
Vi finlandssvenskar kan delas in i två kategorier när det kommer till bordsfester och sillfrukostar: de som älskar snapsvisor och de som - om inte hatar - så åtminstone irriteras av snapsvisor.
När Helan går stämmer de flesta i av hjärtats lust, men det finns oftast några vid bordet som helst slipper alltför många putslustiga visor till maten. Snapsvisan har blivit både en sinnebild och en nidbild för festerna i ankdammen. Men nya snapsvisor kommer till på löpande band.
Det skrivs åtminstone ett hundratal nya snapsvisor varje år bara här hos oss. Säkert många fler om man räknar med alla som åker rakt ner i skrivbordslådan.
Till årets snapsvise-FM lämnades 104 bidrag in till Finlandssvenska Rimakademin, som arrangerar de Finska Mästerskapen varje höst. På söndag (4.10) är det igen dags.
Då samlas visvänner och snapsvisesnickare för att tävla om årets FM-titel i Helsingfors.
10 finalister
En urvalskommittée bestående av Finlandssvenska Rimakademins ordförande Stefan Federley, professorn Ann-Mari Häggman, musikläraren och vissångaren Sara Selenius samt barnläkaren Taisto Sarkola har vaskat fram 10 finalbidrag för söndagens tävling.
De fem bästa går sedan vidare till landskampen mot Sverige som arrangeras den 14 november i Stockholm.
De tio finalister som tävlar i FM är: Kristina Bruun (Vasa), Lasse Fredriksson (Mariehamn), Lasse Halén (Vanda), Anders Hedman (Helsingfors), Tom Palmberg (Helsingfors), Gunilla Stenfors (Grankulla, 2 bidrag), Gunnevi Winberg (Pojo, Raseborg) och Bosse Österberg (Helsingfors, 2 bidrag).
Österbergs Minne
Bosse Österberg hör till våra flitiga snapsvisesnickare och hans Minne, till melodi av musikallåten Memory, är en av hans stora succéer. Kanske den största.
Minne har spritt sig i hela Norden och i svenskfinland har Minne fått litet av nationalsnapsvisestatus med åren.
För att den är så bra. Och för att alla kan den.
Minne, jag har tappat mitt minne, är jag svensk eller finne, kommer inte ihåg.
Inne, är jag ut eller inne, jag har luckor i minnet, såndär små alko-hål.
Men besinn er, man tätar med det brännvin man får, fastän minnet, och helan går.
FM och VM
Snapsvisan har kommit till Finland från Sverige. Arrangemangen av Världsmästerskapen alternerar mellan länderna. I år står Stockholm i tur.
Men redan före FM började ordnas i Finland åkte finländska snapsvisemakare över till Sverige och tävlade där.
Endel med stor framgång. Bland andra Henrik Huldén kammade hem segern i Sverige redan 1998 med snapsvisan Jag tar en liten nu, till melodi av Tico tico.
Jag tar en liten nu, jag tar en liten sen
om några timmar tar jag säkert en igen.
Och när det sen blir kväll, tar jag en hel butelj
så kan du vrida fram min klocka e' du snäll!
Så sent som ifjol gick segern i landskampen också till Finland. Lasse Fredriksson från Mariehamn vann med snapsvisan Köp inhemskt till melodi av Det var en lördagsafton.
Vårt jordbruk går på knäna på alla sätt och vis
som bönderna i Kina om ingen köpte ris.
Vi måste handla inhemskt
som vete, råg och raps.
Vi mäste stödja bönderna
vi måste dricka snaps!
Snapsvisan lever
De flesta snapsvisor som sjungs idag är skrivna under 1900-talet.
Men det är en gammal tradition att sjunga dryckesvisor. Under medeltiden kallades det rituella skålandet "minne" och minnesvisorna sjöngs bland annat på gillen och bröllop.
Det var först på 1800-talet som snapsvisesjungandet spred sig och då främst bland studenter och i nationsliv med manskörer.
Från 1920-talet har det tryckts snapsviseböcker och tack vare dem och den muntliga traditionen lever snapsvisan vidare.
Ingen lätt konst
Men det är ingen lätt konst att skriva en snapsvisa.
Melodin måste vara välkänd. Så att alla genast kan den. Kända barnvisor är ganska tacksamma, likaså julvisor.
- Texten måste vara rolig och folk får gärna bli underhållna av visan, säger Lasse Fredriksson, fjolårssegraren i landskampen och en av finalisterna i årets FM också.
- En snapsvisa måste vara lätt att sjunga och det betyder att betoningen av stavelserna ska sitta rätt. Nödrim kan du skippa. Sådana minns ingen. En tumregel kan vara att antalet stavelser ska överensstämma med antalet toner, säger Fredriksson.
Så vilken är världens bästa snapsvisa?
Frågar man Lasse Fredriksson är det nog Helan går.
- Ändå uppfyller den inga kriterier för en bra snapsvisa, men Helan går har konstigt nog fastnat hos alla, säger Fredriksson.
Och sen Bosse Österbergs Minne.
- Den är bara så otroligt bra. Minne har nog efter Helan går fått den största spridningen i svenskspråkiga trakter i Norden, säger Lasse Fredriksson.
Här kan du höra Lasse Fredriksson och flera kända snapsvisor! (19 min 30 sek in i programmet)