
Tidigare var det endast klassisk musik som gällde i musikskolorna. Nuförtiden har en del musikskolor en pop- och rocklinje men varför är det fortfarande den klassiska musiken som dominerar? Mika Westerlund drar pop- och rocklinjen på Musik- och kulturskolan Sandels och tror att populärmusiken småningom kommer att få en starkare roll.
Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors har haft en pop- och rocklinje i snart 20 år. Ändå är den fortfarande mindre än den klassiska linjen.
- Jag tror de flesta musikskolor har en mindre pop- och rocklinje av någon orsak.
I takt med att samhället utvecklas så utvecklas också musiken. Förr i tiden var den klassiska musiken den populära musiken bland folket. Men mycket har hänt inom musiklivet och idag är det rytmmusik eller populärmusik som gäller.
Men varför är musikskolorna fortfarande främst inriktade på klassisk musik?
- Jag tror det beror på lärarna, säger Mika.
De flesta lärarna på musikskolorna är klassiskt skolade och då blir också undervisningen klassiskt betonad. I Finland har man länge kunnat utbilda sig till musiker och musiklärare inom klassisk musik.
- När jag studerade fanns det inga alternativ, det var bara klassisk musik som gällde, berättar Mika.
- Pedagogiskt är det väldigt viktigt att barnen känner för musiken de spelar.
Nuförtiden har man ändå möjlighet att rikta in sig på rytmmusik. Men i dessa knappa tider är det inte så många som kommer in i skolorna.
En annan orsak till varför det är så många klassiskt skolade lärare i musikskolorna, är att den klassiska linjen kräver många lärare i och med att det finns så många olika instrument i en orkester.
I ett pop- och rock band finns det inte lika många olika instrument.
Mika berättar att det delvis är en resursfråga. Men av någon orsak är den klassiska musiken, i vissa kretsar, den enda musik som gäller.
- Jag var nyligen på europeiska lärarnas förbundsmöte och av allt som presenterades handlade det genomgående om klassisk musik.
Anses den populära musiken inte vara lika bra? Det är svårt att svara på.
Rytmmusiken har många pedagogiska fördelar
Mika började med att undervisa i klassisk musik men bytte sedan till rytmmusik. Och han har märkt att det finns stora fördelar med undervisningen i rytmmusik.
- Pedagogiskt är det väldigt viktigt att barnen känner för musiken de spelar.
- Nästan all musik vi spelar är musik som eleverna på något sätt kan identifiera sig med. Många låtar är bekanta men också musikstilarna. Alla barn lyssnar nuförtiden på rytmmusik.
Mika berättar att rytmmusiken ofta är väldigt repetitiv. Och när eleverna får spela samma sak flera gånger lär de sig lättare.
- Det är en pedagogisk jackpot.
Elevcentrerad läroplan
Mika berättar att musikskolan har en elevcentrerad läroplan där tanken är att eleverna ska få sin röst hörd.
- Lärarna fokuserar på elevernas styrkor och intressen. Men ibland har eleverna svårt att formulera vad de egetligen vill spela.
Även om det är den klassiska musiken som fortfarande dominerar tror Mika att populärmusiken med tiden kommer att få en starkare roll.
Vill eleverna spela populärmusik så ska de få göra det.
Vilka fördelar skulle det medföra att tillföra mera pop- och rock undervisning i musikskolorna?
- Nöjda barn. Vill eleverna spela populärmusik så ska de få göra det.
Vad har du för erfarenhet av musikskolan? Dela med dig i kommentarsfältet nedan.