Danslista med nya singeln Angelina.

Angelina föddes i 24:e graviditetsveckan 13 oktober ifjol. Hon och hela familjen, mamma Marlene, pappa Tommi, storasyster Ella, 2 år och storebror Linus, 8 år, vistades på sjukhus i Tammerfors ända till 1 december.

Det var när Marlene åkte i ambulansbussen till Tammerfors för att träffa sin lilla flicka som orden kom.

- Det blev en sång och nu är den bandets första singel. Det är jättespännande att utmana på Danslistan! Vi håller tummarna, säger en glad Marlene Östersund.

Marlene är nya dansbandet Marlenes sångsolist. De fyra killarna i bandet är Philip Norrvik, dragspel, John Gullkvist, bas, Alex Söderman, gitarr och Roger Lagerström, trummor. De har spelat ihop sen ifjol somras.

Nu håller vi tummarna

Konkurrensen på Danslistan kan bli hård.

Veckans svenska utmanare är Christina Lindberg, som gör comeback med både ny låt och video. Hennes första musikvideo under alla 30 år som aktiv sångerska!

Nya singeln heter Mil efter mil, med text och musik av Christina.

Från Norge utmanar Dænsebændet och så alla starka låtar som ligger inne på Danslistan.

Band som Carisma, Fernandoz, Arvingarna och artister som Henrik Åberg och Thomas Lundin har sina trogna fans och det är inte lätt för nykomlingar att tränga igenom.

Men Marlenes utmanar med en trygg danslåt och en text skriven direkt ur hjärtat.

- Vi fortsätter gå på regelbundna efterkontroller och fysioterapeuter besöker oss hemma. Men idag är Angelina en glad liten flicka som skrattar jättemycket, berätta mamma Marlene.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Årets MGP-låtar och musikvideo är nu här!

$
0
0

Årets tio MGP-låtar är nu här. Hör låtarna och läs också mera om finalisterna - och se också årets MGP-musikvideo!

Låtarna har formats från en första akustisk version till ett i musikstudio inspelat och producerat musikstycke. Finalisterna har bearbetat sina låtar på MGP-lägret som ordnades i maj. På lägret har finalisterna fått coaching av sång-, scen- och danslärarna för sitt framförande. Finalisterna har också tillsammans med MGP:s musikproducent bearbetat låtarna och nu är de slutliga alstren äntligen här.

Axel

Axel - Ta min hand

Listen2 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Axel - Ta min hand

Axel Björkholm – Ta min hand
Axel bor i Kvevlax, går i 8:e klass i Korsholms högstadium och är 14 år. Han gillar att sjunga och spela gitarr. Hans idoler är Bruno Mars, Gavin Degraw och Ole Börud. Trivs med att vara med kompisarna och familjen. Axels låt handlar om att det händer många jobbiga saker men att vi tillsammans kan göra det bättre. Axels högsta dröm är att bli artist. Läs mera om Axel här..



Milly

Milly - tänker på dig

Listen2 min 41 s
Spela upp klipp på Arenan: Milly - tänker på dig

Milena Suvas – Tänker på dig
Milly bor i Vanda, går på 7:e klassen i Helsinge skola och är 14 år gammal. Hon gillar att vara med kompisarna och att musicera. Millys låt handlar om hennes pojkvän. Hennes högsta dröm är att bli proffsmusiker. Läs mera om Milly här.



The Finnish Music Factory

The Finnish Music Factory - Hand i hand

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: The Finnish Music Factory - Hand i hand

Andreas Thylin, Jonas Björkroth, Joel Häggblom – Hand i hand
Andreas, Jonas och Joel är kompisar sen många år tillbaka. De bor alla i Karleby och går på 5:e klass i Kyrkbackens skola. Musiksmaken i det här bandet går på ett brett perspektiv från pop till jazz och rock. Låten handlar om kärlek och vänskap. Läs mera om bandet här.



Mya

Mya - Vilken väg ska jag gå

Listen2 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Mya - Vilken väg ska jag gå

Mya Höglund – Vilken väg skall jag gå
Mya bor i Kyrkslätt, går på 2:a klassen i Bobäck skola och är 9 år gammal. Hon tycker om fotboll, att spela gitarr och att lyssna på musik och leka med kompisarna. Låten kom till då att Mya nynnade på en melodi som hon sedan skrev texten till. Låten handlar om en som är ensam i skolan och inte har någon vän. Läs mera om Mya här.



E & A

E och A - En enda jord

Listen2 min 42 s
Spela upp klipp på Arenan: E och A - En enda jord

Alice Stenberg och Ellen Smulter – En enda jord
Alice och Ellen bor i Mariehamn. Alice går på 7:e klassen i Övernäs högstadieskola och är 11 år gammal. Ellen går på 8:e klassen i Kyrkby högstadieskola och är 13 år gammal. De har båda liknande intressen i att dansa, sjunga, spela på teater och vara med kompisar. Låten blev till efter att de bestämt sig för att ta del i MGP, och den handlar om att vi måste vara rädda om vår jord för det finns bara en. Läs mera om duon här.



Alfred

Alfred - Jag saknar dig

Listen2 min 49 s
Spela upp klipp på Arenan: Alfred - Jag saknar dig

Alfred Böling - Jag saknar dig
Alfred bor i Tölby och går på 5:e klassen i Tölby-Vikby skola och är 11 år gammal. Alfred tycker om att sjunga och dansa, samt om sovmorgnar. Låten handlar om Alfreds bästa kompis Lorin som bor i Schweiz. Alfred har en speciell döm: Han vill åka till Sidneys operahus. Läs mera om Alfred här.



Alva

Alva - Lära känna dig igen

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: Alva - Lära känna dig igen

Alva Vik – Lära känna dig igen
Alva bor i Överesse, går på 4:e klassen i Överesseskola i Överesse och är 11 år gammal. Alva tycker om att rida, sjunga och spela piano. Hon lyssnar helst på musik av Krista Siegfrids, Katy Perry och Shakira. Hennes låt handlar om att hur det känns då man blir utanför. Läs mera om Alva här.



Felicia

Felicia - Sommar

Listen2 min 33 s
Spela upp klipp på Arenan: Felicia - Sommar

Felicia Wasström - Sommar
Felicia bor i Tenala och går på 7:e klassen i Höjdens skola. Hon tycker om att sjunga, spela instrument, spela fotboll och vara med vänner - helst skulle hon kunna göra allt detta på en gång. Felicias låt handlar om hur mycket hon älskar sommaren. Läs mera om Felicia här.



Maridy

Maridy - Vår färd

Listen2 min 56 s
Spela upp klipp på Arenan: Maridy - Vår färd

Heidi Lönnberg, Maria Hellberg – Vår färd
Heidi och Maria bor båda i Karis och går på 8:e klassen i Karis svenska högstadium. Heidi är 14 år gammal och Maria är 13 år gammal. Tillsammans har de en lång lista intressen: rida, dansa, sjunga och spela gitarr, piano och harpa. Vänner hör förstås också till listan. Låten blev till efter att de beslöt sig för att ta del i MGP. Den handlar om färden som man gör genom livet. Läs mera om duon här.



ErMik

ErMik - I Legoland

Listen2 min 55 s
Spela upp klipp på Arenan: ErMik - I Legoland

Erica Nyberg och Mikaela Huurinainen - I Legoland
Erica och Mikaela bor båda i Esbo och går på på 5:e klassen i Kungsgårdsskolan och är 11 år gamla. De här brudarna är chill och tycker om att sjunga, åka slalom, spela fotboll och om scouting. Låten blev till genom att de knäppte på gitarren en dag efter skolan. Det lät så bra att de beslöt sig för att skriva en text till melodin. Låten handlar om en vän som man skulle vilja träffa även om man inte känner den ännu. Det är alltså en dagdröm. Läs mera om duon här.



Sluta tramsa börja dansa

Så finns det också en ny musikvideo där MGP-finalisterna och programledarna medverkar. Se musikvideon Sluta tramsa börja dansa intill.

Kom som publik till studion i Helsingfors

MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa

MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa

2 min 45 s
Spela upp klipp på Arenan: MGP 2014 - Sluta tramsa börja dansa
Är du mellan 8-15 år gammal har du möjlighet att se den direktsända finalen live i studion i Helsingfors den 4 oktober. Anmäl dig då på adressen mgp@yle.fi.

Publik tas emot till generalrepetitionen som börjar kl. 14.00 och till direktsändningen som börjar kl 18.00.

Publikanmälningar tas emot i ordningsföljd på adressen mgp@yle.fi. Ange vid anmälan om du vill vara med om generalrepetitionen eller om du hellre vill vara med om den direktsända finalen.

Min musik: Evergreens för hela slanten

$
0
0

Jakobstadsbon Kerstin Kassab har valt musiken den här veckan. Det blir evergreens från början till slut så det är bara att luta sig bakåt i fåtöljen och njuta.

Musiken har alltid haft en stor del i Kerstins liv. Hon är en aktiv senior med många hobbies. Hon gillar att läsa, spela piano, promenera, simma och skida.

Det bjuds på filmmusik från Sun Valley Serenade, Love story och Trollkarlen från Oz.. Kerstin har valt med artister som Glenn Miller, Nat King Cole, Laila Kinnunen och Carola Standerstkjöld men också nyare artister som Lisa Nilsson och Eva Cassidy som tolkar gamla evergreens.

Fransmannen, som urpsprungligen kommer från Armenien, sjunger sin troligtvis mest kända sång Yesterday when I was young, men ni kommer att få höra den på franska, Hier encore.

Den största av artister för Kerstin är i alla fall Shirley Bassey som får börja och avsluta programmet - inte i låtar som Shirley kanske är mest känd för.

Måndagen den 15.9.2014 kl 19.30 och söndagen den 21.9 kl 8.05

1. LOVE STORY - Shirley Bassey
2. IN THE MOOD - Glenn Miller
3. OVER THE RAINBOW - Eva Cassidy
4. SEPTEMBER SONG - The Platters
5. KUN HÄMÄRTÄÄ - Laila Kinnunen
6. STARDUST - Nat King Cole
7. RAKKAUDEN JÄLKEEN - Carola Standertskjöld
8. UNFORGETTABLE - Lisa Nilsson
9. CRAZY - Julio Iglesias
10. HIER ENCORE - Charles Aznavour
11. MY WAY Shirley Bassey

Viewing all 2895 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>