Quantcast
Channel: Musik | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2895

Ebba ville vara med i herrklubben

$
0
0

År 1945 grundades Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors som den andra visföreningen i Norden. Herrarna i Helsingfors hade tänkt sig en herrklubb ungefär såsom Akademiska Sångföreningen, men den första som svarade på uppropet i Hufvudstadsbladet var en kvinna. Ebba Löfström, som trots en viss tveksamhet från herrarnas sida, stod på sig. Hon ville vara med och sjunga visor.

Så kom Ebba Löfström att bli den första kvinnan i 70-års firande Visans Vänner i Helsingfors. Sen dess har många kvinnor varit synliga medlemmar i visvännerna. Maynie Sirén, Harriet Winckelmann, Barbara Helsingius, för att nämna några.

I dag är sällskapets ordförande också en kvinna. Maryelle Lindholm, medlem sen mitten av 1970-talet. Hon ser fram emot årets begivenheter.

Sextetten Tafsa Lagom, Barbara Helsingius, Maryelle Lindholm, Ebba Löfström m.fl
Sextetten Tafsa Lagom 1982. Barbara Helsingius, Maryelle Lindholm, Ebba Löfström (sittande) m.fl Sextetten Tafsa Lagom, Barbara Helsingius, Maryelle Lindholm, Ebba Löfström m.fl

- Det är ett skojigt år vi har framför oss, säger Maryelle Lindholm.

Trubadurskepp i sommar

Visvännerna firar med Trubadurskeppet Alexandra som kommer att segla med nordiska vissångare ombord i sommar. På hösten ordnas jubileumsfest för visvänner och visvännernas vänner.

Trubadurskeppet startar i Lovisa den 30 juni och seglar sedan vidare och gör strandhugg med konserter i en handfull hamnar. Bland de nordiska gästartisterna finns Jan-Olof Andersson, Calle Carlsson, Frida Braxell, Ola Aurell, Öjvind Sund, Marika Lagercrantz samt sångare ur de egna leden.

Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors är en pigg och aktiv 70-åring. Framförallt tack vare Vinylerna, återväxten inom sällskapet. Vinylerna är ett gäng unga singer songwriters som träffas och åker runt och spelar sedan några år tillbaka. Initiativet till Vinylerna togs av Frida Andersson och hennes syster Emma.

Ebbas plåtgitarr

Det var Nils Wilhelm "Limpan" Lindholm (1912-1988) som tog initiativ till Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Föreningen grundades i januari 1945 efter modell av Samfundet Visans Vänner i Stockholm, som Evert Taube hade grundat på 30-talet.

Bosse Österberg. Nils Wilhelm "Limpan" Lindholm, Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors, 1973
Bosse Österberg och Limpan Lindholm 1973 Bosse Österberg. Nils Wilhelm "Limpan" Lindholm, Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors, 1973

Limpan Lindholm var general Nenonens adjutant under kriget och han grundade också kören Limpans Sängerknaben, som åkte omkring i fält och underhöll de finländska trupperna. Med sig hade han sångarbröder från Akademiska Sångföreningen.

Under krigsåren råkade Lindholm höra ett program i svensk radio om Evert Taube och Samfundet Visans Vänner i Stockholm och det berättas att han då hade tänkt: om jag kommer från det här kriget med livet i behåll ska jag grunda ett motsvarande sällskap i Finland.

När ungdomens lekfulla tid gick förbi
visste man inte vad man ville bli
och när jobbet tog slut som man fastnade i
dör man i brist på fantasi

Limpan Lindholm skrev ett upprop i tidningen Fältvakten där han sammankallade till en första visträff på Nylands Nation i Helsingfors.

Till den här träffen anlände sex herrar. När Sällskapet skulle grundas inbjöds intresserade till ett första möte via en annons i Hufvudstadsbladet och den första som tog kontakt var Ebba Löfström.

- Då blev de här herrarna väldigt flata för de hade tänkt att det här skulle bli en trevlig herrklubb, berättar Maryelle Lindholm.

Men Ebba Löfström gav sig inte. Hon ville vara med i den nygrundade visföreningen, så hon sjöng in sig till eget ackompanjemang på sin "plåtlåda", som alltså var en tidig National Dobro, resonatorgitarr, som hon hade köpt på Fazer en gång i tiden.

- Insjungningen skedde inför en jury på den tiden och ända fram till 70-talet, då jag själv sjöng in mig i Visans Vänner, berättar Maryelle Lindholm.

Visor i långklänning

När visvännerna gav konserter i Helsingfors på 40-50-talet uppträdde de också i frack och långklänning.

- Allt var väldigt högtidligt på den tiden, säger Lindholm.

I Stockholm hade man vid det här laget också accepterat kvinnor som medlemmar. Bland andra Margareta Kjellberg hörde till de första visvännerna i Sverige.

Konsertgrupp ur Visans Vänner i Helsingfors 1953
Fr.h Otto Palmgren, Maynie Sirén, Tor Pulkkis, Bodil Sandman, Nanny Westerlund och Ebba Löfström 1953 Konsertgrupp ur Visans Vänner i Helsingfors 1953

I Helsingfors var inte heller Ebba Löfström ensam kvinna då i starten. Maynie Sirén hörde till de första, likaså Harriet Winckelmann.

"Väkäs" medaljonger

Bland övriga medlemmar i starten kan nämnas Benedict Zilliacus och Väinö "Väkä" Österberg. Den senare far till en av de mer synliga visvännerna av i dag, Bosse Österberg.

Ser du fjärilar en nyårsmorgon
så tro inte att det är vår

- Väinö Österbergs specialitet var de kortkorta visorna, de så kallade medaljongerna, säger Maryelle Lindholm. Den lilla visan med det stora innehållet.

Väinö Österberg var ingenjör och undervisade vid Tekniska Läroverket.

- Han var också den som skapade den maskin som gjorde Gröna kulor, berättar Maryelle Lindholm. Väkä var en trevlig och försynt man och han spelade alltid på sin lilla ryska gitarr, med en annan fingersättning än den traditionella.

Maryelle Lindholm, Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors
Maryelle Lindholm, ordförande för VV i Helsingfors Maryelle Lindholm, Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors

- Ingen kunde nånsin låna Väkäs gitarr. Det var bara han som klarade av den, berättar Lindholm.

Maryelle och snapsvisorna

Maryelle Lindholm sjöng in sig i Sällskapet Visans Vänner 1976 och hon har under åren gjort sig känd för sina snapsvisor. Med dem har hon vunnit priser både på hemmaplan och i landskamperna mot Sverige.

- Nån riktig visa har jag faktiskt aldrig skrivit. Den visa jag skulle vilja skriva klarar jag helt enkelt inte av att åstadkomma, säger Maryelle Lindholm.

Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors fortsätter att träffas och spela tillsammans en gång i månaden.

Ungdomarna i Vinylerna likaså. Och ibland sammankommer de äldre och de yngre till gemensamma sitsar.

Visorna lever och sprids tack vare återväxten inom föreningen. I dag samsas den traditionella nordiska visan med nya alster av singer songwriters av i dag.

Hör mer av och med Maryelle Lindholm och de andra visvännerna i 70-års firande Visans Vänner i Helsingfors! I Vega Visor måndag 2.3 kl. 21.05 och söndag 8.3 kl. 8.05.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2895

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>