
Tänk så fel det så lätt kan gå.
När jag kikade i mina luntor såg jag att det idag den 4:e juni gått exakt 30 år sedan Bruce Springsteen gav ut plattan Born in the U.S.A.. Men det var ju fel, för vid en närmare granskning visade det sig att det var redan ifjol. Tyvärr insåg jag det först efter att jag skrivit nedanstående text.
Men på något vis passar detta lilla missförstånd ändå väl in i sammanhanget eftersom mycket av omständigheterna kring låten Born in the U.S.A. präglas av just olika missförstånd.
Vad handlar den om och vad handlar den inte om? Hur patriotisk är den? Hur drogs Springsteen ofrivilligt in i det amerikanska presidentvalet? Och är låten verkligen så USA-kritisk som det ibland gjorts gällande?
30-års jubileum eller inte – det är ändå läge att närmare kolla in det hyllade titelspåret på Bruce Springsteens kanske mest kända skiva Born in the U.S.A..
Reagan ville ha den
Det var många som först trodde att Born in the U.S.A. var en nationalistisk och patriotisk sång. Dit hörde bl.a. Ronald Reagans stab som tyckte att det här var en passlig låt för att hjälpa Reagan bli återvald som USA:s president. Reagan t.o.m. nämnde "New Jerseys egna Bruce Springsteen" i ett tal.
Under en presskonferens fick Ronald Reagan sedan frågan om vilken hans favoritlåt med Springsteen var. I ett försök att snabbt rädda det som kunde ha blivit en smått pinsam situation för presidenten slängde någon i hans stab snabbt ut ett Born To Run. Det är fortfarande osäkert om presidenten ens hade hört den.
Bruce Springsteen nekade dock till att Ronald Reagan skulle få använda Born in the U.S.A. i sin valkampanj. Tydligen kände inte presidentens stab till att Springsteen var liberal i sina politiska åsikter och således inte var så pigg på att stöda den republikanske Reagan.
Mondale vaknade
Reagans utmanare, demokraternas Walter Mondale, såg här sin chans och kommenterade det hela med: "Bruce Springsteen may have been born to run but he wasn't born yesterday" ("Bruce Springsteen må ha varit född att springa, men han var inte född igår").
Och så försökte Mondale få det att se ut som om Springsteen istället stödde honom i valet. Men det fick han snart ta tillbaka och be om ursäkt för eftersom även det var ett missförstånd. Minst sagt.
Intressant här är dels det att Bruce Springsteen och hans låt Born in the U.S.A. mitt i allt blev en del av presidentvalet i USA och dels det att uppenbarligen hade presidentens stab inte lyssnat på texten i låten. För då hade de märkt att den inte ger en så hyllande bild av USA som man kunde tro om man enbart lyssnar på refrängen.
Men vad handlar den om då?
Förlorad stolthet
I dagens läge vet säkert mången musikdiggare – kanske t.o.m. flesta – att Born in the U.S.A. inte hyllade Springsteens hemland, utan istället beklagade att den nationella stoltheten gått förlorad. Att arbetarklassen inte längre hade någon röst gällande de beslut som myndigheterna fattade i såväl inrikes- som utrikespolitik.
Bruce Springsteen har själv förklarat att Born in the U.S.A. handlar om en arbetarklassman (en veteran från Vietnamkriget) som genomgår en själslig kris där han känner sig vilsen och att det inte längre finns något som knyter honom till samhället. Han känner sig isolerad från såväl sin familj som myndigheterna till den grad att inget längre verkar begripligt.
Vietnamkriget
Arbetsnamnet på Born in the U.S.A. var Vietnam och man kan även se texten som att den berättar om Vietnamkriget och hur det negativt påverkade amerikanerna samt hur dåligt krigsveteranerna togs om hand av systemet när de kom hem. Det var på sitt sätt en hälsning från Bruce till de av hans kompisar som deltog i Vietnamkriget – varifrån alla inte kom tillbaka.
"I had a brother at Khe Sanh / Fighting off the Viet Cong / They're still there; he's all gone" ("Jag hade en bror i Khe Sanh / Han stred mot Viet Cong / De är fortfarande kvar, men han är borta").
Ord och inga visor, således. Därför kunde man tycka att den i ett lugnare arrangemang hade kunnat platsa på den litet nedstämda plattan Nebraska (1982). Faktum är att Born in the U.S.A. skrevs redan i samband med Nebraska, men de ansåg att den ändå inte passade in i den helheten.
Tänkt till en film
Fast ursprungligen var det tänkt att Born in the U.S.A. skulle bli ledmotivet till en Paul Schrader-film där Bruce Springsteen själv hade haft en roll. Men Springsteen tyckte att låten blev så pass bra att han ville behålla den för sig själv.
Han var ändå schysst och skrev istället en annan låt åt Paul Schrader och det blev sedan titelsången till filmen Light Of Day med bl.a. Michael J. Fox och Joan Jett i rollerna. Men Springsteen själv var inte med i filmen.
Springsteen och republikanerna
År 2005 pratade Bruce Springsteen i National Public Radio om gången när det republikanska partiet försökte nappa åt sig låten Born in the U.S.A. i samband med presidentvalet.
Springsteen konstaterade att det var på den tiden när republikanerna började lägga rabarber på allt som verkade äkta amerikanskt och om man var av annan åsikt än de blev man på något vis opatriotisk.
När det kommer till att låten blev missförstådd har Springsteen förklarat att han sätter in hoppet i låtarnas refränger, medan det verkliga livet och bluesen kommer i verserna. Det spirituella kommer i refrängerna enligt ett mönster han lärt sig från gospelmusiken.
Lyckade missförstånd
Men missförstånd behöver inte alltid vara något dåligt.
Enligt den kände musikkritikern Greil Marcus är det tydligt att Bruce Springsteen långt har just missförstånden att tacka för sin stora framgång. Att han är ett bevis på att folk hör det de vill höra och inte det som egentligen sägs.
Och det där känner säkert de flesta av oss igen – varför är det ingen som lyssnar på vad jag säger? Ja, säg det.